ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ρεκόρ παγκόσμιου χρέους πυροδοτεί νέα οικονομική κρίση, λέει η Έκθεση της Γενεύης

19:04 - 29 Σεπ 2014 | Οικονομία
Το ρεκόρ παγκόσμιου χρέους πυροδοτεί νέα οικονομική κρίση, λέει η Έκθεση της Γενεύης
Το ρεκόρ παγκοσμίου χρέους θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα οικονομική κρίση, προειδοποιεί η Έκθεση της Γενεύης, σημειώνοντας το ρόλο της ασθενούς ανάπτυξης και του χαμηλού πληθωρισμού σαν αιτίες μιας παγκόσμιας φούσκας χρέους.

Πρόκειται για «φαρμακερό συνδυασμό», όπως αναφέρεται στην έκθεση της Γενεύης, περιγράφοντας την αδυναμία των κυβερνήσεων να ελέγξουν το δημόσιο και ιδιωτικό δανεισμό και το σπιράλ χρέους και την ασθενή ανάπτυξη.

Το παγκόσμιο χρέος από το 2008 στο 180% έφτασε πέρυσι στο 212%, επισημαίνει η έκθεση. Πρόκειται για μελέτη ακαδημαϊκών και οικονομολόγων που κατηγορούν τους πολιτικούς σε πολλές χώρες, ότι απέτυχαν να δημιουργήσουν σταθερή ανάπτυξη, έχοντας ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Οι συντάκτες της έκθεσης απευθύνουν έκκληση στις Βρυξέλλες να διαγράψουν τα χρέη των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο στην ευρωζώνη και να ξεκινήσουν επειγόντως ένα πρόγραμμα ποσοτικής  χαλάρωσης.

Όπως εκτιμάται, η ΕΚΤ έχει ακολουθήσει λάθος δρόμο για την ανάκαμψη και παρατηρεί ότι η περαιτέρω αναβλητικότητα στην εφαρμογή των επειγόντων μέτρων θα πυροδοτούσε πιέσεις για τη βιωσιμότητα της ίδιας της ευρωζώνης.

 Όπως αναφέρει ο Guardian, το ΔΝΤ έχει ευθυγραμμιστεί με το σκεπτικό της Έκθεσης της Γενεύης. Σημειώνεται ότι το Ταμείο θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον και η Γενική Διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ να προειδοποιήσει ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα απαιτήσει από τους επενδυτές να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο για να διατηρήσουν τα εισοδήματά τους, υπονομεύοντας  τη σταθερότητα της ανάκαμψης. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.