ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Θερμός" ο καλοκαιρινός λογαριασμός για τους φορολογούμενους

00:01 - 18 Ιουν 2014 | Οικονομία
"Θερμός" ο καλοκαιρινός λογαριασμός για τους φορολογούμενους
920.000 Ε9 αναμένεται να εκκαθαριστούν, ώστε να υπολογιστεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της ΓΓΔΕ.

Πάντως, επειδή, αναμένεται να υπάρχουν λάθη στον υπολογισμό του φόρου, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή με την οποία θα απαλλάσσονται από την καταβολή προστίμου (100 ευρώ) όσοι υπέβαλαν το έντυπο Ε9 πέραν της 31 Μαΐου που έληγε η αρχική προθεσμία, λόγω της άτυπης παράτασης που δόθηκε.

aeforiako170614

Το σύστημα θα παραμείνει, όπως αναφέρουν πληροφορίες ανοικτό, ώστε να υπάρξουν διορθωτικές δηλώσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αλλαγές των προς καταβολή ποσών το φθινόπωρο. Επίσης, το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων. Μέχρι τη Δευτέρα είχαν υποβληθεί 2.391.945 φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο περίπου 5,5 εκατομμυρίων. Μένουν επομένως περισσότερες από 3 εκατομμύρια δηλώσεις και για την εκπνοή της προθεσμίας μένουν μόλις 14 ημέρες.

 

Η πρόταση που είχε τεθεί είναι για παράταση έως τις 31 Ιουλίου. Ωστόσο, επειδή η απόφαση να μη διευρυνθεί ο χρόνος για την εξόφληση των φόρων είναι οριστική, ώστε να μην τιναχτεί το δημοσιονομικό πρόγραμμα στον αέρα, θα υπάρξουν περιπτώσεις, όπου εφόσον η κατάθεση γίνει την τελευταία μέρα, η εξόφληση θα πρέπει να γίνει αμέσως. Σημειώνεται ότι η δήλωση εκκαθαρίζεται φέτος για πρώτη φορά την ίδια ώρα που υποβάλλεται. Αν, μάλιστα, δεν εξοφληθεί ο φόρος στην ώρα του, αρχίζουν να τρέχουν μηνιαίοι τόκοι και πρόστιμα. Επίσης, όλοι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο τους σε τρεις διμηνιαίες δόσεις: την πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, τη δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

aeforiakoi170614

Πάντως, παρά το κλίμα ευφορίας που καλλιεργείται για αλλαγή πολιτικής και διεύρυνση των δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών (από 12 σε 48), που μέρα με τη μέρα αυξάνονται (1 δισεκ. κάθε μήνα), ο λογαριασμός της ... εφορίας το φετινό καλοκαίρι θα είναι βαρύς. Τα εκκαθαριστικά είναι τετραπλά, καθώς ενσωματώνουν εκτός από τον φόρο εισοδήματος, κατά περίπτωση έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Ο συνολικός λογαριασμός, όπως προκύπτει από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, φτάνει τα 6,880 δισ. ευρώ.

 

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα προσδοκώμενα 2,650 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, που έχει προγραμματιστεί να εξοφληθούν σε έξι μηνιαίες δόσεις, με αρχή από τον Ιούλιο. Ο συνολικός λογαριασμός με φόρους εισοδήματος, έκτακτες εισφορές, τέλος επιτηδεύματος, φόρους πολυτελούς διαβίωσης (για όσους έχουν Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, πισίνες και αεροσκάφη) μαζί με τον ΕΝΦΙΑ, σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν έως το τέλος του έτους 9,530 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και περίπου 1 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας που θα πρέπει να εξοφληθούν στο τέλος της χρονιάς. Έτσι, ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 10,530 δισ. ευρώ. Οποία ψυχρολουσία εν μέσω καύσωνος...

 

Γ.Α.

aeforia170614

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.