ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σπεύδει Ευρώπη για τον Γιουνκέρ, ο Αντώνης Σαμαράς

21:07 - 21 Οκτ 2014 | Οικονομία
Σπεύδει Ευρώπη για τον Γιουνκέρ, ο Αντώνης Σαμαράς
Αποστολή: Στην Αθήνα οι συσκέψεις για την προετοιμασία της διαπραγματευτικής γραμμής δίνουν και παίρνουν καθώς ενόψει της έλευσης των δανειστών το Μαξίμου επιχειρεί να αποφύγει «κακοτοπιές και πιέσεις.

Το θέμα της ρύθμισης για τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών και των κόκκινων δανείων αποτελούν για την κυβέρνηση σημεία που παράγουν ή μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρό «πολιτικό γεγονός» γι’ αυτό και σπεύδει να αντιμετωπίζει τις συνεχείς ενστάσεις των δανειστών με αναμόρφωση των σχεδίων που προωθεί. Άλλωστε ο ιλιγγιώδης ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων που πλέον μόνο το 2014 έχουν ξεπεράσει τα 10 δισεκ παραπέμποντας σε μια άτυπη στάση πληρωμών δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

Την ίδια ώρα έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες της στην αλλαγή ρότας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Πρωθυπουργός σπεύδει Ευρώπη για να συναντηθεί με τον νέο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ.

Κύριο μέλημα η κάθε τρόπο δήλωση στήριξης του νέου προέδρου της Επιτροπής αλλά και η διαμόρφωση ενός μετώπου υπέρ των επενδύσεων και της απομείωσης της σκληρής λιτότητας που ήταν η κεντρική πολιτική επιλογή τα χρόνια που ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο ήταν στο τιμόνι.

Η Ελλάδα ποντάρει πολλά στη διαπραγματευτική δεινότητα του Γιουνκέρ, να πείσει την Άγγελα Μέρκελ να χαλαρώσει τα λουριά της λιτότητας . Επίσης αναμένει πολλά από την υλοποίηση της υπόσχεσής του να στηρίξει μια πολιτική τόνωσης των επενδύσεων.

Ωστόσο οι προσδοκίες δεν εύκολο να επαληθευτούν. Μπορεί το πακέτο των 300 δισεκ για επενδύσεις που υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος της επιτροπής να αποτελούν σημαία της ρητορικής του ωστόσο ακόμα κανείς δε γνωρίζει του όρους αλλά και το πώς θα διανεμηθούν. Επιπλέον η κυρίαρχη πολιτική ομάδα στην Ευρώπη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και κυρίως η Γερμανία δε φαίνεται να βλέπουν με θετικό πρόσημο τις όποιες αναζητήσεις πέρα από τα σφιχτά προγράμματα σταθερότητας.

Ενδεικτική ήταν η αναφορά του επικεφαλής της ευρωοομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος Markus Weber κατά τη συνέντευξη τύπου στο Στρασβούργο την Δευτέρα, όπου επισήμανε ότι η Ευρώπη πλέον δεν μπορεί να παράγει άλλα χρέη, κι ότι ο μόνος τρόπος να το αντιμετωπίσει αυτό είναι να συνεχίσει το σκληρό δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Ουσιαστικά η πλέον ισχυρή ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί ότι ο «γερμανικός τρόπος» για την εξυγίανση των οικονομικών είναι ο μόνος βιώσιμος.

Το αν καταφέρει να αλλάξει τη ρότα της Ευρώπης ο Λουξεμβούργιος νέος πρόεδρος της Κομισιόν συνεπικουρούμενος από τις αριστερές πτέρυγες του Κοινοβουλίου και τα κράτη μέλη του νότου θα φανεί στην πορεία. Προς το παρόν η Αθήνα ευελπιστεί ότι με δεδομένη τη ζοφερή εικόνα στο νότο με τη Γαλλία και την Ιταλία να κλυδωνίζονται δημοσιονομικά θα μπορέσει να πάρει ανάσα…


Αποστολή Στρασβούργο
Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:39 - 22 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.