ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι επόμενες μέρες και βδομάδες ως οικονομικό μέγεθος

11:38 - 18 Οκτ 2014 | Οικονομία
Οι επόμενες μέρες και βδομάδες ως οικονομικό μέγεθος
Ανεξάρτητα από το τι θα ακολουθήσει στις αγορές μέχρι το Δεκέμβριο, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαπραγμάτευση με την τρόικα που θα της ξεκλειδώσει τη δυνατότητα να συνομιλήσει για την επόμενη μέρα από τη λήξη του προγράμματος και την απαραίτητη πιστωτική γραμμή των ευρωπαίων ώστε να αποχωρήσει το ΔΝΤ από την Ελλάδα ένα χρόνο νωρίτερα.

Τούτο σημαίνει ότι θα περάσουν οι συστημικές τράπεζες τις δοκιμασίες αντοχής την άλλη εβδομάδα, θα υλοποιηθούν χίλια προαπαιτούμενα με διαδικασίες εξπρές, θα κλείσουν οι ανοιχτές πληγές με τα κόκκινα δάνεια και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα «κερδηθούν» περισσότερα ευνοϊκά μέτρα από την ΕΚΤ και θα δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσει - μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ο οποίος θα επέχει θέση εσωτερικού μνημονίου του 2015 - η συζήτηση για το χρέος, που το γερμανικό υπουργείο οικονομικών αποφεύγει, αλλά όπως παραδέχτηκε η εκπρόσωπος του κ. Σόϊμπλε την Παρασκευή, θα γίνει το Δεκέμβρη.
Άλλωστε δεν μπορεί να συζητηθεί κανένα σενάριο επόμενης μέρας το 2015 ή ειδικότερα, καμία πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα χωρίς να επανακαθοριστεί ο αλγόριθμος για το ελληνικό χρέος. Χωρίς να έχουν περάσει από σαράντα κύμματα οι φοροελαφρύσεις που σχεδιάζονται, διότι πρέπει να μη δοθεί ούτε κατ' ελάχιστο η εντύπωση οτι εγκαταλείπονται οι δεσμεύσεις.

 

money-wave

 

Σε νούμερα και προαπαιτούμενα τα πράγματα έχουν ως εξής:

- Με τον τρέχοντα έλεγχο επιδιώκεται να εισπραχθεί η δόση των 7 δις στην οποία συμμετέχει (για τελευταία φορά;) το ΔΝΤ
- Με θετικά τα stress tests και τις ρυθμίσεις για τον αναβαλλόμενο επιδιώκεται να κλείσει χωρίς επιπλέον επιβάρυνση η διαπραγμάτευση για το χρηματοδοτικό κενό του 2015
- Αυτό σύμφωνα με το ΔΝΤ είναι 12,5 και θα φτάσει 25 δις εάν δεν αντληθούν τα κεφάλαια του Ταμείου.
- Για να μην αντληθούν θα πρέπει τα 11 δις του ΤΧΣ να μείνουν ανέπαφα.
- Ακολουθεί ο προϋπολογισμός ο οποίος θα συνταχθεί εφόσον δεχθεί η κυβέρνηση να παρέμβει καθ υπόδειξη των δανειστών στο ασφαλιστικό και να μειώσει δραματικά τις συντάξεις.
- Να υλοποιήσει τη δέσμευση για 5 χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έως τα Χριστούγεννα.
- Να θεσπίσει παρά τις τεκμηριωμένες αντιδράσεις την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το δικαίωμα της ανταπεργίας, την αλλαγή των ρυθμίσεων περί κήρυξης απεργιών και την κατάργηση συνδικαλιστικών προνομίων.

 

ΒΒ

Τελευταία τροποποίηση στις 10:47 - 19 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.