ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επανεκκίνηση της οικονομίας με αναδιάρθρωση χρέους για 165.000 επιχειρήσεις

20:21 - 31 Οκτ 2014 | Οικονομία
Επανεκκίνηση της οικονομίας με αναδιάρθρωση χρέους για 165.000 επιχειρήσεις
Στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έχει γίνει μέχρι σήμερα προχωρά η κυβέρνηση, με την ρύθμιση που καταθέτει την Δευτέρα, στη Βουλή, το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο χαρακτηρισμός ανήκει στον απερχόμενο υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα: Το επόμενο βήμα», και σχολιάζοντας την ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια είπε: «Σας διαβεβαιώνω, ότι ο τίτλος αδικεί το νομοθέτημα και την κυβερνητική προσπάθεια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα και ιδιωτικού χρέους που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η ρύθμιση θα επιτρέψει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς θα συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τα χρέη προς τα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και τα χρέη προς το δημόσιο και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.


Στη ρύθμιση θα υπαχθούν και τα δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου και τα δάνεια προς την “bad” Αγροτική Τράπεζα.


Πρόκειται στην ουσία για αγροτικά δάνεια που μεταφέρθηκαν στο «κακό κομμάτι» της Αγροτικής Τράπεζας και την Πειραιώς και δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, ενώ η δεύτερη περίπτωση αφορά σε πυρόπληκτες ή σεισμόπληκτες περιοχές, επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, πτηνοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες κ.ά.

Θα ενταχθούν επίσης και θέματα παλαιών αναπτυξιακών νόμων, στο βαθμό που αυτά δεν προσκρούουν στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο του Ανταγωνισμού.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα ότι η ρύθμιση θα αφορά άνω των 165.000 επιχειρήσεων και αυτό από μόνο του θα αποτελέσει ένα τεράστιο αναπτυξιακό άλμα για την ελληνική οικονομία.

Είμαστε σε εξαιρετικά καλό δρόμο, συνέχισε ο υπουργός Ανάπτυξης λέγοντας πως «υπάρχει μια καταρχήν κατανόηση και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας τον κ. Σόιμπλε και με τον Αντικαγκελάριο τον κ. Γκάμπριελ και με το Γάλλο υπουργό τον κ. Σαπέν και με τον κ. Μοσκοβισί, τον αρμόδιο Επίτροπο και με τον πρώην Επίτροπο, τον κ. Χαν και με τον κ. Βέμπερ, τον πρόεδρο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο».

Ωστόσο τόνισε πως χρειάζονται έξι μήνες από την 1η Νοεμβρίου, γιατί πρέπει να υπάρξει απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων και να υπάρξει και απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να αλλάξει ο κανονισμός 1303.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:40 - 31 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.