ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για απαλλαγή της Ελλάδας από το ΔΝΤ με χρήση των κεφαλαίων του ελληνικού ΤΧΣ, μιλά ο Κλάους Ρέκλινγκ

15:18 - 18 Σεπ 2014 | Οικονομία
Για απαλλαγή της Ελλάδας από το ΔΝΤ με χρήση των κεφαλαίων του ελληνικού ΤΧΣ, μιλά ο Κλάους Ρέκλινγκ
Οδικό χάρτη για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τη δανειακή εξάρτηση του ΔΝΤ και του EFSF, ο οποίος προβλέπει την αξιοποίηση των αδιάθετων χρημάτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρουσίασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Έναν τρόπο για να απαλλαγεί η Ελλάδα από τη δανειακή εξάρτηση του ΔΝΤ και του EFSF, μέσω της αξιοποίησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανήγγειλε ο γερμανός, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Πρόσθεσε ότι τα χρήματα που διακρατά σήμερα το Ελληνικό Ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών εάν κριθεί πως δεν χρειάζονται στις τράπεζες θα μπορούσαν να ενταχθούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Όπως αναφερεται από το Bloomberg, ο κ. Ρέκλινγκ δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να αντλήσει το σύνολο των κεφαλαίων που της διαθέτει το ΔΝΤ, εάν δεν τα έχει ανάγκη.
«Η Ελλάδα μπορεί πάντα να πει ότι δεν θέλει περισσότερα χρήματα από το ΔΝΤ, διότι κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να λάβει όλα τα χρήματα από το Ταμείο», τόνισε και υπογράμμισε ότι εξαρτάται από την επόμενη αξιολόγηση της τρόϊκας για το εάν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει οικονομικά χωρίς να λάβει αυτές τις εκταμιεύσεις.
Αποσαφήνισε ωστόσο ότι το ΔΝΤ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα ή την επιτήρησή της (monitoring) διότι το απαιτούν χώρες μέλη της ευρωζώνης ως προϋπόθεση για τη στήριξη που παρέχουν.
Ας σημειωθεί ότι το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα λήξει στο τέλος του 2014 ανεξαρτήτως εάν παραμείνουν αδιάθετα κεφάλαια τα οποία αυτή τη στιγμή είναι της τάξης του 1,8 δις ευρώ.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας διευκρίνησε ότι εάν δεν εκταμιευθούν αυτά τα κεφάλαια θα διοχετευθούν σε ενδεχόμενη επιμήκυνση του προγράμματος.
Σιβυλλική απάντηση έδωσε ο κ. Ρέκλινγκ στη δημοσιογραφική ερώτηση για την περίπτωση της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας: «σχετικά σύντομα θα ξέρουμε τι θα συμβεί», κάτι που σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Αλλωστε το θέμα θα συζητηθεί και στη συναντηση του έλληνα πρωθυπουργού με την Καγκελάριο της Γερμανλίας την προσεχή Τρίτη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.