ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Φρέναρε" η πτώση του κλάδου ένδυσης στην Ε.Ε

00:01 - 24 Απρ 2014 | Οικονομία
"Φρέναρε" η πτώση του κλάδου ένδυσης στην Ε.Ε
Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε το 2013 η πορεία των περισσότερων οικονομικών δεικτών του κλάδου ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτός από τις εξαγωγές και τις λιανικές πωλήσεις, όλοι οι υπόλοιποι δείκτες κινήθηκαν πτωτικά σε μικρότερο όμως βαθμό απ' ότι το 2012. Η κλωστοϋφαντουργία εμφάνισε μικρότερη πτώση απ' ότι η ένδυση. Ειδικότερα, η παραγωγή σημείωσε πτώση -1,9%. Στην ένδυση η πτώση ανήλθε σε -4,2% ενώ στην κλωστοϋφαντουργία παρατηρήθηκε σταθεροποίηση (-0,1%).

klostoyfantourgi230414 

Τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των προϊόντων κατέγραψε η υποκατηγορία των εσωρούχων. Ακολούθησαν τα πλεκτά και τα υφαντά ενδύματα ενώ μικρότερη κάμψη εμφάνισαν τα νήματα και τα υφάσματα. Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκε η παραγωγή τεχνητών κλωστοϋφαντουργικών και συνθετικών υφασμάτων. Ο κύκλος εργασιών παρέμεινε σταθερός στην κλωστοϋφαντουργία (-0,1%) ενώ στην ένδυση σημείωσε πτώση -3,1%.

 

Η απασχόληση συνέχισε την πτωτική πορεία των τελευταίων ετών και στην κλωστοϋφαντουργία ανήλθε σε -3,8% ενώ στην ένδυση κινήθηκε ελαφρά υψηλότερα -4%. Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν ελαφρά αύξηση κατά 0,1% η οποία οφείλεται στην βελτίωση των πωλήσεων το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Όσον αφορά το εξωτερικό εμπόριο, η ένδυση κινήθηκε καλύτερα από την κλωστοϋφαντουργία.

 

Οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν αύξηση 4,3% έναντι αύξησης μόλις 0,1% της κλωστοϋφαντουργίας. Αντίθετα στις εισαγωγές στην κλωστοϋφαντουργία σημειώθηκε αύξηση 3,3% έναντι αύξησης 0,2% στην ένδυση. Τέλος οι τιμές των προϊόντων κατέγραψαν πτώση -4% στην κλωστοϋφαντουργία και -7% στην ένδυση.

 

Όσον αφορά το 2014, εκτιμάται ότι θα είναι μια καλύτερη χρονιά για την ευρωπαϊκή βιομηχανία Ε/Κ. Η αύξηση της κατανάλωσης στην Ευρώπη αναμένεται να βελτιωθεί, ενώ παράλληλα αναμένεται ενίσχυση των εξαγωγών λόγω της αυξημένης ζήτησης σημαντικών αγορών.

klostoyfantourgia230414

Τελευταία τροποποίηση στις 18:03 - 23 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.