ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Τέσσερις μήνες πτώσης, σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα ο δείκτης

17:35 - 31 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Χ.Α.: Τέσσερις μήνες πτώσης, σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα ο δείκτης
Ελπίδα, ράλι τον Αύγουστο, καθώς το Χ.Α. οδεύει και πάλι σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Απρόβλεπτος ο διεθνής παράγοντας.

Τέταρτος μήνας πτώσης στο Χρηματιστήριο με τις απώλειες κοντά στο 2%, 7% η πτώση στο τετράμηνο και συρρίκνωση των αρχικών κερδών από την αρχή του χρόνου κοντά στο 2,5%, είναι το ταμείο της αγοράς με αφορμή το σημερινό κλείσιμο του γενικού δείκτη στις 1.169,01 μονάδες και απώλειες 2,16%. 

 

Σε ένα περιβάλλον χαμηλού τζίρου, σταθερά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, 84,4 εκατ. ευρώ την Πέμπτη, η αγορά βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Από τη μία η εσωτερική ανασφάλεια ως προς το αν οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, αν η «αυτονομία» της κυβέρνησης σε σχέση με την τρόικα για θέματα μείωσης της φορολογίας και του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, σηματοδοτούν πρόωρες εκλογές.  Και από την άλλη, οι διεθνείς εξελίξεις, τα σκηνικά έντασης στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, η Τρίτη χρεοκοπία της Αργεντινής από το 2001 και βεβαίως το ράλι των αγορών, με τον πρώην επικεφαλής της Fed κ. Άλαν Γκρίνσπαν να προβλέπει ότι έρχεται εκτεταμένη διόρθωση στον Dow.

 

Με βάση τα δεδομένα αυτά, η αγορά βρίσκεται από πλευράς ψυχολογίας σε κακό επίπεδο, αφού οι ξένοι, όπως προκύπτει από τη σημερινή συνεδρίαση, «βάζουν χέρι» και σε μη τραπεζικές μετοχές του 25άρη, όπως ο ΟΠΑΠ που υποχώρησε πάνω από 4%, στα 12,19 ευρώ, Μυτιληναίος 3,46%, στα 6,41 ευρώ, ΟΤΕ 3,29%, στα 10,29 ευρώ, Folli Follie, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ.

 

Οι απώλειες για τις τράπεζες ανήλθαν την Πέμπτη σε 2,18% και όπως όλα δείχνουν, ο τραπεζικός δείκτης έχει βάλει πλώρη για να συναντήσει τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας, δηλαδή την περιοχή των 150 μονάδων.

 

Που είναι οι ξένοι;

Εντύπωση, επίσης, προκαλεί η απουσία των ξένων από το Χ.Α. Αποχή από τους ξένους μέχρι νεωτέρας. Αν και επιχειρηματικοί παράγοντες και χρηματιστές εκτιμούν ότι μέσα στον Αύγουστο, η αγορά θα δώσει ένα «ράλι», βασισμένο κυρίως στην προσδοκία για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης από το φθινόπωρο, οι ξένοι περιμένουν πιο απτά δείγματα γραφής της Ελληνικής αγοράς. Όπως έγραψε την Τρίτη το «R», τα υπερπουλημένα επίπεδα της Morgan Stanley δεν υφίστανται προς το παρόν. Δυνατό πουσάρισμα στην αγορά θα μπορούσε να δοθεί από την αναβάθμιση της Moody’s, για την οποία κάποιες πηγές την περιμένουν την ερχόμενη Παρασκευή. Αν συμβεί αυτό, βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να έρθει αντίδραση μέχρι την περιοχή των 1.300 μονάδων, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, δεδομένου ότι οι ξένοι θα δουν πως η αναβάθμιση της χώρας από έναν οίκο αξιολόγησης μπορεί να μετρήσει θετικά στις επενδυτικές τους κινήσεις.

 

Από την άλλη, παράγοντες της αγοράς σε επαφές που έχουν με ξένους brokers, μπορεί να διαπιστώνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αλλά προς το παρόν υπάρχει επενδυτική κόπωση. Από την αρχή του χρόνου έχουν ρίξει στο Χ.Α. περί το 1 δις. ευρώ, ενώ συνολικά με τις αυξήσεις κεφαλαίου και τα ομολογιακά τραπεζών και εισηγμένων στην αγορά έχουν πέσει περισσότερα από 14 δις. ευρώ.

 

Το γεγονός ότι οι ξένοι έχουν «κουραστεί» με την Ελλάδα προκύπτει από το ότι η Ελληνική έκδοση των 3 δις. ευρώ τον Ιούλιο εστέφθη από αποτυχία. Η χώρα άντλησε για 3ετή ομόλογα 1,5 δις. ευρώ. Βεβαίως, η έκδοση έγινε την ημέρα που «έσκασε» το πρόβλημα της Banco Espirito, αλλά η απάντηση που δίνουν οι ξένοι διαχειριστές ήταν ότι το ποσό που ζητούσε η χώρα μας δεν ήταν μεγάλο…  Μία εβδομάδα μετά ακολούθησε η δημόσια εγγραφή της Ελληνικής Τεχνοδομικής Άνεμος, η οποία ζητούσε περί τα 35 εκατ. ευρώ και με roadshows σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, η ενεργειακή εταιρεία άντλησε ακριβώς όσα ζητούσε. Οι ξένοι, όπως έχει ειπωθεί ενδιαφέρονται για δυναμικές Ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να τις χρηματοδοτήσουν.

Μία από αυτές ήταν η εταιρεία ΑΛΓΗ, η οποία επρόκειτο να ολοκληρώσει την εγγραφή της την ερχόμενη Δευτέρα. Η διαδικασία ακυρώθηκε και μετατέθηκε για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

 

Μέσα σε όλα αυτά, όπως έχει επισημάνει το «R», υπάρχει ανησυχία μήπως οι τράπεζες βγουν και πάλι στις αγορές, αν τα stress tests δείξουν ότι χρειάζονται κεφάλαια μεγαλύτερα των 6 δις. ευρώ. Επίσης, εκκρεμούν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, όπου η άποψη στην Ευρώπη είναι η λύση για τη βιωσιμότητα να έρχεται ανάλογα με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.