ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Σπάνε μία, μία οι στηρίξεις

15:51 - 16 Σεπ 2014 | Οικονομία
Χ.Α.: Σπάνε μία, μία οι στηρίξεις
Η υποβάθμιση από την S&P πάντως, δεν συνδέεται με τη σημερινή βουτιά. Αν αποτελούσε «οδηγό» για τους ξένους επενδυτές ο συγκεκριμένος οίκος, θα έπρεπε να είχαμε καραβιές εντολών πώλησης, υποστηρίζουν οι χρηματιστές.

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί πλέον κάτω από τη στήριξη των 1.130 μονάδων, με ότι κι αν σημαίνει αυτό για την βραχυπρόθεσμη τάση. Η πολιτική αβεβαιότητα, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το θέμα του δημοσιονομικού πισωγυρίσματος με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη και το ενδεχόμενο επικράτησής του στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, προβληματίζουν τους ξένους επενδυτές.

 

Η υποβάθμιση από την S&P πάντως, δεν συνδέεται με τη σημερινή βουτιά. Αν αποτελούσε «οδηγό» για τους ξένους επενδυτές ο συγκεκριμένος οίκος, θα έπρεπε να είχαμε καραβιές εντολών πώλησης, υποστηρίζουν οι χρηματιστές. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει κι αυτό προκύπτει από τον περιορισμένο τζίρο, που γι’ αυτή την ώρα διαμορφώνεται στα 60 εκατ. ευρώ.

 

Το κλίμα είναι άσχημο διεθνώς πάντως. Κι αυτό, διότι η προοπτική ανεξαρτητοποίησης της Σκοτίας ενδέχεται να προκαλέσει τραπεζικούς και νομισματικούς κλυδωνισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρασύροντας βεβαίως και τις αγορές. Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υποτίμηση της στερλίνας κατά 55 σε σχέση με το δολάριο.

 

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της αγορά, «επικίνδυνη» για την τάση, σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθο είναι η περιοχή των 1.130 – 1.135 μονάδων. Κατά την άποψη του αναλυτή, οι πολιτικές εξελίξεις και τα σενάρια για το τι θα γίνει αν δεν εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, είναι αυτά που δηλητηριάζουν το κλίμα.

 

Σημειωτέον, ότι η μεταβλητότητα είναι μέσα στο πρόγραμμα αυτή την εβδομάδα. Όπως έγραψε από χθες το «R» την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι τριπλές σειρές των παραγώγων, μήνας, τρίτο τρίμηνο, εννεάμηνο, οπότε η μεταβλητότητα επηρεάζει και καθορίζει τη στάση των επενδυτών. Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις διακρίνονται στα τραπεζικά μετοχικά συμβόλαια, με τη Eurobank να έχει ανοιχτά 36.430 ΣΜΕ στη σειρά Σεπτεμβρίου, την ΕΤΕ 27.067 ΣΜΕ, την Alpha Bank 25.633 ανοιχτές θέσεις και την Τρ. Πειραιώς 19.690 ΣΜΕ.

 

Οι τράπεζες βρίσκονται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν θετικές προσδοκίες για την έκβαση των stress tests.

 

Επιπρόσθετα, το κλίμα επηρεάζει, αλλά όχι καθοριστικά η υποβάθμιση του Χ.Α. από την S&P, με την αγορά όμως, να ανησυχεί περισσότερο για το τι θα πράξει o FTSE, με τη σχετική ανακοίνωση να αναμένεται την Παρασκευή.

 

Μεγάλη είναι είναι η βουτιά για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς απειλούνται πάλι οι 150 μονάδες, με την Alpha να υποχωρεί στα όρια των 0,64 ευρώ, eη Eurobank στα 0,336 ευρώ, η Πειραιώς στο 1,42 και η Εθνική, κινείται πλέον κάτω από τα 2,50 ευρώ.  Στα όρια των 11 ευρώ διαπραγματεύεται η μετοχή  της Jumbo, σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων η Ιντραλότ, στα 11,05 ευρώ ο ΟΤΕ και στα 6,38 ευρώ υποχωρεί ο Μυτιληναίος.

 

Σ.K.X.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.