ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παίρνουν τα κερδισμένα στις τράπεζες - Αποδόσεις έως 22% σε πέντε συνεδριάσεις

13:41 - 27 Οκτ 2014 | Οικονομία
Παίρνουν τα κερδισμένα στις τράπεζες - Αποδόσεις έως 22% σε πέντε συνεδριάσεις
Νέα πτώση στο Χρημαατιστήριο, με τον γενικό δείκτη να γυρίζει από τις 1.023 μονάδες, στα όρια των 980.

«Αγόρασε στη φήμη και πούλησε στην είδηση»! Το χρηματιστηριακό αυτό… ρητό ανταποκρίνεται πλήρως στη σημερινή πτώση της αγοράς και βεβαίως στον τραπεζικό κλάδο. Με απόδοση πάνω από 135 για τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα, με την Πειραιώς μόνο να ενισχύεται κατά 222%, την Alpha 7%, την Eurobank 11% και την Εθνική πάνω από 13%, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί οι τράπεζες σήμερα «υποχωρούν». Κι αν τα stress tests ήταν καλά για τις Ελληνικές τράπεζες, δεν ισχύει το ίδιο για 25 μεγάλες Ευρωπαϊκές τράπεζες.

 

Αν δεχθούμε δε, ότι οι αγορές αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία» και πως τα  στοιχεία του δείκτη Ifo στην Γερμανία ήταν απογοητευτικά, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί γιατί η αγορά κινείται στο «κόκκινο», σημειώνουν οι αναλυτές. Η κινητικότητα που υπάρχει στο ταμπλό πάντως, είναι μεγάλη. Οι συναλλαγές πλησιάζουν με φόρα τα 100 εκατ. ευρώ και ο γενικός δείκτης υποχωρεί στα επίπεδα των 980 μονάδων. Αν σταματήσει το άγριο trading και επανέλθουν τα θεμελιώδη στοιχεία της μετοχής και της αγοράς, αναφέρουν χρηματιστές, εύκολα η αγορά μπορεί να γυρίσει, κάτι που φάνηκε κατά το ξεκίνημα των συναλλαγών με τον γενικό δείκτη να σημειώνει άνοδο στις 1.023 μονάδες.

 

Εκείνο που προβληματίζει τους συναλλασσόμενους πάντως, είναι ότι δεν παίρνουν μπροστά οι εφεδρείες της αγοράς, δηλαδή τα μη τραπεζικά χαρτιά, που, ωστόσο, έχουν μεγάλη βαρύτητα στη διαμόρφωση του δείκτη. Έτσι λοιπόν, απώλειες και πτώση στα επίπεδα των 9,30 ευρώ σημειώνει η μετοχή του ΟΤΕ, στα 8,90 υποχωρεί η Jumbo, στα 2,52 ευρώ η Ελλάκτωρ, στα 5,78 η ΕΥΔΑΠ, στα όρια των 6 ευρώ και πάλι η ΕΧΑΕ, λίγο κάτω από τα 5,60 ο Μυτιληναίος, στα 18,86 ο Τιτάνας, στα 8,51 ευρώ η ΜΕΤΚΑ και στα 4,50 η μετοχή των ΕΛΠΕ.

 

Τεχνικά, οι αναλυτές δεν ανησυχούν, εκτιμώντας πως μετά τα stress tests, η αγορά έχει ένα εμπόδιο λιγότερο, θεωρώντας ότι η κίνηση προς τις 1.030 μονάδες είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί.

 

Σ.K.X.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.