ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Απεργούν οι αγοραστές

12:24 - 15 Σεπ 2014 | Οικονομία
X.A.: Απεργούν οι αγοραστές
Με τον γενικό δείκτη μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, στα επίπεδα των 1.150 μονάδων, η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται ιδιαίτερα πλούσια σε γεγονότα κυρίως προς το τέλος της.

Την προσεχή Τρίτη θα διεξαχθεί δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων αρχικού ύψους 1 δις ευρώ. Το τριήμερο 17 – 19 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στο Λονδίνο το roadshow της ΕΧΑΕ. Την Παρασκευή λήγει η νέα προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του Ιπποδρόμου ενώ το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η Γενική συνέλευση της Intracom με θέμα την πώληση της συμμετοχής στην HOL. Την ίδια ημέρα αναμένεται η απόφαση του οίκου FTSE για την κατάταξη της ελληνικής αγοράς στις αναδυόμενες ή στις αναπτυσσόμενες αγορές. Επίσης την Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του FTSE (προσθήκη ΟΠΑΠ - αφαίρεση Ελληνικά Πετρέλαια) και Eurostoxx (προσθήκη Eurobank).

 

Οι επενδυτές παραμένουν σταθερά προσανατολισμένοι στις διατυπώσεις των όρων των τεστ αντοχής των τραπεζών παρακολουθώντας παράλληλα τις συζητήσεις γύρω από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η έλλειψη ενός φρέσκου καταλύτη σε συνδυασμό με τις παλινωδίες και καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε διαγωνισμούς του δημοσίου αλλά και στην ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων έχουν επιφέρει μια μικρή φθορά στην ψυχολογία της Αγοράς, αποτρέποντας περισσότερο την εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος παρά προτρέποντας την μείωση θέσεων. Αποτέλεσμα αυτής της εικόνας είναι η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να απαγκιστρωθεί από το σημείο εκκίνησης της χρονιάς καθώς οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι έχουν καθηλωθεί κάτω από τα 70 εκατ. ευρώ.  

 

Μέσα στο πρώτο δίωρο της συνεδρίασης ο τζίρος διαμορφωνόταν λίγο πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ, με τις περισσότερες μετοχές να… «τρώνε ξύλο». Που σημαίνει ότι η προσφορά που βγαίνει στο ταμπλό, δεν «σκουπίζεται», αφού οι ξένοι απέχουν και η δραστηριοποίηση των Ελλήνων επενδυτών είναι μιδαμινή. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Χ.Α., η συμμετοχή των Ελλήνων ιδιωτών στον τζίρο ανέρχεται μόλις στο 15%.

 

Οριακές διακυμάνσεις στις τράπεζες, με την Eurobank και την Εθνική να ενισχύονται ελαφρώς, κέρδη πάνω από 2,55 για την Eurobank Properties και άνω του 1%  για την Jumbo. Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται Ιντραλότ 9ενόψει του διαγωνισμού για τον Ιππόδρομο;), ΓΕΚ/Τέρνα και ΟΤΕ.   

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.