ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Ασκήσεις ισορροπίας και... ψυχραιμίας κάτω από τις 1.200 μον.

17:37 - 30 Ιουλ 2014 | Οικονομία
X.A.: Ασκήσεις ισορροπίας και... ψυχραιμίας κάτω από τις 1.200 μον.
Χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις και με αισθητή την απουσία ενδιαφέροντος, παρά το γεγονός ότι η χώρα υποτίθεται πως περιμένει την αναβάθμιση από την Moody’s, ο γενικός δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες.

Κόπωση, ραστώνη και απουσία καταλυτών διαπιστώνουν οι επενδυτές οι οποίοι έχουν κατεβάσει ταχύτητα και ο ένας περιμένει τον άλλο. Χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις και με αισθητή την απουσία ενδιαφέροντος, παρά το γεγονός ότι η χώρα υποτίθεται πως περιμένει την αναβάθμιση από την Moody’s, ο γενικός δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες 0,10%, στις 1.194,78 μονάδες και με τις συναλλαγές λίγο πάνω από 74 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάθε ώρα της συνεδρίασης ο τζίρος διαμορφωνόταν κοντά στα 10 εκατ. ευρώ. Πιέσεις ασκήθηκαν για μία ακόμα συνεδρίαση στις τράπεζες, με την αγορά να αναμένει τη μεθοδολογία της ΕΒΑ και την παραδοχή των σεναρίων που θα ανακοινωθούν στις αρχές Αυγούστου, προκειμένου να καταγραφούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

 

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες που έρχονται από  την Ευρώπη και επικαλούνται κορυφαία τραπεζικά στελέχη μοιάζουν πιο πολύ με προσδοκία. Ότι δηλαδή, «δεν γίνεται να μη δε λάβει στις παραδοχές της η ΕΚΤ τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των τραπεζών που εγκρίθηκαν μάλιστα από την Κομισιόν»… Μέχρι χθες, πληροφορίες στην αγορά έκαναν λόγο ότι θα συναινέσει με το καλό σενάριο η ΕΚΤ, που σημαίνει ότι τα ανοίγματα των τραπεζών θα είναι ελεγχόμενα, της τάξης των 2 – 3 δις. ευρώ. Είναι κάτι πάντως, που μένει να φανεί…

 

Οι ξένοι συνεχίζουν να πουλάνε τραπεζικά χαρτιά, περιμένοντας τη μεθοδολογία της EBA και τις παραδοχές των σχετικών σεναρίων, ενώ ταυτόχρονα έχουν στην άκρη του μυαλού τους το ενδεχόμενο να προκύψουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου μέσα στο Φθινόπωρο, τα δε hedge funds θα περίμεναν επιθετικότερη στρατηγική από τις διοικήσεις των τραπεζών, με αποτέλεσμα η εικόνα στο ταμπλό να κρίνεται απογοητευτική.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α. οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται ως σταθερά, αγοραστές των ελληνικών μετοχών κατά το α΄ εξάμηνο του 2014, έχοντας διοχετεύσει σχεδόν 900 εκατ. ευρώ.

 

Βέβαια η εισροή αυτών των φρέσκων κεφαλαίων έχει στην πλειονότητά του απορροφηθεί από τις 4 συστημικές τράπεζες και ορισμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με χρηματιστηριακή αξία πάνω από 1 δισ. ευρώ. Για τον μεγαλύτερο αριθμό των εισηγμένων, ο δείκτης εμπορευσιμότητας παραμένει ιδιαίτερα υποτονικός. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την πλήρη έλλειψη εγχωρίων επενδυτών, το ελληνικό Χρηματιστήριο δείχνει ιδιαίτερα ρηχό και προβλέψιμο. Οι επενδυτές σταδιακά στρέφουν το βλέμμα τους στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου για τις 234 εισηγμένες, που θα πρέπει να έχουν γνωστοποιήσει τις λογιστικές τους καταστάσεις μέχρι τις 31 Αυγούστου 2014.

 

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι εταιρείες που έδειξαν ανθεκτικότητα ύστερα από 23 πτωτικά τρίμηνα θα δείξουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Για τις υπερδανεισμένες εισηγμένες, κάθε μέρα που περνάει και δεν δίνεται λύση στο χρέος τους, ο εφιάλτης της πτώχευσης γίνεται ισχυρότερος.

Απώλειες 2,12% για τη μετοχή της ΜΕΤΚΑ, στα 12,45 ευρώ, αλλά κέρδη σχεδόν 1% για τον Μυτιληναίο, εν αναμονή των αποτελεσμάτων του 6μήνου. Πιέσεις όμως, και για την Τέρνα Ενεργειακή που υποχώρησε καατά 2,01%, στα 3,90 ευρώ, 1,6% η ΕΤΕ, στα 2,47  ευρώ, 1,29% για την ΕΧΑΕ, μετά τα άσχημα αποτελέσματα 6μήνου, λίγο πάνω από 1% οι απώλειες για την Ιντραλότ και 0,89% για τη ΔΕΗ, στα 11,10 ευρώ. Στον αντίποδα κέρδη κατέγραψε η Motor Oil, στα 8,24 ευρώ και θετικό πρόσημο με κέρδη μικρότερα του 1% για την Coca Cola, την Jumbo, τα ΕΛΠΕ και την Alpha.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:14 - 30 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.