ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Μοίρασε κέρδη, αλλά ο τζίρος σε λίγους - Οι δηλώσεις Σαμαρά και η έκθεση της Morgan Stanley

17:24 - 25 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Χ.Α.: Μοίρασε κέρδη, αλλά ο τζίρος σε λίγους - Οι δηλώσεις Σαμαρά και η έκθεση της Morgan Stanley
Σε 4,87% ανήλθαν τα κέρδη για τον γενικό δείκτη στην εβδομάδα. Φήμες ότι έρχεται αναβάθμιση την επόμενη εβδομάδα.

Χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου θα διαπραγματεύονται από τις 23 Σεπτεμβρίου οι μετοχές της Folli Follie. Από την ίδια ημερομηνία, η τιμή εκκίνησης των μετοχών της εταιρίας στο Χ.Α. θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε συνδυασμό με την υπ΄αριθ.26 απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α. όπως ισχύει. Δικαιούχοι της επιστροφής κεφαλαίου είναι οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. την 25η Σεπτεμβρίου 2014. Ως ημερομηνία έναρξης καταβολής της επιστροφής κεφαλαίου ορίζεται η 30/9/2014 και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Τράπεζας Πειραιώς.

 

Toυλάχιστον τρεις μήνες περίμενε η αγορά ένα ξέσπασμα σαν κι αυτό. Από το σερί του περασμένου Μαϊου, μετά και την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών έχει να δει η αγορά τέτοια ποσοστά ανόδου (άνω του 2% την Πέμπτη και πάνω από 3% την Παρασκευή), που σημαίνει ότι οι ξένοι παίκτες για να επανέλθουν κατάλαβαν ότι η αγορά κινείται σε υπερπουλημένα επίπεδα. Η Morgan Stanley λοιπόν, αλλά και το ΔΝΤ έδωσαν το «σύνθημα» στις αγορές ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι αυτή που αντικατοπτρίζεται στο Χρηματιστήριο από τον Απρίλιο και μετά. Σημειωτέον, ότι ο δείκτης «μετράει» ένα τρίμηνο πτώσης, με εξαίρεση ένα ανοδικό διάστημα  τον περασμένο Μάιο.

 

Σαμαράς

Οι φήμες για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών μπορεί να υφίστανται, αλλά για να ισχύουν και να έχουν βάση θα πρέπει να φτιαχτεί κλίμα στην αγορά. Το κλίμα στην αγορά αποκαταστάθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη, του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος την Πέμπτη δήλωσε ότι οι 180 βουλευτές που χρειάζονται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα βρεθούν και η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, κάτι που θα αποτελούσε τη θρυαλλίδα αρνητικών εξελίξεων. Τον Ιούνιο δε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, άλλο 1 δις. ευρώ επέστρεψε στις τράπεζες, στους καταθετικούς λογαριασμούς και η ανεργία με μικρό ποσοστό μεν, ενδεικτικό δε, μειώνεται μήνα με τον μήνα. Ο τουρισμός καλπάζει και γενικότερα η εντύπωση που υπάρχει ξαφνικά είναι ότι το καλό κλίμα θ’ αρχίσει να περνάει και στην πραγματική οικονομία. Η μοναδική εκκρεμότητα ήταν η πολιτική αβεβαιότητα, την οποία φρόντισαν να άρουν με τις κινήσεις τους ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ε. Βενιζέλος.

 

Η Morgan Stanley

"Η ελληνική αγορά μετοχών είναι υπερπουλημένη και η αγορά ομολόγων παραμένει ανθεκτική", σημειώνει μεταξύ άλλων η Morgan Stanley που διατηρεί σύσταση "overweight" για την ελληνική και την τουρκική αγορά υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη διευρύνεται και ότι η προοπτική αναβάθμισης των εταιρικών κερδών εξακολουθεί να είναι θετική.

Το γύρο της αγοράς επίσης, κάνουν φήμες από χθες ότι την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την ερχόμενη Παρασκευή, 1 Αυγούστου, η Moody’s θα προχωρήσει σε βελτίωση του αξιόχρεου της χώρας, δίνοντας την πολυπόθητη αναβάθμιση που περίμενε η αγορά από τον περασμένο Μάρτιο.

 

Tεχνική ανάλυση

Από τεχνικής άποψης τα δεδομένα έχουν αλλάξει και τα σενάρια ανόδου έχουν ξαναμπεί στο προσκήνιο, γράφει ο υπεύθυνος ανάλυσης τηςBeta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης.  «Αρχικά ο Γενικός Δείκτης εξάντλησε την πτωτική του τάση στις 1.138 μονάδες όπου σημειώθηκαν αισθητά μειωμένοι τζίροι και σε δεύτερο χρόνο επανέκτησε την κομβική ζώνη τιμών 1.190 μονάδων. Μάλιστα στην συνεδρίαση της Παρασκευής το ξεκίνημα της αγοράς άφησε πίσω του ανοδικό χάσμα τιμών (1.177 – 1.181) στο οποίο ο Γενικός Δείκτης δεν επέστρεψε μέσα στην ημέρα ισχυροποιώντας το σήμα του MACD μετά από ένα σχεδόν μήνα «απαισιοδοξίας». Τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ για τους αγοραστές. Η επέκταση της ανόδου πάνω από τις 1.210 μονάδες έφερε τον Γενικό Δείκτη αντιμέτωπο με μια τριπλή συγκυρία αγοραστικών σημάτων αφού ελαφρώς υψηλότερα από το εν λόγω επίπεδο συγκλίνουν οι χρονοσειρές των 200, 50 και 30 ημερών οι οποίες έχουν υψηλό βαθμό… δημοφιλίας σε μεσοπρόθεσμα χαρτοφυλάκια. Η διάσπαση τους δίνει ως πρώτο στόχο τουλάχιστον 100 μονάδες ανόδου, μια περιοχή τιμών που έχει «πατηθεί αρκετά» από τον περυσινό Οκτώβριο μέχρι σήμερα και είναι μέσα στις δυνατότητες των σχετικά περιορισμένων εποχικών συναλλακτικών όγκων (90 – 120 εκατ. ευρώ). Επισημαίνεται ακόμα ότι σε πολλά διαγράμματα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης η ενεργοποίηση των αγοραστικών σημάτων παρουσιάζει καθυστέρηση σε σχέση με την πορεία του Γενικού Δείκτη γεγονός που οφείλεται στην διαφοροποίηση που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο και τον Ιούνιο στις αποδόσεις των εταιριών».

 

Ταμπλό

Η αγορά βρέθηκε μέχρι τα υψηλά των 1.218 μονάδων, για να κλείσει τελικά στις 1.214,55 μονάδες και κέρδη 3,27%, ενώ μόνο οι τράπεζες, ενισχύθηκαν κατά 4,82%, στις 165 μονάδες.

 

«Ξέσπασμα» για τη μετοχή της Eurobank, που έκλεισε με μεγάλα κέρδη 5,57%, στα 0,36 ευρώ, Πειραιώς πάνω από 5%, στο 1,66 ευρώ, Εθνική 4,45%, στα 2,58 ευρώ και Alpha 4,26%, στα 0,636 ευρώ. Οι εντολές αγορών από συγκεκριμένους ξένους συνεχίστηκαν στη ΜΕΤΚΑ, εν αναμονή των αποτελεσμάτων 6μήνου απογειώνοντας τη μετοχή 3,71%, στα 12,58 ευρώ, 4,41% ενισχύθηκε η Motor Oil, στα 8,29 ευρώ, πάνω από 5% τα κέρδη για την Jumbo και τη ΔΕΗ. Πάνω από 4% ενισχύθηκε ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ.  Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 155 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 90 εκατ. ευρώ έγιναν στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Αν προστεθεί και ο τζίρος σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, σε επτά μετοχές έγιναν περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ…  

Τελευταία τροποποίηση στις 18:04 - 25 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.