ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά τις αρχικές διαψεύσεις η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την ένεση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες

23:04 - 16 Οκτ 2014 | Οικονομία
Μετά τις αρχικές διαψεύσεις η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την ένεση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες
Πολύτιμο δώρο προσφέρει στην Ελλάδα η ΕΚΤ. Παρά τις αρχικές πρωινές διαψεύσεις, το απόγευμα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ, θα προχωρήσει σε μείωση του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων και άλλων χρεογράφων που δίνουν ως ενέχυρο οι ελληνικές τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα.

Ο αξιωματούχος, μάλιστα διευκρίνισε ότι  δεν πρόκειται για ad-hoc αντίδραση στις πιέσεις των αγορών τις τελευταίες ημέρες, αλλά αντικατοπτρίζει την βελτίωση των συνθηκών για αυτά τα ομόλογα.

«Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ... να προσαρμόσει το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων και των ελληνικών εγγυημένων τραπεζικών ομολόγων», είπε εκπρόσωπος της ΕΚΤ, όπως αναφέρει το Reuters.

«Η απόφαση προβλέπει μείωση του υπάρχοντος κουρέματος υπό το πρίσμα της συνολικής βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους από το 2013. Η απόφαση υπόκειται στην εκπλήρωση των όρων που ισχύουν για την αναστολή του ελάχιστου ορίου αποδεκτής πιστοληπτικής διαβάθμισης. Η απόφαση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως μια ad-hoc αντίδραση στις πρόσφατες πιέσεις των αγορών. Αντίθετα, αντικατοπτρίζει την βελτίωση των συνθηκών της αγοράς για τους συγκεκριμένους τίτλους τον τελευταίο χρόνο», πρόσθεσε.

Tο μικρότερο «κούρεμα» θα εξασφαλίσει στις  ελληνικές τράπεζες ρευστότητα 12 με 15 δισ. ευρώ.  Ουσιαστικά η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με έμμεση «αναβάθμιση» της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών έναντι της ΕΚΤ.

Την είδηση επιβεβαίωσε και η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζοντας ότι σε σχετική επικοινωνία που είχε χθες ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «χαλαρώσει» το πλαίσιο που διέπει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.