ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην Ελλάδα χρειάζεται πάνω από 4 χρόνια για να ξεκινήσει μια επιχείρηση, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα

15:31 - 31 Οκτ 2014 | Οικονομία
Στην Ελλάδα χρειάζεται πάνω από 4 χρόνια για να ξεκινήσει μια επιχείρηση, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Την ετήσια αναφορά της «Doing Business» έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα, στην οποία κατατάσσει τις 189 χώρες του κόσμου ανάλογα με το πόσο ελκυστικές είναι για τις εταιρείες.

Η Σιγκαπούρη βρέθηκε στην κορυφή άλλη μια φορά αυτή τη χρονιά και η Ερυθραία παρέμεινε κολλημένη στην τελευταία θέση. Αυτές οι δύο επιδόσεις δεν προκάλεσαν καμία εντύπωση, σε αντίθεση με άλλες που είναι πιο δύσκολο να εξηγηθούν.

 

Για παράδειγμα, η Ουκρανία, η οποία από τον Φεβρουάριο βρίσκεται σε διαμάχη με τη Ρωσία, εκτινάχθηκε στη λίστα, εν μέρει επειδή κάποια από τα δεδομένα για τις εκτιμήσεις συλλέχθηκαν προτού φουντώσουν οι εχθροπραξίες.

 

Βέβαια, τα πιο ενδιαφέροντα δεδομένα της αναφοράς ρίχνουν φως στις πιο ανιαρές επενδύσεις από την περιφέρεια της Ευρώπης.

 

Οι χώρες στις οποίες είναι πιο γρήγορο και εύκολο να συνάψεις συμβόλαια ή να κλείσεις εταιρείες που δεν πάνε καλά είναι συνήθως πιο ελκυστικές στους επενδυτές από τα μέρη με "ληθαργικά" νομικά συστήματα.

 

Στην Ελλάδα και τη Σλοβενία χρειάζεται περισσότερο καιρό για να κάνεις αυτά τα πράγματα απ' ότι σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, των οποίων οι οικονομίες λειτουργούν καλύτερα.

 

Η κατάσταση έγινε πολύ χειρότερη τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή τώρα χρειάζεται πάνω από δύο μήνες περισσότερο για να κλείσεις ένα συμβόλαιο μέσω του σλοβενιακού δικαστικού συστήματος απ' ότι ένα χρόνο παλιότερα.

 

Και στην Ελλάδα για να το κάνεις αυτό τώρα χρειάζεται πάνω από τέσσερα χρόνια. Το μόνο καλό είναι ότι θα υπάρχουν πολύ περισσότερες δουλειές για τους Έλληνες δικηγόρους στο άμεσο μέλλον.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.