ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Σκόνταψε στην Καγκελαρία ο γενικός δείκτης...

17:29 - 23 Σεπ 2014 | Οικονομία
Χ.Α.: Σκόνταψε στην Καγκελαρία ο γενικός δείκτης...
Τσίμπησε πάνω από 6% η απόδοση της δεκαετίας στα ομόλογα.

Με νέες μεγάλες απώλειες, που οδήγησαν τον γενικό δείκτη στα όρια των 1.100 μονάδων έκλεισε στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας η αγορά. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με την Γερμανίδα Καγκελάριο κυρία Ανγκέλα Μέρκελ, η αγορά λύγισε, καθώς έτσι, όπως αξιολόγησε τις πληροφορίες, αλλά και τις δηλώσεις των δύο ηγετών μετά τη συνάντηση, προέκυψε ότι η Ελλάδα έμεινε με τους ευσεβείς της πόθους για την επιμήκυνση του χρέους και πως δεν πρόκειται να κινηθεί τίποτα μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα stress tests.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι η αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων των ξένων έχει ξεκινήσει για την επόμενη χρονιά, αποφεύγοντας την Ελλάδα, ως μία χώρα που έχει πολιτικό ρίσκο, με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας, η αγορά μπορεί να αναμετρηθεί και πάλι με τα χαμηλά του περασμένου Αυγούστου, τις 1.060 μονάδες. Σύμφωνα με αναλυτές, τα επίπεδα αυτά είναι και τα πιο κρίσιμα. Τυχόν διάσπασή τους, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, καθώς οι επόμενες στηρίξεις βγαίνουν χαμηλότερα, σε επίπεδα που έχει να δει η αγορά εδώ και δύο χρόνια και η πραγματικότητα είναι πως δεν θα ήθελε να ξαναδεί.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα μαζί με «τα ξερά κάηκαν και τα… χλωρά» στο ταμπλό. Μυτιληναίος, Alpha, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, οι εταιρείες που είχαν από τα περισσότερα ραντεβού με ξένους στο roadshow του Λονδίνου, βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα».

Ευτυχώς, ο τζίρος ήταν χαμηλός, διαμορφώθηκε μόλις στα 89 εκατ. ευρώ, αλλά είναι ενδεικτικό ότι η προσφορά που βγήκε έμεινε στα… αζήτητα. Που σημαίνει ότι παρά την πτώση, οι επενδυτές δεν αναλαμβάνουν νέο ρίσκο για αγορά μετοχών.   

 

Ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επιμήκυνσης του χρέους και κάποιων φοροελαφρύνσεων, με την Καγκελάριο από την πλευρά της να δηλώνει πολύ ευχαριστημένη από τις δημοσιονομικές επιτυχίες της χώρας μας. Η αγορά δεν δείχνει πάντως να συγκινείται ιδιαίτερα, με την κυρία Μέρκελ να αποφεύγει επιμελώς να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

 

Εκείνο που σχολιάζουν οι αναλυτές είναι ότι οι επενδυτές θα πρέπει να κάνουν κι άλλο υπομονή, μέχρι τέλος Οκτωβρίου, που θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress tests. Κάτι που εκφράστηκε από τα πλέον επίσημα χείλη, του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι κάποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τα τεστ αντοχής, όπως χαρακτηριστικά το θέμα του χρέους. Η αγορά κράτησε επίσης, την επισήμανση του πρωθυπουργού ότι η ανάπτυξη του 2015 στη χώρα μας θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2,9%. Θυμίζουμε ότι υπάρχουν και εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για ανάπτυξη του χρόνου οριακά πάνω από το 3%. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η κυβέρνηση περιμένει αποκατάσταση της επενδυτικής ομαλότητας και του επενδυτικού τοπίου στη χώρα μας από τη στιγμή που θα ληφθεί απόφαση για το χρέος, ενδεχομένως πριν από το τέλος του χρόνου.

 

Απώλειες 3,13% για την Alpha Bank στα 0,62 ευρώ, κατά 2,53% υποχώρησε η Εθνική στα 2,31 ευρώ και 1,48% η Πειραιώς στα 1,33 ευρώ.

 

Πτώση 2,73% για τον ΟΤΕ στα 11,04 ευρώ, απώλειες 3,5% για τον ΟΠΑΠ στα 11,58 ευρώ και 3,94% για τη ΔΕΗ στα 10,47 ευρώ.

 

Απώλειες 1,95%  για την Coca Cola στα 17,08 ευρώ, -2,59% για τη Eurobank στα 0,338 ευρώ, -2,9% για τη Folli Follie στα 29,12 ευρώ, -3,13% για τα ΕΛΠΕ στα 5,27 ευρώ και -2,7% για την Τιτάν στα 19,46 ευρώ.

 

Κατά 2,4% υποχώρησε η Jumbo στα 10,59 ευρώ, κατά 2,98% η Motor Oil στα 7,81 ευρώ, κατά 4,79% η Μυτιληναίος στα 6,36 ευρώ και κατά 3,3% η Βιοχάλκο στα 3,75 ευρώ.

 

Πτώση 2,65% για τη ΜΕΤΚΑ στα 11 ευρώ, -3,9% για την Ελλάκτωρ στα 3,17 ευρώ και 3,3% για την ΕΧΑΕ στα 6,85 ευρώ.

 

Απώλειες 1,79% για την Τέρνα Ενεργειακή στα 3,3 ευρώ και -1,474% για τη ΓΕΚ Τέρνα στα 3,35 ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.