ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο μάτι του κυκλώνα οι αγορές και το Χ.Α. - Αργεντινή και εμπάργκο της Δύσης στη Ρωσία οι λόγοι

11:52 - 01 Αυγ 2014 | Οικονομία
Στο μάτι του κυκλώνα οι αγορές και το Χ.Α. - Αργεντινή και εμπάργκο της Δύσης στη Ρωσία οι λόγοι
Ανησυχία για ενεργοποίηση των stop losses στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται οι αγορές μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις που αφορούν στον αποκλεισμό από τη Δύση μεγάλων ενεργειακών κολοσσών και τραπεζών από τη Ρωσία σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.  Αυτό σε συνδυασμό με το Μεσανατολικό και την Τρίτη χρεοκοπία της Αργεντινής μέσα σε δεκατρία χρόνια έχει προκαλέσει νευρικό κλονισμό στους διεθνείς επενδυτές.  

 

Μόνο για τον Dax, οι απώλειες ξεπερνούν το 1,7%. Όπως προκύπτει και από τη συμπεριφορά των ξένων στην Ελλάδα, οι ξένοι σήμερα πουλάνε μαζικά, αφού οι συναλλαγές για την πρώτη ώρα της συνεδρίασης ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, κάτω και από τις 1.160 μονάδες.  Η απόδοση της δεκαετίας στα ομόλογα, αν και έχει «τσιμπήσει», μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Αργεντινή, εξακολουθεί να διαμορφώνεται κάτω από το % για τις σειρές που λήγουν το 2024.

 

Ταυτόχρονα, σε ότι αφορά στην Ελλάδα, οι αγορές περιμένουν με ενδιαφέρουν την αξιολόγηση της Moody’s, η οποία κατά τις πληροφορίες θα γίνει γνωστή μετά το κλείσιμο των αγορών την Παρασκευή.  Τελευταία φορά που μας αναβάθμισε η Moody΄s, ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ στις αρχές Απριλίου είχε αναβάλει την αξιολόγηση. Fitch και Moody΄s, έχουν προγραμματίσει τη δεύτερη αξιολόγηση για το έτος, στις 21 και 28 Νοεμβρίου, αντίστοιχα.  Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Ιουλίου ήρθε και μία άλλη αναβάθμιση για την Ελλάδα. Ο οίκος Dominion Bond Rating Service (DBRS) αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε “B” από “CCC” και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε “σταθερές” από “αρνητικές”.

 

Οι πιέσεις είναι μεγάλες και σήμερα στις τράπεζες και κυρίως στην Πειραιώς, ενώ ανάχωμα στην πτώση φαίνεται ότι έχουν βάλει προς το παρόν Coca- Cola, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ.

 

Χρηματιστές πάντως, δεν θα απέκλειαν την ενεργοποίηση των stop losses μέσα στη συνεδρίαση, αφού η αγορά έχει την ροπή, τουλάχιστον για σήμερα, να κινηθεί προς τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας ενεργοποιώντας και πάλι τα «υπερπουλημένα» επίπεδα της Morgan Stanley, που για τον αμερικανικό οίκο εντοπίζονται κάτω από τις 1.150 μονάδες…

Τελευταία τροποποίηση στις 12:07 - 01 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.