ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Προεδρική... άνοδος

17:39 - 24 Ιουλ 2014 | Οικονομία
X.A.: Προεδρική... άνοδος
Με τον τζίρο να αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ και την αγορά να κλείνει στις 1.176,13 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 2,07% (τέτοια ποσοστιαία άνοδο είχε να «δει» εδώ και δέκα συνεδριάσεις), στην αγορά άρχισαν να σκάνε κάποια δειλά χαμόγελα.

Το θέμα της πολιτικής αβεβαιότητας, όπως αυτή οριζόταν από το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας, «τακτοποίησε» ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και μάλιστα την ημέρα του εορτασμού για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, όπου συνομιλώντας με βουλευτές του κόμματός του, ξεκαθάρισε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές που χρειάζονται για να ψηφίσουν το νέο Πρόεδρο, χωρίς η χώρα να οδηγηθεί στις εκλογές. Τα αντανακλαστικά της αγορά δεν λειτούργησαν άμεσα.  

 

Μετά τις 14.00 ο γενικός δείκτης άρχισε να διευρύνει την άνοδό του και αφού τα «καλά νέα» έφτασαν στα ξένα desks. Σημειωτέον, ότι το πολιτικό ρίσκο είναι ο υπ΄ αριθμόν ένας κίνδυνος για τους ξένους επενδυτές. Αν και είναι πρόωρες οι όποιες εκτιμήσεις, αναφέρουν χρηματιστές, είναι καλό ν’ αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο ως προς το τι θα γίνει με την εκλογή του Προέδρου, προκειμένου οι ξένοι να δουν ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ασφαλή επενδυτικό προορισμό.

 

Ακόμα και οι μετοχές των τραπεζών που το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης υποχωρούσαν ή κινούνταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, κατέγραψαν σημαντικά κέρδη. Η μετοχή της Πειραιώς για μία ακόμα συνεδρίαση ξέφυγε από τα χαμηλά της, κλείνοντας με κέρδη σχεδόν 4%, στο 1,58 ευρώ. Αντίδραση σχεδόν 2,55 για την Εθνική, στα 2,47 ευρώ, 1,19% ενισχύθηκε η Eurobank, στα 0,3410 ευρώ και μικρά κέρδη 0,33% για  την Alpha, στα 0,61 ευρώ, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 2,14%, στις 157,41 μονάδες.

 

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθο, «Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η υφαρπαγή της περιοχής των 1.165 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών και κατεύθυνση προς το όριο επανεξέτασης της υπάρχουσας καθοδικής  τάσης στις 1.200 μονάδες. Περαιτέρω όμως κωλυσιεργία στα παρόντα επίπεδα και κοντά στη ζώνη 1150 με 1140 μονάδες θα ανοίξει την όρεξη στις «Bears» για μια νέα προσπάθεια επαφής με τις 1.115 μονάδες.

 

Το δεδομένο όμως του μειωμένου τζίρου με το μεγαλύτερο ποσοστό να ρίχνεται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες αφήνει το πεδίο ανοικτό για κινήσεις αποπροσανατολισμού με απώτερο σκοπό τη δημιουργία θολούρας στην ήδη ρηχή αγορά. Την ίδια ώρα που ο μέχρι τώρα αρνητικός επηρεασμός από τις συνεχόμενες ρευστοποιήσεις στο  ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα φαίνεται να έχει κοπάσει  με τον ενδεικτικό  πανευρωπαϊκό τραπεζικό  δείκτη Stoxx 600 Financial Services να δραπετεύει πάνω από το σημείο ορόσημο των 355 μονάδων ανακτώντας ένα 3% από τα χαμηλά του και δείχνοντας διαθέσεις να γυρίσει το βέλος της τάσης προς τα άνω».

 

Τράπεζες

Επιχειρηματίες οι οποίοι συνομιλούν με τις μεγαλύτερες Ελληνικές τράπεζες, έχουν αποκομίσει την αίσθηση ότι μάλλον ετοιμάζονται για ένα δεύτερο γύρο αναζήτησης κεφαλαίων. «Μπορεί να μην το συζητούν οι τραπεζίτες δημοσίως, αλλά όλοι το ξέρουν», υποστηρίζει στο «R», κορυφαίο στέλεχος εισηγμένης. Δεν είναι τυχαίο ότι από τον Απρίλιο οι απώλειες των τραπεζών ξεπερνούν το 17%, που σημαίνει ότι παρά τις πρώτες αυξήσεις κεφαλαίου και με δεδομένη την αβεβαιότητα των Ευρωπαϊκών stress tests, η αγορά προεξοφλεί ότι τα λεφτά δεν… έφτασαν.

Ταυτόχρονα, σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση των θυγατρικών τους και τις πωλήσεις παγίων τους, εξελίσσονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Ωστόσο, η αγορά δεν παραβλέπει ότι η περίοδος αυτή δεν θεωρείται καλή για τις αγορές, καθώς υπάρχει η ένταση στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή, αποθαρρύνοντας τους ξένους να διοχετεύσουν νέα κεφάλαια στην Ευρώπη και ειδικά στην περιφέρεια.

 

Ταμπλό

Στο +3,82% η μετοχή της ΔΕΗ με κλείσιμο στα 10,6 ευρώ ενώ ο ΟΠΑΠ κέρδισε 1,69% στα 12 ευρώ.

Κέρδη 3,17% για την Ελλάκτωρ στα 3,9 ευρώ και διακίνηση 203.687 μετοχών. Στα 23,2 ευρώ ο  Τιτάνας που ενισχύθηκε κατά 2,93% και άνοδος 3,19% στα 3,88 ευρώ για την Τέρνα Ενεργειακή. Συνέχισε το ανοδικό σερί ο Μυτιληναίος που έφθασε στα 6,55 ευρώ με άνοδο 2,99%.  Κέρδη 2,8% για την ΜΕΤΚΑ που ξεπέρασε τα 12 ευρώ κλείνοντας στα 12,13.

Αντίδραση και στις πετρελαϊκές μετοχές με τα ΕΛΠΕ στο +6,15% και τα 5,87 ευρώ. Ανοδικά 3,39% η Motor Oil στα 7,94 ευρώ εν'ω και η ΓΕΚ Τερνα κέρδισε 5,11% στα 3,7 ευρώ.

Κέρδη 2,2% στα 7,85 ευρώ για την ΕΧΑΕ και ισχυρή άνοδος 2,9% στα 31,9 ευρω για τη Folli Follie.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.