ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΑΙΠΕΔ- ΕΤΑΔ : Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τα ακίνητα της Πλάκας

00:01 - 15 Σεπ 2014 | Οικονομία
ΤΑΙΠΕΔ- ΕΤΑΔ : Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τα ακίνητα της Πλάκας
Μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταθέσουν τον ενδιαφέρον τους όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν ένα από τα νεοκλασικά στην Πλάκα που εκποιεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Τότε λήγει η προθεσμία συμμετοχής στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες για τα ακίνητα που εκποιεί το ΤΑΙΠΕΔ και η ΕΤΑΔ στην Πλάκα, ενώ μέχρι τι τέλος του μήνα για σειρά άλλων ακινήτων κλείνει η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος. Πρόκειται για διαγωνισμούς μέσω της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (www.e-publicrealestate.gr) για να πουληθούν μέσω 7 διαγωνισμών σημαντικές παράκτιες και μη εκτάσεις, αλλά και αστικά ακίνητα του δημοσίου. Μάλιστα μέχρι το τέλος του μήνας θα έχουν υποβληθεί οι προσφορές για 26 κτίρια και οικόπεδα που έχει βγάλει στο σφυρί το ΤΑΙΠΕΔ.
Συγκεκριμένα, στις 17 Σεπτεμβρίου ανοίγει και πάλι η πύλη της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (www.e-publicrealestate.gr) για την κατάθεση προσφορών για 14 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Μία εβδομάδα μετά, στις 23 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τα 12 ακίνητα που βρίσκονται στην Πλάκα.
Πρόκειται για τα 12 ακίνητα στην Πλάκα, τα οποία αξιοποιούνται μέσω του θεσμού της επιφάνειας με την υποβολή των προσφορών να έχει προγραμματισθεί για τις 23 Σεπτεμβρίου. Λίγο νωρίτερα, στις 17 Σεπτεμβρίου, έχει ορισθεί ο έτερος διαγωνισμός για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες που περιλαμβάνουν παραθαλάσσια οικόπεδα, διατηρητέα κτίρια, καταστήματα και άλλα ακίνητα ανά την Ελλάδα (έκταση 17 στρεμμάτων στο Ρίο, εξαώροφο κτίριο στην Ευαγγελιστρίας 9 στο κέντρο της Αθήνας, οικόπεδο με 11 κτίρια στο Μοσχάτο που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες του υπουργείου Παιδείας κ.α.).Στην Πλάκα πάντως τελευταία, υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς εφοπλιστικές οικογένειες και άλλοι επιχειρηματίες ψάχνουν να εγκατασταθούν εκεί. Η οδός Πανός και περιοχές κοντά στα Αναφιώτικα παρουσιάζουν έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, που ωστόσο προσκρούει στο γεγονός ότι οι περισσότερες ιδιοκτησίες ανήκουν στο Υπ. Πολιτισμού, απότοκο της προσπάθειας της Μελίνας Μερκούρη να διασώσει την αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής. Πρόσφατα, π.χ., μεταβιβάστηκε στο Υπ. Πολιτισμού το αρχοντικό Κωλέτη, που εφάπτεται της Αρχαίας Αγοράς πολύ κοντά στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, ώστε να στεγάσει τμήμα των υπηρεσιών της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, κτήριο που αποτελεί φιλέτο...

Οι διαγωνισμοί

Σημειώνεται ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την αξιοποίηση των 14 συνολικά αρχοντικών και μικρών Ξενία σε όλη την Ελλάδα που βγαίνουν (κάποια από αυτά για πολλοστή φορά) προς αξιοποίηση είτε με απευθείας πώληση, είτε με σύσταση και μεταβίβαση του δικαιώματος επιφάνειας για προς αξιοποίηση είτε με απευθείας πώληση, είτε με σύσταση και μεταβίβαση του δικαιώματος επιφάνειας για 99 χρόνια είτε ακόμη και με 50ετείς μισθώσεις. Στα προς πώληση ακίνητα περιλαμβάνονται το αρχοντικό Eυαγγελινάκη στις Μηλιές του Πηλίου, το αρχοντικό Μουσλή και το αρχοντικό Ξηραδάκη στη Μακρυνίτσα του Πηλίου. Με το θεσμό της επιφάνειας για 99 χρόνια θα αξιοποιηθούν τα Ξενία Τσαγκαράδας, Άνδρου, Βυτίνας, Κομοτηνής και Πλαταμώνα. Με τη μορφή της μίσθωσης διάρκειας 50 ετών βγαίνουν προς αξιοποίηση τα Ξενία Εδεσσας, Θάσου, Κοζάνης, το Σανατόριο Αγίας Ελεούσας στη Ρόδο, το Σανατόριο Μάνα στην Αρκαδία και τέλος η Villa de Vecchi στη Ρόδο.
Στις 22 Σεπτεμβρίου θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να υποβάλλουν τις προσφορές τους και για την αξιοποίηση του ακινήτου των 171 στρεμμάτων στο δήμο Ερμιονίδος, το οποίο προσφέρεται για τουριστική αξιοποίηση και θα αναπτυχθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες πολεοδομικές ωρίμανσης, ήτοι με την εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ).


Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.