ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην 5η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα σε ποσοστό κινδύνου χρεοκοπίας

13:10 - 20 Οκτ 2014 | Οικονομία
Στην 5η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα σε ποσοστό κινδύνου χρεοκοπίας
Σύμφωνα με τη λίστα "Top 10 most risky sovereign credits" της S&P Capital IQ, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση, παγκοσμίως, στην κατάταξη των χωρών με τα κρατικά credits υψηλότερου κινδύνου, με πιθανόνητες 38,7% να χρεοκοπήσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Tα παγκόσμια spreads κινήθηκαν ανοδικά καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι σε Ρωσία/Ουκρανία, Ιράκ και Νότια Αμερική οδήγησαν σε υψηλότερα επίπεδα τα CDS, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στην έκθεσή της με τίτλο "Global Sovereign Debt Report: A Market Driven Perspective", η S&P Capital IQ για το γ' τρίμηνο.

Πρώτη στη λίστα των κρατικών credits υψηλότερου κινδύνου κατατάσσεται η Αργεντινή, η οποία έχει ήδη χρεοκοπήσει.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βενεζουέλα, με πιθανότητα χρεοκοπίας 65,8%.

Στην τρίτη θέση έρχεται η η Ουκρανία με 59%, κι ακολουθούν Πακιστάν (40,1%), Ελλάδα (38,7%), Κύπρος (27,8%), Ελ Σαλβαδόρ (26,3%), Λίβανος (23,4%), Ιράκ (22,6% και τελευταία η Τυνησία (18%).

Σημειωτέον πως, με εξαίρεση την Τυνησία που εμφανίζεται φέτος για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη λίστα, οι υπόλοιπες χώρες δεν εμφανίζουν αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη κατάταξη.

Οι πιο ασφαλείς χώρες

Στον αντίποδα των χωρών με τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας, στην 10άδα των "ασφαλέστερων" τα πρωτεία κρατά η Νορβηγία (1,1%) κι ακολουθούν Σουηδία (1,2%), ΗΠΑ (1,5%), Γερμανία (1,7%), Βρετανία (1,7%), Ολλανδία (1,9%), Δανία (2,1%), Αυστρία (2,1%), Φινλανδία (2,3%) και Ελβετία (2,7%).

Σχετικά με τια ανακατατάξεις, Βρετανία, Δανία και Φινλανδία υποχώρησαν κατά μία, μία και δυο θέσεις αντίστοιχα, ενώ η Γερμανία ανέβηκε κατά μία θέση και η Ολλανδία κατά τρεις.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.