ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα χάνει την αυριανή προθεσμία να ενημερώσει για τα greek statistics

18:47 - 29 Σεπ 2014 | Οικονομία
Η Ελλάδα χάνει την αυριανή προθεσμία να ενημερώσει για τα greek statistics
Η Ελλάδα πρόκειται να χάσει την προθεσμία, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την Τρίτη 1η Οκτωβρίου, για να αναφέρει όλα τα στοιχεία ελλειμμάτων των προϋπολογισμών των δυο τελευταίων δεκαετιών, σχετικά με το πώς παραποίησε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για να ενταχθεί η χώρα στο ευρώ.

Η ΕΛΣΤΑΤ ζήτησε εγκαίρως τα στοιχεία από ΥΠΟΙΚ τον περασμένο Φεβρουάριο, πλην όμως έλαβε ελλιπή στοιχεία που δεν καλύπτουν την περίοδο 1995-2013. Όπως παραδέχεται ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου,  είναι αδύνατο να τηρηθεί η προθεσμία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο όρος Ελληνικά Στατιστικά Στοιχεία έχει γίνει συνώνυμο με τον όρο «εξαπάτηση» λόγω της επανειλημμένης δήλωσης ανακριβών αριθμητικών στοιχείων για το ΑΕΠ, τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος το 2010.

Τα δεδομένα μετά το 2009 είναι αμφιλεγόμενα λόγω της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, ειδικά για τον προϋπολογισμό του 1999, τα οποία επέτρεψαν την εισαγωγή της χώρας στο ευρώ.

Τα στοιχεία που ζητούν οι Βρυξέλλες από την ΕΛΣΤΑΤ θα μπορούσαν να φωτίσουν το μέγεθος της παραπλάνησης, και κυρίως τον τρόπο με το οποίο το κατάφερε η ελληνική κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ εκτιμά ότι θα έχει όλες της πληροφορίες τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία απέκτησε την ανεξαρτησία της χωρίς παρεμβάσεις από κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα για να εκσυγχρονίσει τη συλλογή και την επεξεργασία στατιστικών στοιχείων, λαμβάνοντας επαίνους από τις Βρυξέλλες, αλλά και πυρά από τους έλληνες πολιτικούς.  Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργίου αντιμετωπίζει νομική προσφυγή από αντίπαλο στατιστικολόγο, που τον κατηγόρησε για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος τους προϋπολογισμού το 2009.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση κατά της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζεται από τη συγκυβέρνηση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.