ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βγαίνουν τα κουκιά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέει ο πρωθυπουργός - Άνοδος στο Χ.Α.

13:58 - 24 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Βγαίνουν τα κουκιά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέει ο πρωθυπουργός - Άνοδος στο Χ.Α.
Οδεύει προς τις 1.170 μον. ο γενικός δείκτης. Πουλάει το 40% της Finansbank η ΕΤΕ μέχρι τις αρχές του 2015.

To εντευκτήριο της Βουλής διάλεξε ο πρωθυπουργός για να καθησυχάσει τις αγορές και τους ξένους οίκους που έχουν ανακόψει την προηγούμενη ορμητική διάθεσή τους για  τους Ελληνικούς τίτλους, λέγοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Κι αυτό διότι, όπως είπε ο πρωθυπουργός στους Βουλευτές της Ν.Δ., με αφορμή την παρουσία του στη Βουλή για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα  μας, τον αριθμό των 180 βουλευτών φαίνεται να τους έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση.

 

Ήδη η αγορά ανακάμπτει και φαίνεται να σκαρφαλώνει πάνω από τις 1.160 μονάδες, ενώ σε θετικό πρόσημο φαίνεται να περνούν, μία, μία οι τραπεζικές μετοχές που ξεκίνησαν τις συναλλαγές την Πέμπτη με απώλειες, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι η Εθνική μέχρι τις αρχές του 2015 θα έχει πουλήσει το 40% της Finansbank.

 

Πάντως, επιχειρηματίες οι οποίοι συνομιλούν με τις μεγαλύτερες Ελληνικές τράπεζες, έχουν αποκομίσει την αίσθηση ότι μάλλον ετοιμάζονται για ένα δεύτερο γύρο αναζήτησης κεφαλαίων. «Μπορεί να μην το συζητούν οι τραπεζίτες δημοσίως, αλλά όλοι το ξέρουν», υποστηρίζει στο «R», κορυφαίο στέλεχος εισηγμένης. Δεν είναι τυχαίο ότι από τον Απρίλιο οι απώλειες των τραπεζών ξεπερνούν το 17%, που σημαίνει ότι παρά τις πρώτες αυξήσεις κεφαλαίου και με δεδομένη την αβεβαιότητα των Ευρωπαϊκών stress tests, η αγορά προεξοφλεί ότι τα λεφτά δεν… έφτασαν.

 

Ταυτόχρονα, σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση των θυγατρικών τους και τις πωλήσεις παγίων τους, εξελίσσονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Ωστόσο, η αγορά δεν παραβλέπει ότι η περίοδος αυτή δεν θεωρείται καλή για τις αγορές, καθώς υπάρχει η ένταση στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή, αποθαρρύνοντας τους ξένους να διοχετεύσουν νέα κεφάλαια στην Ευρώπη και ειδικά στην περιφέρεια.

 

Εντύπωση προκαλεί η αυτονομία μεμονωμένων μετοχών του 25άρη, με τον Μυτιληναίο να εμφανίζει μεγάλες διακυμάνσεις και σημαντικά κέρδη στην εβδομάδα κοντά στο 20%, ενόψει καλών αποτελεσμάτων 6μήνου και αύξησης των διεθνών τιμών αλουμινίου. Η άνοδος αυτή παρασύρει και την ΜΕΤΚΑ. Ισχυρή αντίδραση, επίσης, βγαίνει στα Folli Follie, τον Τιτάνα, την Ελλάκτωρ, που ευνοείται από τις τελευταίες ρυθμίσεις του υπουργείου Υποδομών, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ.

 

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθο, «Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η υφαρπαγή της περιοχής των 1.165 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών και κατεύθυνση προς το όριο επανεξέτασης της υπάρχουσας καθοδικής  τάσης στις 1.200 μονάδες. Περαιτέρω όμως κωλυσιεργία στα παρόντα επίπεδα και κοντά στη ζώνη 1150 με 1140 μονάδες θα ανοίξει την όρεξη στις «Bears» για μια νέα προσπάθεια επαφής με τις 1.115 μονάδες.

 

Το δεδομένο όμως του μειωμένου τζίρου με το μεγαλύτερο ποσοστό να ρίχνεται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες αφήνει το πεδίο ανοικτό για κινήσεις αποπροσανατολισμού με απώτερο σκοπό τη δημιουργία θολούρας στην ήδη ρηχή αγορά. Την ίδια ώρα που ο μέχρι τώρα αρνητικός επηρεασμός από τις συνεχόμενες ρευστοποιήσεις στο  ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα φαίνεται να έχει κοπάσει  με τον ενδεικτικό  πανευρωπαϊκό τραπεζικό  δείκτη Stoxx 600 Financial Services να δραπετεύει πάνω από το σημείο ορόσημο των 355 μονάδων ανακτώντας ένα 3% από τα χαμηλά του και δείχνοντας διαθέσεις να γυρίσει το βέλος της τάσης προς τα άνω».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.