ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: Πυρετός… Χαρδούβελη πριν την επίσκεψη στο Βερολίνο

20:26 - 19 Σεπ 2014 | Οικονομία
Μαξίμου: Πυρετός… Χαρδούβελη πριν την επίσκεψη στο Βερολίνο
Με μια αμφίσημη δήλωσή του ο Γκίκας Χαρδούβελης έβαλε φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση και κινδύνευσε να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να αλλάξει το πολιτικό κλίμα στη χώρα, με αιχμή την παραδοχή ότι το μνημόνιο τελειώνει κι ότι η χώρα δε θέλει άλλο μνημόνιο.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας, ερώτημα του πρακτορείου Βloomberg για το τι θα συμβεί μετά το τέλος του ευρωπαϊκού μνημονίου στο τέλος του 2014 και αν η Ελλάδα θα βγει από το καθεστώς της τρόικας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αλλά αρνήθηκε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες λέγοντας ότι "οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη".

 

Κατά τη συνέντευξή στο Bloomberg TV ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ρωτήθηκε επί λέξει: "Θα μπορούσε να βγει η Ελλάδα νωρίτερα από το πρόγραμμα, να αφήσει τα χρήματα που υπάρχουν τώρα στο τραπέζι και να βγει νωρίτερα από την ομπρέλα που παρέχει η τρόικα;".

 

Απάντησε, μεταξύ άλλων: "Όλα είναι ανοικτά, υπό την εξής έννοια: Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ τελειώνει το 2016. Υπάρχει λοιπόν ένα κενό μεταξύ των δύο προγραμμάτων. Όλα είναι υπό συζήτηση. Είναι πολύ δύσκολο να πω κάτι τώρα. Αλλά θα βρεθεί μία λύση".

 

Αυτή η αναφορά δημιούργησε αίσθηση και κατά πολλούς ερμηνεύτηκε ότι αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέου χρηματοδοτικού πακέτου, κάτι που μετά βδελυγμίας απαρνείται το Μαξίμου.

 

ahardouv190914

 

Αναπόφευκτα κινήθηκε άμεσα ο επικοινωνιακός μηχανισμός, αφού τα ... εγκεφαλικά στο Μαξίμου έπεφταν βροχή και μετά από συνεχείς διευκρινίσεις ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε μια κατηγορηματική δήλωση στο ΑΠΕ ότι η χώρα δε χρειάζεται νέου πακέτο στήριξης. Δεν είναι η πρώτη φορά που δηλώσεις του υπουργού παρερμηνεύονται. Λίγο μετά την ανάληψη της θητείας του είχε δημιουργηθεί σχετικός σάλος σε σχέση πάλι με δηλώσεις του για τα δημοσιονομικά και για την επανεξέταση του προγράμματος σταθεροποίησης.

 

"Όχι φόροι"

Παράλληλα στη δήλωσή του στο ΑΠΕ ο κ. Χαρδούβλελης τάσσεται κατά της επιβολής νέων φόρων. "Του χρόνου τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν επειδή το εισόδημα των πολιτών θα αυξάνεται και όχι επειδή θα επιμείνουμε εμείς σε επιπλέον φόρους" δήλωσε με έμφαση.

 

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, νέα σκληρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε το σχόλιο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι ο υπουργός Οικονομικών Γκ.Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στο Bloomberg ουσιαστικά διαψεύδει τις δηλώσεις Σαμαρά περί εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.

 

ahardou190914

 

Η σχετική απάντηση "όχι μόνο δεν αποδυναμώνει αλλά, σε πλήρη αρμονία με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, θέτει επ΄ ακριβώς το πλαίσιο υπό το οποίο διεξάγεται η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο", τονίζει το υπουργείο.

 

Η επίμαχη απάντηση αφορούσε στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα χωρίς να κάνει βεβαίως χρήση των χρηματων που απομένουν. Ο υπουργός απάντησε ότι "όλα είναι ανοικτά" και υπό συζήτηση, εξηγώντας ότι αναζητείται λύση, ώστε να καλυφθεί με κάποιο τρόπο το κενό που υπάρχει ανάμεσα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που τελειώνει στο τέλος του έτους και στο πρόγραμμα του ΔΝΤ που ολοκληρώνεται το 2016.

 

Ο υπουργός Οικονομικών "διαψεύδει και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που μιλά για έξοδο από το μνημόνιο", ήταν το σχόλιο του υπεύθυνου Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλωτου, που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών.

 

Το ποιος πάντως έχει δίκιο σύντομα θα φανεί... Άλλωστε το Βερολίνο περιμένει τον Πρωθυπουργό...

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 20:46 - 19 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.