ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To ξεκαθάρισμα των υπερδανεισμένων επιχειρήσεων και οι περιπτώσεις Μαϊλλη και Ακκά...

11:35 - 08 Ιουλ 2014 | Οικονομία
To ξεκαθάρισμα των υπερδανεισμένων επιχειρήσεων και οι περιπτώσεις Μαϊλλη και Ακκά...
Το απόλυτο ξεκαθάρισμα στον ιδιωτικό τομέα και στις προβληματικές επιχειρήσεις με θαλασσοδάνεια, αδυναμία εξυπηρέτησης υποχρεώσεων και λαθεμένων business plans, τα οποία βασίστηκαν στον υπέρογκο δανεισμό την περίοδο των παχιών αγελάδων προχωρεί η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ακτοπλοϊα, εταιρείες του κλάδου υπηρεσιών υγείας, ιχθυοκαλλιέργειες,  real estate είναι μερικοί από τους πιο γνωστούς κλάδους που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρα η άποψη του οποίου είναι πιο κοντά στο ρητό που λέει ότι πρέπει να σπάσει το απόστημα και να απελευθερωθούν οι υγιείς δυνάμεις της οικονομίας.

 

Η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, έχει δώσει σαφείς εντολές στις διοικήσεις των τραπεζών να πιάσουν στα χέρια τους φακέλους που «καίνε» και που αναμένεται να επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία της αγοράς στο Χρηματιστήριο, αλλά και την πραγματική οικονομία, αφού σε ένα ρεαλιστικό πλάνο εξυγίανσης θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα υπάρξουν και παράπλευρες απώλειες, δηλαδή ανεργία.

 

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα αναμένεται να ξεκινήσει τυπικά μετά το Νοέμβριο και να διαρκέσει την ερχόμενη διετία, αφού πρώτα ολοκληρωθούν τα προγραμματισμένα από την ΕΚΤ stress tests από τα οποία θα περάσουν για τρίτη φορά οι Ελληνικές τράπεζες.

Εφόσον διαπιστωθούν σημαντικές επισφάλειες και ανάγκη από τις τράπεζες να σχηματίσουν μεγαλύτερες προβλέψεις, τότε θα ξεκινήσει το μεγάλο σοκ ή όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, θα ξεκινήσει η επιχείρηση «σοκ και δέος». Ήδη, από τις αρχές του χρόνου υπάρχει προειδοποίηση εκ μέρους των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις μαζί τους και πως περαιτέρω χρηματοδότηση θα προέλθει μόνο αν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες είναι διατεθειμένοι να βάλουν λεφτά και να πείσουν ότι οι ίδιοι θέλουν να αποτελέσουν μέρος της λύσης του προβλήματος.

 

Από τη μία υπάρχει η περίπτωση Μαϊλλη, όπου οι τράπεζες πούλησαν τα ποσοστά τους στην ΗIG Luxembourg Holdings 46 S.a.r.l. Από την άλλη όμως, υπάρχει η περίπτωση της οικογένειας Ακκά, που ενώ συμφώνησε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης με τις τράπεζες και οι βασικοί μέτοχοι έβαλαν λεφτά στο τραπέζι και ταυτόχρονα δέσμευσαν σημαντικό μέρος της ακίνητης περιουσίας τους, οι τράπεζες δεν εφαρμόζουν με συνέπεια τα συμφωνηθέντα. Κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα, ο όμιλος να μην έχει τη δυνατότητα να αγοράσει πρώτη ύλη και οι διεθνείς πελάτες του, ενώ είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν cash, τα εργοστάσια υπολειτουργούν…

     

Σ.Κ.Χ.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:47 - 08 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.