ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ τα περί ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ

11:34 - 26 Αυγ 2014 | Οικονομία
Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ τα περί ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ
Σχέδιο για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και των απαλλαγών καθώς και των μειωμένων συντελεστών φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση κάτι όμως που την Τρίτη διαψεύστηκε κατηγορηματικά από το υπουργείο Οικονομικών.

"Τα όσα λέγονται και γράφονται περί καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή και κατάργησης μειωμένων φορολογικών συντελεστών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα", επισημαίνει σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, περί σχεδίου καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ και κατάργησης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών.

 

"Το Υπουργείο Οικονομικών δεν επεξεργάζεται σχέδιο για επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ούτε για κατάργηση των εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα", αναφέρει η ανακοίνωση.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε: "χαίρομαι που ο ίδιος ο Υπουργός διαψεύδει τα σενάρια ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ με κατάργηση των εξαιρέσεων, όπου αντιθέτως διατύπωσε πολλές επιφυλάξεις με τις οποίες συμφώνησα απόλυτα μαζί του. Σε ασκήσεις επί χάρτου τα σενάρια ενιαίου ΦΠΑ 18-19% είναι βέβαιο ότι δεν συμφέρουν τον Έλληνα φορολογούμενο, λόγω μειωμένου συντελεστή στα είδη πρώτης ανάγκης, πολλών υπηρεσιών και λόγω του θαλάσσιου μεταφορικού ισοδύναμου της νησιωτικής Ελλάδας. Η συγκεκριμένη πρόταση της ΕΣΕΕ είναι: "Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση και επέκταση της εφαρμογής του στην οικοδομή τα εισιτήρια της Ακτοπλοΐας. Ως εκ τούτου ούτε πρότεινα, ούτε αποκάλυψα κάτι". 

 

Τα σενάρια

 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το νέο σχέδιο μεταρρύθμισης του ΦΠΑ θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει ζητήσει από το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων τις προτάσεις του για τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ, το δημοσιονομικό κόστος και τις επιπτώσεις του νέου καθεστώτος ΦΠΑ στην αγορά, προκειμένου εν συνεχεία να το επεξεργαστεί και να το θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ημερησία, το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βάζει στο στόχαστρο τους χαμηλότερους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 13%, για τα τρόφιμα, τις υπηρεσίες μεταφορών, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, την παροχή ύδρευσης τις επισκευές παλαιών κατοικιών. Τέλος, η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ θα επηρεάσει και το ΦΠΑ σε φάρμακα, βιβλία και τουρισμό που σήμερα είναι στο 6,5%.

 

Oυδέτερο το δημοσιονομικό κόστος από τον ενιαίο ΦΠΑ

Σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί στο παρελθόν τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση των τριών συντελεστών, δηλαδή του υπερμειωμένου 6,5%, του μειωμένου 13% και του κανονικού 23%, από έναν ενιαίο συντελεστή του 15,5% θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικό κόστος, μιας και μπορεί σε μια σειρά παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων το κόστος να υποχωρούσε δραστικά όμως από την άλλη θα αυξάνονταν οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής με την εφαρμογή συντελεστή ΦΠΑ 15,5% αντί για 13%.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:30 - 26 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.