ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε χαμηλό δεκαετίας ο χρυσός – Πιέσεις από την άνοδο του δολαρίου

23:45 - 31 Οκτ 2014 | Οικονομία
Σε χαμηλό δεκαετίας ο χρυσός – Πιέσεις από την άνοδο του δολαρίου
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 βούτηξε ο χρυσός, καθώς το δολάριο ενισχύθηκε μετά την απροσδόκητη κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να διευρύνει το ρυθμό της νομισματικής χαλάρωσης και στον απόηχο της απόφασης της Federal Reserve να τερματίσει τις αγορές ομολόγων.

Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 27 δολάρια ή 2,3% τερματίζοντας στα 1.171,6 δολάρια την ουγγιά τις συναλλαγές της Παρασκευής στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης , ενώ στην εβδομάδα μετρά απώλειες 5,3%. Συνολικά τον Οκτώβριο η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει υποχωρήσει κατά 3,7%, ενώ σε επίπεδο έτους, οι απώλειες ανέρχονται στο 3,3%. 


Οι μεγάλες απώλειες για το χρυσό έρχονται μετά την άνοδο του δολαρίου σε υψηλό άνω των έξι ετών έναντι του γεν. 

Τα εμπορεύματα αποτιμώνται στο αμερικανικό νόμισμα, επομένως κάθε ανοδική του κίνηση τα καθιστά μη ελκυστικά για τους επενδυτές.


Την ενίσχυση του δολαρίου τροφοδότησαν τα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Τα στοιχεία έδειξαν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 3,5% το γ΄ τρίμηνο, μέγεθος που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street. 

Οι τιμές επηρεάζονται αρνητικά και από τις ανησυχίες για μείωση της ζήτησης από τους μεγαλύτερους χρήστες χρυσού στον κόσμο. Η Κίνα έχει ξεκινήσει έρευνα για τον επταπλασιασμό των εξαγωγών πολύτιμων μετάλλων τον Σεπτέμβριο, ενώ στην Ινδία, τον μεγαλύτερο καταναλωτή χρυσού μετά την Κίνα, οι εισαγωγές αναμένεται να μειωθούν τον Οκτώβριο, μετά τον τετραπλασιασμό τους τον περασμένο μήνα.

Παράλληλα η πτώση της τιμής του πετρελαίου, αυξάνουν σύμφωνα με τους αναλυτές τις πιθανότητες ο χρυσός να κινηθεί στα 1.000 δολάρια

Με απώλειες έκλεισε και το πετρέλαιο.


Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του αργού υποχώρησαν κατά 0,63 δολάρια ή 0,78% καταγράφοντας πτώση στα 80,49 δολάρια ανά βαρέλι. Σε επίπεδο μήνα το πετρέλειο έχασε 12%.


Το συμβόλαιο Brent παράδοσης Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε πτώση 0,92 δολάρια στα 85,32 δολάρια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.