ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα stress tests, o Στουρνάρας και η "οπισθοχώρηση" της ΕΚΤ

00:01 - 21 Οκτ 2014 | Οικονομία
Τα stress tests, o Στουρνάρας και η "οπισθοχώρηση" της ΕΚΤ
Η αρνητική τροπή που πήραν οι χρηματιστηριακές εξελίξεις με την κατάρρευση των τιμών των μετοχών και την επιστροφή του δείκτη στα επίπεδα του Ιουλίου 2012, αλλά και ο καλπασμός των yields στην περιοχή του 9% για τα δεκαετή ομόλογα, ενδεχομένως να αποτελέσει και το bonus των τραπεζών κατά τη διεξαγωγή των stress tests, τα αποτελέσματα των οποίων θα γίνουν γνωστά την ερχόμενη Κυριακή.

 

 

Κι αν οι FT σε πρόσφατο δημοσίευμά τους «δεν καταλαβαίνουν το λόγο που υποχωρούν οι ελληνικές αξίες», οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Ι. Στουρνάρας, τα «έδωσε όλα» στις διαπραγματεύσεις με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Μάριο Ντράγκι. Υπό το φόβο ενός νέου γύρου bank run, με τις πληροφορίες από τις τράπεζες να κάνουν λόγο για μικρές εκροές καταθέσεων την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας απαίτησε από την ΕΚΤ να συμβάλει αποφασιστικά στο να αποκατασταθούν οι συνθήκες ομαλής ρευστότητας των τραπεζών, προκειμένου να μην ξαναζήσουμε εποχές… C – 130, που έφερναν μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα μετρητά από την Ιταλία…

 

Όλα δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν επιτυχώς τα stress tests και πως η ΕΚΤ έχει δεχθεί όλους εκείνους τους όρους που δικαιολογούν την επιστροφή των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων στην ομαλότητα. Ακόμα και με άνοιγμα 7 δισ. ευρώ, η ΕΚΤ θα δεχθεί ότι υπάρχει ο αναβαλλόμενος ύψους 3-3,5 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες, που σημαίνει ότι αν χρειαστούν κεφάλαια, αυτά θα είναι της τάξεως των 2-3 δισ. ευρώ, αφού η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να δεχθεί και τα οφέλη από τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και τα κέρδη της ερχόμενης τριετίας από τα business plans.

 

Στην αντίθετη περίπτωση, η ΕΚΤ γνωρίζει ότι υπ’ αυτές τις χρηματιστηριακές συνθήκες και με το σοβαρό ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ σε επικείμενες εκλογές, πολύ δύσκολα θα στεφθούν με επιτυχία οι αυξήσεις κεφαλαίου, στις οποίες μοιραία θα προβούν πάλι οι ελληνικές τράπεζες.  

 

Τα stress tests βρίσκoνται στην τελική ευθεία και είναι πλέον θέμα ημερών η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων. Την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου, η ΕΚΤ θα ενημερώσει τις διοικήσεις των τραπεζών, σε ανώτατο επίπεδο, για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών όπως προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο του stress test. Εν συνεχεία οι τράπεζες θα έχουν προθεσμία δύο ημερών να καταθέσουν τυχόν αντιρρήσεις αναφορικά με τα αποτελέσματα της άσκησης.

 

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα την Κυριακή 26 Οκτωβρίου. Την ίδια ημέρα οι τράπεζες θα ετοιμάσουν τις ανακοινώσεις τους για τις κεφαλαιακές ανάγκες και πώς θα τις αντιμετωπίσουν και αφού εγκριθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) θα δημοσιοποιηθούν νωρίς το πρωί της Δευτέρας πριν από την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Οι τράπεζες θα καταθέσουν άμεσα, σε όποιες περιπτώσεις απαιτηθεί, σχέδια για την κάλυψη των κεφαλαιακών ελλειμμάτων τα οποία θα εξεταστούν από την ΕΚΤ και θα εγκριθούν μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

 

Σ.K.X.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:59 - 21 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.