ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποστολή στο Στρασβούργο: Γιουνκέρ: Δημοσιονομική αξιοπιστία και επενδύσεις πρέπει να συμβαδίζουν

21:02 - 22 Οκτ 2014 | Οικονομία
Αποστολή στο Στρασβούργο: Γιουνκέρ: Δημοσιονομική αξιοπιστία και επενδύσεις πρέπει να συμβαδίζουν
«Ακόμα είστε εδώ;» Αυτή ήταν η σκωπτική αναφορά του νέου προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ προς τους συνοδοιπόρους του υπερεθνικιστή Φάραζ κατά την ομιλία του πριν την ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Το χιούμορ του προέδρου της Κομισιόν ήλθε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το γεγονός ότι ο λαϊκισμός του Βρετανού πολιτικού είναι αυτός που κλέβει την παράσταση στο Στρασβούργο. 

Σε κάθε περίπτωση πρόθεση του νέου προέδρου της Επιτροπής είναι να «αναστήσει» ένα θεσμικό όργανο που αποτελεί το θεματοφύλακα των Ευρωπαϊκών Αρχών. Κι αυτό σε μια περίοδο που ο ευρωσκεπτικισμός διογκώνεται έντονα. Πώς αλλιώς άλλωστε όταν το κεντρικό θέμα στο περιθώριο της Συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου ήταν αφενός η Γαλλία και τα δημοσιονομικά της ζητήματα, και αφετέρου η διαχείριση της Βρετανίας, όπου το κύμα του Ευρωσκεπτικισμού πιέζει την πολιτική ελίτ του Λονδίνου να αλλάξει άρδην την εταιρική σχέση με την ΕΕ.

«Ώρα για δράση» είναι το κεντρικό μότο του Γιουνκέρ που τονίζει: «Δηλώνω δυνατά και καθαρά ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι τα προβλήματα της Ευρώπης δεν μπορούν να περιμένουν». Ο ίδιος στη συνέντευξη τύπου αμέσως μετά την έγκριση που του παρείχε η Ευρωβουλή δε θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του, μόνο που δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει το θέμα της Βρετανίας όπως είχε προαναγγείλει πριν τις εκλογές.

Πάντως με 423 ψήφους υπέρ, 209 κατά και 67 αποχές τελικά η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε την έγκριση της στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αυτή παρουσιάσθηκε από τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε παράλληλα την εμπιστοσύνη της προς τις προτεραιότητες της νέας Κομισιόν, που παρουσίασε νωρίτερα ο νέος της πρόεδρος.

Επίσης κατατέθηκαν τρείς προτάσεις ψηφίσματος από τις Ομάδες των Πρασίνων, των Ευρωπαίων Συντηρητικών-Μεταρρυθμιστών και της Ενωτικής Αριστεράς με τις οποίες ζητούνταν η καταψήφιση της Επιτροπής Γιούνκερ και οι οποιες καταψηφίσθηκαν από την Ολομέλεια, πριν την έναρξη της διαδικασίας ψηφοφορίας.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει επενδυτικό πακέτο ύψους 300 δισεκ. ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα και δεσμεύθηκε να ακολουθήσει το τρίπτυχο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική αξιοπιστία και επενδύσεις.

Στο κλίμα αυτό μιλώντας αποκλειστικά στη WebTv του ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην απεσταλμένη Νικόλ Καζαντζίδου τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη στην απασχόληση» . Η απάντηση του προέδρου της Κομισιόν στο ερώτημα ποιες είναι οι προσδοκίες του για τη νέα Επιτροπή και ποιο το μήνυμά του προς την Ελλάδα, είναι:«Αναμένω ασφαλώς ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε τα κράτη-μέλη ότι η διαβούλευση για τους εθνικούς προϋπολογισμούς πρέπει να συνεχισθεί –αυτό αποτελεί μια αναγκαιότητα– αλλά ταυτόχρονα, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα βρούμε έναν τρόπο να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Γι αυτό υπέβαλα την πρότασή μου προς τα κράτη-μέλη (σσ.της ΕΕ), προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να εγκρίνει πριν από το τέλος του χρόνου το πακέτο επενδύσεων 300 δισ ευρώ, διότι όσο κι αν είναι σημαντική αυτή η διαβούλευση, ακόμη πιο σημαντική είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επίσης ο κ. Γιουνκέρ αναφερόμενος στην Ολομέλεια στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, το νέο επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, σημείωσε ότι του ανέθεσε επιπλέον την αρμοδιότητα για την Ιδιότητα του πολίτη. «Όλα αυτά είναι θέματα που αγγίζουν πολύ τους Ευρωπαίους πολίτες – στο θέμα αυτό ο κ. Αβραμόπουλος θα συνεργάζεται στενά με την Βέρα Γιούροβα, επίτροπο Δικαιοσύνης και Προστασίας των Καταναλωτών.


Πάντως το στίγμα το έδωσε με διπλωματικό τρόπο…
«Η απάντηση στις σημερινές οικονομικές προκλήσεις δεν μπορεί να προέρχεται εκ των άνω. Δεν πιστεύω σε θαύματα - δεν υπάρχει μαγική συνταγή ή «κουμπί ανάπτυξης» που μπορούμε να πατήσουμε στις Βρυξέλλες. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η δημοσιονομική αξιοπιστία και οι επενδύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να συμβαδίζουν». Κοντός ψαλμός ….

Αποστολή Στρασβούργο
Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 07:58 - 23 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.