ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντίδραση... ελατηρίου & έξοδος από υπερπουλημένες ζώνες - Εβδομαδιαίες απώλειες 7,27%

17:28 - 17 Οκτ 2014 | Οικονομία
Αντίδραση... ελατηρίου & έξοδος από υπερπουλημένες ζώνες - Εβδομαδιαίες απώλειες 7,27%
Το… φαινόμενο του ελατηρίου επέδρασε στην αγορά και μάλιστα με αποφασιστικό τρόπο σε μία συνεδρίαση που κινήθηκε μόνιμα σε θετικό μοτίβο.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που τελείωσε σήμερα ήταν η… έκτη πτωτική, με την αγορά να μη σηκώνει κεφάλι από  τις αρχές Σεπτεμβρίου και με αποκορύφωμα της συνεδριάσεις της Τρίτης, της Τετάρτης και της Πέμπτης που χάθηκαν από την κεφαλαιοποίηση 7 δις. ευρώ και με τζίρο ούτε καν 500 εκατ. ευρώ στις τρεις μέρες.

 

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με σούπερ κέρδη 7,21%, στις 931,81 μονάδες και με τις συναλλαγές πάνω από τα 235 εκατ. ευρώ. Η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν αρκετή  για να μετριαστεί η αλγεινή εικόνα που προκάλεσε το τριήμερο sell off στο Χρηματιστήριο. Εκεί που η αγορά έχανε μέσα σε τρςεις συνεδριάσεις 13,5%, οι απώλειες της εβδομάδας περιορίστηκαν σε 7,27%. Να σημειωθεί δε, ότι η μεταβλητότητα ήταν τέτοια, που ο δείκτης έκανε χαμηλότερα και από τα… χαμηλά του Ιουλίου 2012!   

 

Πάντως, σήμερα ήταν ευκαιρία για απόδραση από τα χαμηλά τους για τις μετοχές του 25άρη. Η σημερινή υπεραντίδραση της αγοράς δίνει το έναυσμα για να φύγουν οι μετοχές και κυρίως του 25άρη από τη διακεκαυμένη ζώνη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δηλαδή την αποκλιμάκωση του yeld στο 8,20% από 8,9% χθες. Κι αυτό δεν έγινε τυχαία. Αφού πρώτα τα ξένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση βιάστηκε να ζητήσει την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα, με συνέπεια την αναδίπλωσή της στη συνέχεια, ήρθαν οι στηρίξεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων περί προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Ταυτόχρονα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση και κυρίως η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν λάβει τη διαβεβαίωση από την ΕΚΤ ότι δεν θα υιοθετήσει τους σκληρούς όρους για τα stress tests των Ελληνικών τραπεζών. Ήδη, τα συστημικά εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα ανακοίνωσαν γενικές συνελεύσεις με θέμα να καταστεί απαιτητός από το Δημόσιο ο αναβαλλόμενος φόρος. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις και με δεδομένο ότι τελικά ο «εκβιασμός» των ξένων να μη φύγει από κάποιας μορφής προγράμματος η Ελλάδα, λειτούργησαν, έστω κι αν το Χ.Α. έχασε σε τρεις μόλις μέρες κεφαλαιοποίηση 7 δις. ευρώ.

 

Όπως και να ‘χει, εξηγούν παράγοντες της αγοράς, από  τη στιγμή που έγινε το χατίρι των ξένων και η κυβέρνηση εκεί που μιλούσε για αποχώρηση του ΔΝΤ, πλέον κάνει λόγο για μεταβατική περίοδο στην «μετά μνημόνιο» εποχή, είναι πολύ πιθανό ότι στις επόμενες συνεδριάσεις θα επιχειρηθεί η προσέγγιση των χιλίων μονάδων. Ταυτόχρονα, αναμένεται αποκλιμάκωση και των yelds κάτω από το 7%, εξέλιξη που δικαιώνει το «R» όταν προ διημέρου έγραφε ότι οι σταθεροί παίκτες της αγοράς δεν ανησυχούν.  Και δεν ανησυχούν γιατί όλοι οι μεγάλοι παίκτες παραμένουν στην αγορά, όπως είναι η Wellington, η Fairfax,  Fidelity κ.ά.

 

Από πλευράς, όμως, τεχνικής ανάλυσης η άνοδος αναμενόταν αφού η αγορά είχε υπερπουληθεί το τελευταίο διάστημα από τα funds τα οποία δεν ήθελαν να αναλάβουν το πολιτικό ρίσκο να παραμένουν στην Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκη, "τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε  νέο χαμηλό έτους στην συνεδρίαση της Τετάρτης στις 852,8 μονάδες οδηγώντας στην  εξέλιξη της πτώσης τους ταλαντωτές σε πρωτοφανή επίπεδα υποτιμήσεων. Ο  σχετικός δείκτης που μετράει το βαθμό πίεσης (RSI) της αγοράς υποχώρησε στο 15 όταν στην υποχώρηση της   6ης Ιουνίου του 2012 (χαμηλά 24 ετών) είχε καταγράψει χαμηλή τιμή   16. Είναι ενδεικτικό ότι το εύρος 1000 – 900, μια απόσταση της τάξεως  του 10%, διανύθηκε σε λιγότερο από 48 ώρες όταν η αγορά είχε ήδη ένα παρελθόν   5 συνεχόμενων πτωτικών εβδομάδων. Η συσσώρευση τόσης πτωτικής ενέργειας ήταν  επόμενο να δώσει μια αντίδραση ανάλογης εμβέλειας με συμμετοχή από όλες τις  δεικτοβαρείς μετοχές και την καταγραφή πολύ αξιόλογων ημερήσιων κερδών.

 

Είναι  τέτοια η τεχνική ορμή της ανόδου που σε μια ημέρα ο Γενικός Δείκτης βγήκε από  τις υπερπωλημένες ζώνες. Πρώτο σημείο αναφοράς για την εξέλιξη της ανοδικής  διόρθωσης είναι οι 940 μονάδες το οποίο δοκιμάστηκε την Παρασκευή και δεύτερο  οι 990. Τα δύσκολα ωστόσο έχουν να κάνουν με την δομή που έχει η αντίδραση.   Οι αγοραστές θα πρέπει αφενός να κρατήσουν ψηλά τους συναλλακτικούς όγκους (πιθανόν  κοντά στα 150 – 180 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση) προκειμένου να  απορροφήσουν την βραχυπρόθεσμη προσφορά που θα εκδηλωθεί στην διαδρομή 900   – 990 όπου και σημειώθηκαν τζίροι υψηλότεροι από τα 200 εκατ. ευρώ.    Από την άλλη πλευρά οι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες πιθανόν να  αποφορτιστούν δίνοντας την θέση τους σε μια συσσώρευση τιμών που θα  εξομαλύνει τις απότομες κλίσεις και συνεχόμενες διακυμάνσεις του Γενικού  Δείκτη. Συμπερασματικά θα αναμέναμε  περιορισμό των διακυμάνσεων κατά τις προσεχείς ημέρες και την αγορά να  εστιάζει περισσότερο στα τεστ αντοχής των τραπεζών τα αποτελέσματα των οποίων  θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου".

Τελευταία τροποποίηση στις 10:46 - 19 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.