ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tι συνέβη το 3ήμερο της κατάρρευσης μετοχών & ομολόγων - Παρασκήνιο, αγοραστές, στατιστικά

00:01 - 20 Οκτ 2014 | Οικονομία
Tι συνέβη το 3ήμερο της κατάρρευσης μετοχών & ομολόγων - Παρασκήνιο, αγοραστές, στατιστικά
Έρμαιο των πολιτικών σκοπιμοτήτων το Χρηματιστήριο και τα ομόλογα, με όλους τους εμπλεκόμενους, κυβέρνηση, Μαξίμου, αντιπολίτευση, Κουμουνδούρου και ξένους να παίζουν ένα επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι που στοιχίζει καθημερινά δισεκατομμύρια ευρώ από την απαξίωση των Ελληνικών τίτλων, ομολόγων και μετοχών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και την περασμένη Τετάρτη περισσότερα από 7 δις. ευρώ έγιναν φύλλο και φτερό από την κατάρρευση των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Και σταματημός δεν υπάρχει. Είναι προφανές ότι η στάση των ξένων, σύμφωνα με την αγορά, είναι ευθέως απειλητικές απέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αποκόψει κάθε γραμμή σύνδεσης με το ΔΝΤ. Οι ξένοι, όπως τονίζουν στον «R», Έλληνες διαχειριστές σε ξένους οίκους από το Λονδίνο, θα επιθυμούσαν διατήρηση της σχέσης – εξάρτησης της χώρας από το ΔΝΤ και γενικώς την τρόικα. Ακόμα κι αν τα νούμερα βγαίνουν, δηλαδή η χώρα πρόκειται να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το οποίο μάλιστα είναι κατά 1 δις. ευρώ υψηλότερο από τις αρχικές προβλέψεις, δεν σημαίνει τίποτα.

 

Τόσο η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., και πολύ περισσότερο η αντιπολίτευση, έχουν τάξεις παροχές και φοροελαφρύνσεις. Που σημαίνει ότι οι δημοσιονομικοί κόποι των τελευταίων τεσσάρων ετών κινδυνεύουν, κατά τους ξένους, να τιναχθούν στον αέρα.

 

Όλα αυτά βεβαίως συμβαίνουν σε μία συγκυρία που η Ευρωπαϊκή οικονομία βυθίζεται στην ύφεση και μαζί της η Γερμανία, με τα στοιχεία του Γερμανικού Ινστιτούτου Ifo να είναι αποκαρδιωτικά για την Καγκελαρία στο Βερολίνο. Η κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει κάτι από την προεκλογική περίοδο του 2012 και αναμένεται να επιταθεί, όσο η κυβέρνηση δεν βρίσκει τους πολυπόθητους 180 ψήφους βουλευτών που θα στηρίξουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας υπό την παρούσα Βουλή.

 

Από την άλλη, σχολιάζουν οι Έλληνες διαχειριστές, ότι δεν θα ήταν άστοχο να ισχυριστεί κανείς ότι το παρόν κλίμα στην αγορά ενδεχομένως «βολεύει» την κυβέρνηση προκειμένου να πείσει την κοινή γνώμη στην Ελλάδα του τι θα συμβεί αν τελικά σε επικείμενες εκλογές επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ… Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την κατάρρευση σχεδόν κατά 15% της αγοράς σε τρεις συνεδριάσεις, επίπεδα πτώσης τα οποία είχαν να συμβούν εδώ και δύο χρόνια, ακολούθησαν πολεμικές δηλώσεις από στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Λες και οι αγορές αποτελούν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

 

Τραπεζικές πηγές πάντως, αναφέρουν ότι η πτώση που παρατηρήθηκε εντόνως στο Χ.Α. το εν λόγω τριήμερο δεν ήταν «μία κι έξω». Οι ίδιες πηγές από τα dealing rooms που αντιμετωπίζουν πιο ψύχραιμα τα πράγματα βλέπουν ότι η προσφορά που βγήκε και αναμένεται να βγει στις επόμενες συνεδριάσεις, σκουπίστηκε και σκουπίζεται από ξένους και όχι από Έλληνες θεσμικούς ή τράπεζες, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Μέσα στην περασμένη εβδομάδα βγήκαν αγοραστές αμερικανικά funds σε μια σειρά από τραπεζικά χαρτιά (π.χ. η Wellington ανακοίνωσε ότι απέκτησε το 5% της Alpha), στον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ και την Εθνική και η ίδια τάση υπάρχει και σήμερα. Ο κ. Β. Φουρλής, πρόεδρος και CEO του ομίλου Fourlis δήλωνε στο “R”  την περασμένη Δευτέρα ότι η αμερικανική JP Morgan, μπορεί να πούλησε αλλά αγόρασαν άλλοι ξένοι τα κομμάτια που βγήκαν στην προσφορά.

 

Πηγές στο asset management της Εθνικής δήλωναν στο «R» ότι οι παραδοσιακές θέσεις των ξένων παραμένoυν και δεν ανησυχούν. Επίσης, όλα αυτά συμβαίνουν σε επίπεδο εντυπώσεων. Οι ξένοι ασκούν πιέσεις για δικούς τους λόγους και η κυβέρνηση το ίδιο, για να πείσει την κοινή γνώμη στην Ελλάδα, «τι μας περιμένει αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ» και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία νέα υπογραφή στην οποιαδήποτε νέα σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές της. 

 

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά των ομολόγων φθίνει και πάλι, καθιστώντας απαγορευτική την όποια έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, κάτι το οποίο είπε ευθέως από την Ουάσινγκτον το περασμένο Σαββατοκύριακο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν. Η απόδοση της δεκαετίας που λήγει το 2023 υποχωρεί πλέον κάτω από 8%, ενώ την περασμένη Παρασκευή έσπασε το 9%. Που σημαίνει ότι τα σχέδια για έξοδο της χώρας στις αγορές μέχρι τέλος του χρόνου, καθίσταται όχι απλώς απαγορευτική, αλλά και επικίνδυνη σαν σκέψη, όταν το επιτόκιο παραμένει πάνω από 6%. Το ίδιο ισχύει και με το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, που βλέπουν τις αποδόσεις των ομολόγων τους να φεύγουν πάνω από το 6%.

 

Τα στατιστικά του τρόμου

Εφιαλτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία για την πορεία της αγοράς την τελευταία διετία. Η αίσθηση που υπάρχει, παρά τις πρόσκαιρες αντιδράσεις, είναι ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας αποτελεί μόνιμη και διαρκή παγίδα για τους Έλληνες επενδυτές και γενικότερα όσους θεωρούν ότι «η πτώση γεννά ευκαιρίες».  

 

-Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου του 2013. Φτάνοντας στα χαμηλά των 854μονάδων…

 

-Από τις  αρχές του έτους έφτασε να καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 15,3%. Σε μηνιαία βάση πτώση 18% και από τα υψηλά του Ιουνίου -30%. Από το 2012 έχει σημειώσει διόρθωση 50%.

 

-Από το 2010, η ελληνική έχει αγορά έχει να δει τέτοια αρνητικά από τις  29 Οκτωβρίου του 2012 και από την 1η Νοεμβρίου το 2012.

 

-Το ανοδικό κλίμα στο Χρηματιστήριο ανετράπη από τις Ευρωεκλογές και από τότε έχει χάσει περίπου το 1/3 της αξίας του.

 

-Από τις αναδυόμενες μόνο η Ρωσία (20%) ξεπερνά σε απώλειες την Ελλάδα από τις αρχές του έτους.

 

-Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έχει ανέλθει ξανά στο 7,5%, για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο.

 

Πάντως, προς το παρόν οι επόμενες στηρίξεις που εντοπίζονται πολύ χαμηλότερα, στις 780 - 790 μονάδες, δεν επιβεβαιώθηκαν.

 

Σ.Κ.Χ.

Τελευταία τροποποίηση στις 06:15 - 20 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.