ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αισιοδοξία ότι θα κλείσει σε 10 ημέρες συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια

14:37 - 01 Οκτ 2014 | Οικονομία
Αισιοδοξία ότι θα κλείσει σε 10 ημέρες συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια
Σε δέκα ημέρες θα υπάρχει λύση για το θέμα των κόκκινων δανείων εκτίμησε ανώτερη πηγή του Υπουργείου Ανάπτυξης επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκονται σε καλό δρόμο και ο στόχος πλέον είναι μια ολιστική προσέγγιση για τα δάνεια, τα ταμεία και την εφορία.

Κύκλοι της κυβέρνησης και του υπουργείου ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των νοικοκυριών, η τρόικα θα μελετήσει το σχέδιο νόμου αλλά η απόσταση που χωρίζει τι δυο πλευρές είναι μικρή και πάντως δεν φαίνεται να επηρεάζει το δημοσιονομικό κόστος. «Εμείς θέλουμε κάτι παραπάνω για τα κόκκινα δάνεια. Αυτοί είναι ικανοποιημένοι εμείς όχι και τόσο, μπορούμε να το παλέψουμε για κάτι παραπάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.

Παράλληλα πηγή του ΥΠΑΝ τόνισε ότι ήταν θετική η προσέγγιση από την τρόικα για τα κόκκινα δάνεια. «Το 90 κάτι % των στοιχείων τα πήραμε από το ΓΛΚ. Σε απόλυτες τιμές 0 γιατί για τις τράπεζες θα εκπέσουν. Ακόμη και 18% οφειλετών στα ταμεία να μπει στην ρύθμιση θα υπάρχει κέρδος» σημείωσε ο ίδιος παράγοντας.
Συζητήθηκε επίσης το θέμα του πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών και επιχειρήσεων και θα υποβληθούν οι ελληνικές προτάσεις στην τρόικα. Επίσης η τρόικα ήταν θετική και για την επιδότηση επιτοκίου για ενήμερα δάνεια. «Τα χρήματα θα μετακινηθούν στις τράπεζες. Με 0 επιτόκιο και με μόχλευση να είναι τα διπλά λεφτά με το μισό επιτόκιο της αγοράς. Πιθανόν έως το τέλος του μήνα να έχουν πάει τα λεφτά στις τράπεζες», είπε ο αξιωματούχος του ΥΠΑΝ.
Εντωμεταξύ οι ελεγκτές ζήτησαν μελέτες για την αξιολόγηση αποτελεσματικότητας της εργαλειοθήκης και οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο θα προβλέπει ένα «τυποποιημένο σύστημα» ρύθμισης των οφειλών των μικρών επιχειρήσεων - όσων δηλαδή διαθέτουν λιγότερους από 9 εργαζομένους και έχουν ετήσιες πωλήσεις μικρότερες των 900.000 ευρώ.
Σύμφωνα, με πληροφορίες, η ρύθμιση θα αφορά «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων, και τακτοποίηση κόκκινων δανείων επιχειρήσεων, με περισσότερες δόσεις, μείωση επιτοκίου και περίοδο χάριτος για δύο χρόνια.
Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων στα 40δις€.

Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων, αφορά περίπου 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περίπου 10.000 μεγάλες, ενώ όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος, η ρύθμιση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι οριζόντια, ενώ για τις μεγάλες θα είναι εξατομικευμένη και με την «αυτονόητη» υποχρέωση των μετόχων να εισφέρουν στην σωτηρία της επιχείρησης.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:46 - 01 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.