ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Στο παιχνίδι και πάλι οι Έλληνες επενδυτές, πάνω από τα 11 ευρώ ο ΟΤΕ

12:22 - 02 Σεπ 2014 | Οικονομία
X.A.: Στο παιχνίδι και πάλι οι Έλληνες επενδυτές, πάνω από τα 11 ευρώ ο ΟΤΕ
Στα επίπεδα των 1.170 μον. ο δείκτης, με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι.

Μικρές αγορές και από Έλληνες ιδιώτες επενδυτές βγαίνουν στο ταμπλό με την προσδοκία ότι τα χαμηλά του Αυγούστου αποτελούν παρελθόν και πως τα stress tests των Ελληνικών τραπεζών δεν θα δείξουν ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην κεφαλαιακή τους επάρκεια. Ο αναβαλλόμενος φόρος, οι ευνοϊκότεροι όροι ως προς τον υπολογισμό των κόκκινων δανείων, αλλά και οι μέχρι τώρα κινήσεις ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, αποτελούν τους βασικότερους λόγους που βγαίνει πάλι bid στον κλάδο, υποστηρίζουν οι αναλυτές, οι οποίοι παραπέμπουν ταυτόχρονα σε νέα έκθεση της Morgan Stanley για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Η Morgan Stanley τονίζει, έπειτα από επαφές που είχε με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, ότι ο κλάδος σκοπεύει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, παρά τις έως τώρα ανησυχίες ότι δεν θα μπορούσε να το κάνει, λόγω της έλλειψης κατάλληλων collaterals.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, οι ελληνικές τράπεζες δικαιούνται φθηνά δάνεια έως 9,8 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του TLTRO, με την Τράπεζα Πειραιώς να δικαιούται 3,5 δισ. ευρώ, την Alpha Bank 2,4 δισ. ευρώ και τις Εθνική και Eurobank από 1,9 δισ. ευρώ έκαστη.

Πάντως, Πειραιώς και Alpha εξακολουθούν να κινούνται στο «κόκκινο», με την Eurobank να καταγράφει τα περισσότερα κέρδη από τις μετοχές του 25άρη.  Θετικό το πρόσημο και για την Εθνική. Σημαντική πάντως, είναι η κίνηση για τον ΟΤΕ, που επιστρέφει πάνω από τα 1 ευρώ, ενώ θετικά κινείται η ΔΕΗ, αλλά και ο Μυτιληναίος, με την αγορά να προεξοφλεί βελτίωση της τιμής στόχου που έχουν θέσει οι ξένοι οίκοι, εξαιτίας της συγκυρίας και βεβαίως λόγω των ισχυρών ταμειακών ροών και την κάθετη πτώση του δανεισμού.

Κατά τα άλλα, μία, κάποια επιφυλακτικότητα υπάρχει στο Χρηματιστήριο ενόψει των τριήμερων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, ενώ στα καλά νέα της ημέρας συγκαταλέγεται η εκτίμηση των Financial Times για αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα μέχρι τέλος του χρόνου της τάξης του 1%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.