ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστρέφουν οι ανησυχίες για αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών

15:10 - 23 Οκτ 2014 | Οικονομία
Επιστρέφουν οι ανησυχίες για αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών
Ή του ύψους ή του βάθους είναι η αγορά. Πλέον οι επενδυτές κρατούν πισινή ως προς τα αποτελέσματα των stress tests, δεδομένου ότι σήμερα το απόγευμα οι τραπεζίτες θα πληροφορηθούν το τι συμβαίνει και βεβαίως το αν πέρασαν τις «εξετάσεις» τα πιστωτικά ιδρύματα που εκπροσωπούν.

 

 

Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι οι συναλλαγές έχουν ‘κάτσει» και πως έπειτα από περίπου πέντε ώρες συναλλαγών ο τζίρος δεν είχε αγγίξει καν τα 40 εκατ. ευρώ.  Ο δε γενικός δείκτης, απομακρύνθηκε από την περιοχή των χιλίων μονάδων, αλλά στην αγορά ανησυχία δεν υπάρχει. Αν κάτι προβληματίζει τους συναλλασσόμενους είναι η πληροφορία που κάνει το γύρο των desks των επαγγελματιών της αγοράς ότι ανεξάρτητα από το τι θα δείξουν τα stress tests, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου για να εκμεταλλευτούν το καλό momentum που πάει και πάλι να δημιουργηθεί στην αγορά.  

 

Νωρίτερα, το «R» έγραφε πως η εικόνα της συνεδρίασης στο Χ.Α. μαρτυρά επιφυλακτικότητα εκ μέρους των επενδυτών, με τους κάπως πιο αισιόδοξους να αποδίδουν την «βύθιση» του Γενικού Δείκτη στο volatility της αγοράς και λιγότερο στις «δεύτερες σκέψεις» αναφορικά με τα αποτελέσματα των stress tests.

 

Πάντως ο προβληματισμός για την πραγματική κατάσταση που βρίσκονται οι Ευρωπαϊκές τράπεζες, παραμένει σε διεθνές επίπεδο και η συζήτηση αναμένεται να πάρει διαστάσεις και πριν την «D-day» την ερχόμενη Κυριακή, αλλά κυρίως μετά.

 

Οι Έλληνες τραπεζίτες από την πλευρά τους φαίνονται αρκετά ψύχραιμοι και δεν ανησυχούν, ενώ σε χρηματιστηριακό επίπεδο το περιβάλλον γυρω από τους τραπεζικούς τίτλους εξομαλύνεται, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα χρειαστούν-τουλάχιστον άμεσα-αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

 

Αυτό σημαίνει πως η αγορά αποδεσμεύεται από ένα «βραχνά» που λειτουργούσε ως ισχυρό αρνητικό αντίβαρο, ακόμη και μετά τις διευκρινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για μη προσφυγή στις κάλπες.

 

Υπό την οπτική γωνιά της τεχνικής ανάλυσης το ΧΑ θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια ισχυρή συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα και σε καμιά περίπτωση να μην κινηθεί προς τα χαμηλά του.

 

 Από κει και περά και αναλόγως πάντα των ευρύτερων εξελίξεων η αγορά μπορεί να αντιδράσει, αν και η ολοκλήρωση της διαχειριστικής χρήσης έχει τραβήξει ρευστότητα από τα χρηματιστήρια και οι fund managers περιορίζονται μόνο σε γρήγορα trading.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:20 - 23 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.