ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Xρηματιστήριο Αθηνών: Νοσεί, δεκαπέντε χρόνια μετά το '99

11:46 - 17 Σεπ 2014 | Οικονομία
Xρηματιστήριο Αθηνών: Νοσεί, δεκαπέντε χρόνια μετά το '99
Τα παράδοξα της αγοράς. Το Χρηματιστήριο υποχωρεί. Μαζικές εντολές πώλησης όμως, δεν υπάρχουν, που σημαίνει ότι οι επενδυτές παραμένουν στις θέσεις τους. Την περασμένη εβδομάδα οι συναλλαγές είχαν διαμορφωθεί κατά μέσο όρο κάτω από 80 εκατ. ευρώ και μέχρι την Τρίτη κάτω από 70 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο το γύρισμα κάτω από τις 1.120 μονάδες, δημιουργεί «τεχνικούς πονοκέφαλους», καθώς ψυχολογικά το πτωτικό σενάριο έχει επικρατήσει. Ή, όπως σχολιάζουν γνώστες της αγοράς, σε ένα άσχημο νέο, όπως η υποβάθμιση από την S&P και ενδεχομένως από τον FTSE, μπορεί να παρασύρει πιο εύκολα την αγορά προς τα κάτω. Υπό αυτά τα δεδομένα, τα ισχυρά χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής. Κρατούν τις θετικές συστάσεις για τις τράπεζες και τα επιμέρους χαρτιά, αλλά προς το παρόν δεν κάνουν καμία κίνηση.  

 

Τα πάντα φαίνεται ότι έχουν παγώσει, σχολιάζουν παλιοί χρηματιστές. Οι αποκρατικοποιήσεις έχουν βαλτώσει. Φρέσκο χρήμα στην αγορά δεν πέφτει όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και όσο περιμένουμε τα stress tests. H κυβέρνηση μοιάζει πελαγωμένη με το θέμα του ΕΝΦΙΑ και από την άλλη, η αντιπολίτευση προβαίνει σε ακατάσχετη παροχολογία. Οι ξένοι αναλυτές, όπως αναφέρουν πηγές από το Λονδίνο που συμμετέχουν στο roadshow του Χ.Α. το επόμενο διήμερο, έπαθαν σοκ με την κοστολόγηση των παροχών Τσίπρα από το υπουργείο Οικονομικών στο αστρονομικό ποσό των 27,5 δις. ευρώ. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, εντολές αγορών στο Χ.Α. δεν πρόκειται να δούμε, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αν η ίδια η κυβέρνηση δεν αλλάξει ριζικά το κλίμα. Στα… ψιλά πέρασε ακόμα και η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές και πως η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει 180 ψήφους για εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Οι λόγοι αυτοί αποθαρρύνουν τους ξένους που μέχρι τον Ιούνιο οδηγούσαν το άρμα της ανόδου και οδήγησαν την αγορά ένα βήμα πριν από τις 1.400 μονάδες.  Κι ενώ σήμερα συμπληρώνονται 15 χρόνια από την αρχή του… τέλους για την αγορά με τα υψηλά των 6.460 μονάδων, το Χ.Α. εξακολουθεί να είναι τραυματισμένο. Οι συναλλαγές διαμορφώνονται λίγο πάνω από τα 16 εκατ. ευρώ, με τις διακυμάνσεις να συνεχίζονται γύρω από την περιοχή των 1.120 μονάδων.

 

Σ.Κ.Χ.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:09 - 17 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.