ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωτογενές πλεόνασμα: Τα "συνήθη υποζύγια"… πλήρωσαν ξανά το λογαριασμό

00:01 - 26 Αυγ 2014 | Οικονομία
Πρωτογενές πλεόνασμα: Τα "συνήθη υποζύγια"… πλήρωσαν ξανά το λογαριασμό
Οι συνήθεις ύποπτοι- μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες- μπήκαν στη φορολογική μέγγενη και έβαλαν πλάτη για μια ακόμη φορά, ώστε το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα πρωτογενές πλεόνασμα στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου, στο ύψος των 2,28 δις. ευρώ, με σημαντική υπέρβαση 1,47 δις. ευρώ του στόχου που είχε τεθεί.

Στην επίτευξη του στόχου συνέβαλαν οι σημαντικές υπερβάσεις που σημειώνουν τα φορολογικά έσοδα, έναντι των όσων είχαν προβλεφθεί, σε συνδυασμό με τη σημαντική συγκράτηση κυρίως των πρωτογενών δαπανών.

 

Η εξέλιξη αυτή με όχημα τη μεγάλη υπέρβαση κατά 555 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, διευκολύνει πάντως την ίδια ώρα και την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης έναντι της τρόικας, για το σχέδιο φοροελαφρύνσεων, στο οποίο αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

foroi250814

 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατηγορίες εσόδων που υπερέβησαν τον επικαιροποιημένο στόχο του επταμήνου είναι οι εξής:

  • Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 555 εκατ. ευρώ ή 14,5%.
  • Οι λοιποί άμεσοι φόροι κατά 212 εκατ. ευρώ ή 14,7%,
  • Οι λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 81 εκατ. ή 28,0%,
  • Τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 320 εκατ. ευρώ ή 15,8%.

 

Αντίθετα, υστέρησαν έναντι του επικαιροποιημένου στόχου:

  • Ο φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 178 εκατ. ευρώ ή 15,3%,
  • Οι φόροι στην περιουσία κατά 246 εκατ. ευρώ ή 15,0%,
  • Οι έμμεσοι φόροι Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ) κατά 40 εκατ. ευρώ ή 10,5%.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,002 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 262 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1,740 δισ. ευρώ).Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 3,290 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 200 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

 

Όπως προκύπτει, λοιπόν, τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων ήταν στο επτάμηνο του έτους, όχι απλώς εντός των στόχων που είχαν τεθεί, αλλά περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερα. Εξέλιξη που δείχνει να επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα μισθωτών, συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών είχαν τελικά πολύ... καλύτερα αποτελέσματα για τον προϋπολογισμό από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά η κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά, οι νέοι συντελεστές και τα νέα κλιμάκια φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.

 

Αν και οι επιδόσεις του επταμήνου είναι ενθαρρυντικές, στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν χαμηλά τους τόνους. Και αυτό επειδή τα επίπεδα εισπραξιμότητας που έχουν προϋπολογιστεί θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό τους επόμενους μήνες, με δεδομένη όμως τη μεγάλη φοροδοτική κόπωση για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις μετά από μια σκληρή πολυετή δημοσιονομική προσαρμογή.


Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά τα στοιχεία του ΓΛΚ για το πρωτογενές πλεόνασμα, κατά την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου.

 

foro250814

Τελευταία τροποποίηση στις 01:10 - 26 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.