ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Από Πειραιώς και Ενέργεια η απόπειρα αντίδρασης

15:16 - 23 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Χ.Α.: Από Πειραιώς και Ενέργεια η απόπειρα αντίδρασης
Xαμηλών προσδοκιών και η σημερινή αντίδραση της αγοράς με τον γενικό δείκτη σε ένα περιβάλλον χαμηλών συναλλαγών να ενισχύεται οριακά με κίνηση προς τις 1.160 μονάδες και με τις συναλλαγές λίγο πάνω από τα 35 εκατ. Ευρώ.

Κάποιο ενδιαφέρον προκύπτει για τις τράπεζες. Πριν από δύο μέρες υπήρχε bid για την Alpha, χθες και σήμερα  για την Πειραιώς, σχολιάζουν οι brokers, που όμως, παρατηρούν ότι είναι εντονότερο το ενδιαφέρον εδώ και τρεις μέρες για τα μη τραπεζικά blue chips. Επίσης, χθες υπήρχε ενδιαφέρον για τις ενεργειακές μετοχές, κάτι που με χαμηλότερους τόνους συνεχίζεται και σήμερα.  Προφανώς το άνοιγμα της ηλεκτρικής ενέργειας που προωθεί στην Ελλάδα η κυβέρνηση με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον του Κινεζικού Διαχειριστή ενέργειας, να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Ιταλικής Terna η οποία έχει εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον της για τη θυγατρική της ΔΕΗ,  τον ΑΔΜΗΕ, είναι οι βασικότεροι παράγοντες που οδηγούν τις εξελίξεις.

 

Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον στις τράπεζες είναι περιορισμένο. Παρά την έγκριση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσής τους από την Κομισιόν για ΕΤΕ και Πειραιώς. Με δεδομένο ότι ο τραπεζικός κλάδος αντικατοπτρίζει την πορεία της οικονομίας, καθώς αποτελούν τα χαρτιά βαρόμετρο για την εικόνα της χώρας μας προς τα έξω, αναλόγως καθορίζονται και οι κινήσεις των ξένων. Για σήμερα χαμηλό είναι το ενδιαφέρον για την Eurobank, με την Πειραιώς να αποκομίζει τα μεγαλύτερα κέρδη και ακολούθως Alpha και Εθνική. Χαμηλές πτήσεις και για τη μετοχή της MIG, ενώ ισχυρότερο είναι το ενδιαφέρον για ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ και λιγότερο για τη μετοχή της ΔΕΗ και τον ΟΤΕ. 

 

Στην οικονομία, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχουν παγώσει και μαζί τους έχουν παγώσει οι πληρωμές φόρων και η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων εκ μέρους των δανειοληπτών και των φορολογούμενων, που περιμένουν ρυθμίσεις και διακανονισμούς. Μοναδικό καλό νέο αποτελεί ο τουρισμός, τα οφέλη του οποίου, σύμφωνα με την αγορά δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει η Ελλάδα και του χρόνου, λόγω της ξαφνικής ανόδου των τιμών.

 

Από εκεί και πέρα, η πολιτική αβεβαιότητα αποτελεί το μεγάλο ρίσκο για τη χώρα, με τον πρωθυπουργό να υπαινίσσεται ότι αν προκύψει θέμα εκλογών, δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ που με πρόσχημα την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, θα οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτεια σε μια στιγμή που φαίνεται να βρίσκει το δρόμο της.

 

Αβεβαιότητα, επίσης, υπάρχει και στο ζήτημα της ρύθμισης του χρέους. Οι δανειστές πιστεύουν ότι η όποια λύση για το χρέος θα πρέπει να δίνεται σε δόσεις κι αυτό διότι θέλουν, όπως ερμηνεύουν παράγοντες της αγοράς, να δεσμεύσουν και την επόμενη κυβέρνηση να μείνει πιστή στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.