ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα επηρεάσουν τις τιμές του πετρελαίου λέει πρώην στέλεχος της BP

14:09 - 16 Σεπ 2014 | Οικονομία
Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα επηρεάσουν τις τιμές του πετρελαίου λέει πρώην στέλεχος της BP
Οι κυρώσεις θα δημιουργήσουν προβλήματα για τις δυτικές εταιρείες πετρελαιοειδών κατά τον πρώην επικεφαλής της BP Tony Hayward

Οι επιπτώσεις από τις κυρώσεις των Δυτικών κατά της Ρωσίας και η πολιτική αστάθεια στη Λιβύη μπορεί να προκαλέσουν άνοδο των τιμών του πετρελαίου στα  150 $ ανά βαρέλι, προειδοποιεί ο πρώην επικεφαλής της BP Tony Hayward, σύμφωνα με το RT.

 

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της BP και νυν πρόεδρος της Glencore Xstrata, δήλωσε ότι ο κόσμος εφησυχάζει από την ψευδαίσθηση που προκαλεί η ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ.

 

Σημειώνεται πάντως ότι η αστάθεια στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Λιβύη και το Ιράκ, θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου στα $ 150 ανά βαρέλι, αν δεν υπήρχε η νέα προσφορά από τη Βόρεια Αμερική.

 

Μέχρι στιγμής, το μπρέντ έχει μειωθεί από περίπου 108 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του έτους σε περίπου 97 δολάρια σήμερα.

Ωστόσο, η προσφορά από τη Βόρεια Θάλασσα και την Αλάσκα λήγει σύντομα, και η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου εξαρτάται από νέες γεωτρήσεις σε μέρη όπως η Ρωσία, το Ιράκ και ο Καναδάς.

 

Η Ρωσία, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο παραγωγός πετρελαίου, καθώς εξάγει περίπου 10,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Τα σχόλια του Hayward προκλήθηκαν από τις αποφάσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ να διευρύνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας με στόχο κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των Gazprom, Rosneft, Transneft, και Lukoil.

 

Οι αναλυτές πάντως δεν πιστεύουν ότι  θα υπάρξει ξαφνικό σοκ στη ρωσική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά ότι τα μελλοντικά σχέδια και η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη είναι σε κίνδυνο.

 

Οι κυρώσεις θα δημιουργήσουν κατά τον Hayward προβλήματα για τις δυτικές εταιρείες όπως οι Exxon Mobil, BP, Shell και άλλοι, οι οποίοι έχουν κοινοπραξίες που αξίζουν δισεκατομμύρια στη Ρωσία. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.