ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γάλα: Ανοίγει το μέτωπο με καρφιά για υπερφορολογηση και εισαγωγές

16:06 - 17 Σεπ 2014 | Οικονομία
Γάλα: Ανοίγει το μέτωπο με καρφιά για υπερφορολογηση και εισαγωγές
Μπορεί να λέει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος ότι συμφωνία κυρίων για να πέσει η τιμή στο γάλα δεν κάνει, ωστόσο παραδέχεται ότι «το γάλα δεν είναι ακριβό, αλλά επειδή έγιναν παρεμβάσεις και δεν έπεσε η τιμή του πρέπει να δείξουμε όλοι την κοινωνική μας ευθύνη απέναντι στον λαό».

...Η δήλωση έγινε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους από τη γαλακτοβιομηχανία με θέμα τη μείωση των τιμών στο γάλα.

Ωστόσο η κίνηση της FrieslandCampina Hellas να μειώσει τις τιμές στο γάλα κατά 5 λεπτά από τις 22 Σεπτεμβρίου, εκτιμάται ότι θα βρεί μιμητές και από άλλες γαλακτοβιομηχανίες αλλά και από το λιανεμπόριο.

 

Η μείωση πάντως του συντελεστή ΦΠΑ στο γάλα αλλά και σε άλλα βασικά καταναλωτικά προϊόντα αποτελεί διακαή πόθο και στόχο. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Γιακουμάτος παραδέχθηκε ότι ο ΦΠΑ στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές είναι υψηλός, φέροντας ως παράδειγμα τη Μ. Βρετανία. Ωστόσο απέφυγε να διευκρινίσει αν υπάρχει σχέδιο μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ, παραπέμποντας στο υπουργείο Οικονομικών, που έχει τον πρώτο λόγο για τη φορολογική πολιτική σε συνεργασία με την τρόικα...

 

Δεν έλλειψε πάντως με αφορμή την υπερφορολογηση και το ηχηρό μήνυμα - καρφί απο την πλευρά της γαλακτοβιομηχανίας. Στέλεχός της, εξερχόμενο της συνάντησης και απαντώντας έμμεσα στον υφυπουργό Ανάπτυξης δήλωσε: «όταν η ίδια η πολιτεία αυξάνει το κόστος μέσω της φορολογίας δεν μπορεί να ζητά από τις επιχειρήσεις να ρίξουν εκείνες τις τιμές».

 

Άλλος γαλακτοβιομήχανος επεσήμανε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς και δη στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.

 

Τα καρφιά μάλιστα συνεχίστηκαν και στην κατεύθυνση των βιομηχανιών που καταφεύγουν στην ξένη παραγωγή για να καλύψουν εγχώριες ανάγκες. Σύμφωνα με το προαναφερθέν στέλεχος, από την ημέρα που ψηφίστηκε η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές τουλάχιστον κατά 5%, πιέζοντας την εγχώρια παραγωγή και κατ’ επέκταση τις τιμές παραγωγού τουλάχιστον κατά 2 λεπτά το λίτρο.

 

Πάντως η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι θα υπάρξουν κινήσεις αποκλιμάκωσης των τιμών σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η πλήρης απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση στελέχους του υπουργείου, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ προέβλεψε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν ανακοινώσεις και δελτία τύπου από τις γαλακτοβιομηχανίας για μείωση των τιμών στο γάλα κατά 5%.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 17:03 - 17 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.