ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεσμικοί εκπρόσωποι της αγοράς βλέπουν την Τρόικα

10:39 - 02 Οκτ 2014 | Οικονομία
Θεσμικοί εκπρόσωποι της αγοράς βλέπουν την Τρόικα
Τα κρίσιμα φορολογικού χαρακτήρα θέματα αναμένεται να συζητήσουν σήμερα το μεσημέρι (2:00 μ.μ.) εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελλήνων Χρηματιστών (ΣΜΕΧΑ), της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χ.Α. και της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών με ανθρώπους του υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικας κατόπιν αιτήματος που έχει υποβληθεί από το καλοκαίρι.

Στην σχετική επιστολή αναφέρονταν τα επίμαχα σημεία προβληματισμού τα οποία και πρέπει να διευκρινιστούν ή να διαφοροποιηθούν προκειμένου η Ελληνική κεφαλαιαγορά να γίνει πιο φιλική προς τους επενδυτές

Πιο συγκεκριμένα επισημαίνονται εννέα ρυθμίσεις όπως η κατάργηση του όρου του «επαγγελματία επενδυτή» που σημειωτέον δεν υπάρχει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Επίσης ζητείται πλήρης συμψηφισμός κερδών-ζημιών, πρώτα ανά κατηγορία τίτλων και εν συνεχεία μεταξύ κατηγοριών τίτλων, σε εναρμόνιση με τα ισχύοντα στο σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών αγορών.

Τρίτη ρύθμιση αφορά την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις τίτλων που αποκτώνται από 1/1/2014 και μετά, με ταυτόχρονη θέσπιση της δυνατότητας προσαρμογής των τιμών κτήσης των μεταβιβαζόμενων τίτλων, ως αποτέλεσμα των εταιρικών πράξεων (όπως split, reverse split, διανομή δωρεάν μετοχών κ.ά.) που έχουν εκτελεστεί μέχρι τη μεταβίβασή τους.

Επιπρόσθετα προτείνεται, ο εξορθολογισμός της φορολογίας των κατοίκων αλλοδαπής, προκειμένου να αποφευχθούν ερμηνείες που μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση στην αγορά.

Συγκεκριμένα, ζητείται α) ρητή επέκταση της απαλλαγής από το φόρο υπεραξίας από μεταβίβαση τίτλων, εκτός των ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου για τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και β) θέσπιση επενδυτικά «φιλικής» διαδικασίας για την ικανοποίηση της προβλεπόμενης υποχρέωσης των φυσικών προσώπων κατοίκων σε κράτος με το οποίο η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας να προσκομίσουν πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, προκειμένου να τύχουν της σχετικής απαλλαγής.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:45 - 02 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.