ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί οι ξένοι βλέπουν πάλι το Χ.Α., κρίσιμος ο Σεπτέμβριος για τη διαμόρφωση της τάσης

11:07 - 01 Σεπ 2014 | Οικονομία
Γιατί οι ξένοι βλέπουν πάλι το Χ.Α., κρίσιμος ο Σεπτέμβριος για τη διαμόρφωση της τάσης
Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση και οι ημερομηνίες - ορόσημο για την κίνηση του δείκτη.

Με την αγορά να κινείται μεταξύ των 1.150 – 1.160 μονάδων, εισέρχεται σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη και ευαίσθητη περίοδο και τους αναλυτές, αν μη τι άλλο, να εξακολουθούν να δίνουν «απαγορευτικό» για ανοίγματα στην αγορά. Τον μήνα που μόλις ξεκίνησε οι επενδυτές έχουν υπ’ όψιν τους ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα διεξάγονται εκτός Ελλάδος, στο Παρίσι, το τι θα γίνει με τα stress tests των τραπεζών, είναι ακόμα ένα ανοιχτό ζήτημα, οι πολιτικές εξελίξεις κρύβουν αβεβαιότητα και το εμπάργκο της Μόσχας στη Δύση, αναμένεται να πλήξει ενεργειακά την Ελλάδα σε μία κρίσιμη καμπή για την οικονομία της, τη στιγμή που πιάνει το νήμα της ανάκαμψης.

 

Υπό αυτά δεδομένα, το Χ.Α. διένυσε πέντε μήνες απωλειών που για τις τράπεζες η πτώση από την αρχή του χρόνου ξεπερνάει το 11% και τους ξένους να αλλάζουν τις εκθέσεις και τις συστάσεις τους από μέρα σε μέρα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ξένοι δεν έχουν λόγο να παραμένουν εκτός αγοράς κι αυτό, διότι η κυβέρνηση πρόκειται να θεσμοθετήσει άμεσα ότι ο αναβαλλόμενος φόρος παραμένει ως οφειλή και θα επηρεάζει πάντα μέχρι την οριστική ανταπόδοσή του στις τράπεζες λογιστικά τα ίδια κεφάλαια. Πρόκειται για παραδοχή την οποία αποδέχεται η ΕΚΤ, δηλαδή δεν μπορεί να ισχύει κάτι διαφορετικό από αυτό που ήδη ισχύει σε Ισπανία και Πορτογαλία. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να αλλάξει το κλίμα στην αγορά, κ΄τι που αναμένεται να γίνει εμφανές και σαφές μέσα στον μήνα, δεδομένου ότι στις 18 – 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο, το καθιερωμένο εδώ και εννιά χρόνια. Νωρίτερα, στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθούν δύο άλλα roadshows που ετοιμάζουν η Deutsche Bank (3-5/9) και η Βarclays (8-10/9).

 

Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο roadshow που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ (11 και 12 Ιουνίου), ο Γενικός Δείκτης είχε ξεκινήσει ένα εντυπωσιακό ανοδικό ντεμαράζ 13 ανοδικών και μόλις 2 πτωτικών συνεδριάσεων, που τον είχε φέρει από τις 1.066,54 μονάδες (κλείσιμο 19/5) στις 1.322,9 μονάδες (κλείσιμο 10/6), με αθροιστικά κέρδη 24,04%(!).

 

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθος  αναφέρει στο σχόλιό του πως, «ο Γενικός Δείκτης αξιολογεί με τη βοήθεια των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου τη διαγραμματική αντίσταση στις 1180 με 1185 μονάδες. Η επιβεβαιωμένη διάσπασή της με αυξημένο τζίρο συναλλαγών και με σχηματισμό μιας τουλάχιστον  ατόφιας  συνεδρίασης εξολοκλήρου διαμορφωμένης  πάνω από τις 1185 μονάδες θα ανοίξει το δρόμο για τη καταγραφή τιμών μέσα στο άκρως σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 1200 με 1220 μονάδων.

 

Στην αντίθετη περίπτωση, που ο Γενικός Δείκτης λόγω και της μεγάλης απόστασης, που διένυσε από τις 1043 έως τις 1180 μονάδες  δηλώσει αδυναμία  σχηματισμού ενός αξιόπιστου ανοδικού pattern μέσα στο εύρος διακύμανσης των 1180 με 1200 μονάδων θα δώσει λαβές για ένα καθοδικό κατέβασμα αποσυμπίεσης  έως τις 1140 μονάδες. Από απόψεως τώρα «αργών» χρονικών διαγραμμάτων  εντυπωσιακό είναι το candlestick,  που έχει αποτυπωθεί στο μηνιαίο chart  τιμών του δείκτη καθώς, όπως εξελίσσεται  το άνοιγμα του Αυγούστου στις 1163 μονάδες έχει ισοφαριστεί ήδη ανοδικά από τις  τελευταίες συνεδριάσεις αφήνοντας μια υπερμεγέθης κάτω σκιά 120 περίπου μονάδων. Στατιστικά ένα τέτοιο candlestick έχει ανοδική ουρά στους επόμενους δύο μήνες δίχως βέβαια το pattern να αποτελεί και τεχνικό κανόνα.

 

Το ανοδικό όριο των 385 μονάδων έχει  προσεγγίσει  ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης  FTSE 25 προσπαθώντας να συγκεντρώσει  τις απαραίτητες δυνάμεις για την ανοδική της διάσπαση. Έτσι ενώ η πιθανή ανοδική τμήση των 385 μονάδων θα οδηγήσει το δείκτη προς το επόμενο επίπεδο των 395 μονάδων η άρνηση ανεφοδιασμού καταλυτικών δυνάμεων θα προκαλέσει μια βίαιη καθοδική κίνηση προς επανεκτίμηση της περιοχής στήριξης των 370 μονάδων. Από την άλλη ο Τραπεζικός Δείκτης έχει έρθει κοντά στη ζώνη αντίστασης των 163 με 168 μονάδων, όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αποδειχθεί πολύ στρυφνή για να δοκιμαστεί ανοδικά. Πάντως αυτό που εύκολα παρατηρείται στην υφή της ανόδου είναι η μη συμμετοχή αρκετών εταιρειών πέραν των τραπεζικών και άλλων τριών ή τεσσάρων «χαρτιών» του 25άρη  ένδειξη όχι και τόσο ενθαρρυντική».

 

Σ.Κ.Χ.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:34 - 01 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.