ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρισινό tango τρόικας – υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση φόρων

00:06 - 03 Σεπ 2014 | Οικονομία
Παρισινό tango τρόικας – υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση φόρων
Καλά κρατεί ο χορός τρόικας και υπουργείου Οικονομικών στο Παρίσι, όπου κεντρικό διακύβευμα για την ελληνική πλευρά παραμένει ένα «νεύμα» θετικό για κάποιες διορθώσεις στα φορολογικά.

Μπορεί η τρόικα να μην ενδίδει ακόμα στον...παρισινό .. κόρτε της Ελληνικής πλευράς, άλλα το πρεσάρισμα καλά κρατεί... Άλλωστε ο καβαλιέρος στο «τάγκο την ντάμα δεν την ζητά μόνο μια φορά για χορό...». Έτσι, τα στοιχεία 7μήνου του προϋπολογισμού 2014 παρουσιάστηκαν από το οικονομικό επιτελείο το απόγευμα στην τρόικα κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι.

«Είμαστε απόλυτα εντός στόχων» ανέφεραν σε συνέχεια της παρουσίασης αυτής πηγές του υπ. Οικονομικών.

Σύμφωνα μάλιστα από τις ίδιες πηγές «τέθηκε καθαρά από την ελληνική πλευρά η ανάγκη αναγνώρισης των θυσιών του Ελληνικού λαού και των επιτυχιών στην οικονομία». Μάλιστα όπως σημείωσαν σχετικά κατατέθηκαν συγκροτημένα στοιχεία που αποδεικνύουν την καλή πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής, κάτι, που όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές «αναγνωρίστηκε από την άλλη πλευρά».

Είναι ένας μαραθώνιος, έχουμε δρόμο, μιλήσαμε για τα νούμερα του προϋπολογισμού και τη δουλειά το καλοκαίρι και συνεχίζουμε, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά την ολοκλήρωση των σημερινών συνομιλιών με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Σε ερώτηση αν οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχθηκαν τα νούμερα του προϋπολογισμού που παρουσιάσθηκαν είπε «φυσικά τα αποδέχθηκαν και συνεχίζουμε» επαναλαμβάνοντας πως «έχουμε δρόμο» .

«Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις σήμερα και προσδοκούμε να συνεχίσουμε και αύριο με τον ίδιο τρόπο με τους υπουργούς» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σειρά υπουργείων καθ' όλη τη διάρκεια του απογεύματος ήταν σε εξέλιξη διαρκείς συσκέψεις ώστε υπηρεσιακοί κι άλλοι παράγοντες να συνεπικουρήσουν με στοιχεία, αν χρειαζόταν, τη διαπραγμάτευση στο Παρίσι. Άλλωστε το δημοσιονομικό σενάριο τόσο του 2014, όσο και του 2015 επηρεάζεται από αποφάσεις υπουργείων για σειρά θεμάτων. Π.χ, η μισθολογική αποκατάσταση των ενστόλων, ή οι επιστροφές αγροτικών επιδοτήσεων (είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες με αιχμή κι άλλα ζητήματα επικρατεί «πυρετός» εργασίας στο υπουργείο όπου προΐσταται ο κ. Γ. Καρασμάνης).
Η ελληνική πλευρά αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει ένα περιθώριο αισιοδοξίας, έστω και με χαμηλούς τόνους να ακουστούν τα Ελληνικά αιτήματα για διορθώσεις στο μέτωπο των φόρων και του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, κυρίως με αιχμή την καλή πορεία του προϋπολογισμού και την υλοποίηση ενός θετικού μακροοικονομικού σεναρίου, που θα προβλέπει ενδεχόμενη αύξηση του ΑΕΠ (κι άρα των εσόδων) πάνω από τις εκτιμήσεις (σήμερα είναι στο 0,6%). Άλλωστε ο πήχης έχει πάει ψηλά το τελευταίο διάστημα και θα πρέπει και λόγους εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών να δοθεί κάτι από τους δανειστές...
«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Θέλουμε να αυξηθεί η αξιοπιστία μας. Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο, τόσο στο δημοσιονομικό και διαρθρωτικό σκέλος. Εμείς δεν πάμε για διακοπές, δουλέψαμε πολύ τον Αύγουστο, ώστε να είμαστε μπροστά από το χρονοδιάγραμμα» δήλωνε χαρακτηριστικά νωρίς το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προσερχόμενος στη σύσκεψη.
Πάντως ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, κατέθεσε στη συνάντηση έναν πλήρη κατάλογο με τις παρατηρήσεις της κυβέρνησης με στόχο να τεκμηριωθούν παρεμβάσεις φορολογικών ελαφρύνσεων. Ουσιαστικά είναι μια μελέτη του υφυπουργού, στην οποία θα βασιστεί και ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.
Κεντρικός στόχος παραμένει αφενός:
Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, με δεδομένο ότι το μέτρο της εξίσωσης είχε ως αποτέλεσμα να προκύψει υστέρηση εσόδων από τον ΕΦΚ κατά περίπου 300.000.000 ευρώ,
- κι αφετέρου η αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο που επεξεργάζονται τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας είναι για 72 δόσεις και υπερβαίνουν ακόμη και τις 100 σε εξαιρετικές περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής των φορολογουμένων, αλλά και ενδεχόμενη έκπτωση σε περιπτώσεις εφ΄ άπαξ καταβολής που μπορεί να φτάσει και το 5%. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ούτε ένας στους δέκα οφειλέτες με χρέη δεν προσέτρεξε στην ισχύουσα ρύθμιση, την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται με ρυθμό 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:30 - 03 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.