ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ουκρανία: Τα… απόνερα της κρίσης απειλούν την ελληνική οικονομία

09:46 - 31 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Ουκρανία: Τα… απόνερα της κρίσης απειλούν την ελληνική οικονομία
Έντονη ανησυχία επικρατεί σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία από την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και του G7.

Ήδη οι εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων που αποτελούν βασικά αγαθά με προορισμό τη Ρωσία έχουν θορυβηθεί με το αντίμετρο της απαγόρευσης αντίστοιχων αγαθών που επέβαλε η Μόσχα στην Πολωνία. Σημειώνεται ότι το λάδι, τα φρούτα, αλλά κι άλλα προϊόντα εξάγονται στη Ρωσία φτάνοντας το ποσό των 406 εκατομμυρίων ευρώ,. Τα τελευταία χρόνια (2012 – 2013) οι εξαγωγές λόγω ύφεσης έχουν συρρικνωθεί κατά 12,5% αλλά οι φόβοι μετά τις τελευταίες εξελίξεις για περαιτέρω πτώση είναι μεγάλοι.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τουριστικοί παράγοντες είναι έντονα προβληματισμένοι με το συνεχές εμπάργκο που επιβάλλεται σε Ρώσους πολίτες να ταξιδεύουν στη δύση. Περιοχές, όπως η Χαλκιδική, που βασιζόταν κατά πολύ στους Ρώσους βλέπουν με ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία. Ακόμα και στις υπερπολυτελείς μονάδες της Κρήτης και της Ρόδου, όπου η παρουσία Ρώσων είναι ισορροπημένη (κοντά στο 30%) σε σχέση με το βορά, οι προβληματισμοί δε λείπουν. Κύριο μέλημα είναι ότι στο φόντο μιας εχθρικής στάσης για τους Ρώσους, οι τελευταίοι θα αποχωρήσουν σταδιακά αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Κύρια βέβαια είναι η ανησυχία να χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο ως μέσο πίεσης της Ρωσίας απέναντι στην ΕΕ και τις ΗΠΑ ώστε να αλλάξουν ρότα απέναντι στην Ουκρανία. 

Ήδη η Ρωσία προειδοποίησε για επιδείνωση σχέσεων και άνοδο των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη. «Η πολιτική της ΕΕ υπαγορεύεται από την Ουάσινγκτον» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «το να τίθενται εμπόδια στη συνεργασία με τη Μόσχα στον τομέα-κλειδί της ενέργειας αποτελεί απερίσκεπτο και ανεύθυνο μέτρο» εκ μέρους των Βρυξελλών.

«Οι κυρώσεις θα έχουν μοιραία ως αποτέλεσμα άνοδο των τιμών στην αγορά της ενέργειας στην Ευρώπη» επισημαίνει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Βάλλοντας κατά της ΕΕ, η Μόσχα αναφέρει ότι «η πολιτική της δεν βασίζεται πλέον σήμερα σε επαληθευμένα γεγονότα, και προσθέτει ότι οι «αντιρωσικές κυρώσεις» καταδεικνύουν «την ανικανότητα της ΕΕ να διαδραματίσει έναν αυτόνομο ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις».

Οι κυρώσεις είναι «καταστροφικές και μυωπικές», κατά τη Ρωσία και θα επιδεινώσουν περαιτέρω τις σχέσεις με τη Δύση που βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο σημείο μεταψυχροπολεμικά εξαιτίας της ρωσικής υποστήριξης στους αυτονομιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας.

Η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε διεθνή ζητήματα θα πληγεί, προειδοποιεί το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Τέτοιες αποφάσεις από την Ουάσινγκτον δεν μπορούν να έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα πέρα από την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας και την δημιουργία ενός εντελώς δυσμενούς περιβάλλοντος στις διεθνείς σχέσεις, στις οποίες συχνά η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μας διαδραματίζει έναν αποφασιστικό ρόλο» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι «28», εμποδίζεται η πρόσβαση της Ρωσίας στις οικονομικές αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγορεύεται η πώληση όπλων, ευαίσθητων τεχνολογιών του ενεργειακού τομέα και προϊόντων διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής.

Οι ΗΠΑ ταυτόχρονα διευρύναν τη λίστα των ρωσικών τραπεζών που υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες πλέον αγγίζουν όλες τις μεγαλύτερες τράπεζες με κρατικό μερίδιο άνω του 50%, με εξαίρεση την Sberbank.

Η Ουάσινγκτον απαγορεύει στο εξής στους Αμερικανούς πολίτες να έχουν συναλλαγές με την VTB, τη δεύτερη σε μέγεθος ρωσική τράπεζα, τη θυγατρική της, Bank of Moscow, και την Russian Agriculture Bank, την τράπεζα που χορηγεί δάνεια σε αγρότες.

«Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ αποδυναμώνουν περαιτέρω την ήδη αδύναμη ρωσική οικονομία» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας από το Λευκό Οίκο, και προειδοποίησε ότι «εάν η Ρωσία συνεχίσει σε αυτή την πορεία, το κόστος για εκείνη θα συνεχίσει να αυξάνεται».

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.