ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Έδειξε πιστωτική γραμμή - Έθεσε όρο το τέλος της αξιολόγησης

00:19 - 07 Νοε 2014 | Οικονομία
Eurogroup: Έδειξε πιστωτική γραμμή - Έθεσε όρο το τέλος της αξιολόγησης
Πιέσεις ώστε η Ελλάδα να πάρει τα μέτρα που πρέπει για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης από τους ομολόγους του της ευρωζώνης. Στα θετικά ωστόσο της συνεδρίασης καταγράφεται, ότι άνοιξε η συζήτηση για την επόμενη ημέρα, μετά το μνημόνιο με την Ευρώπη να προκρίνει τη λύση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπήρξε σημαντική στήριξη εντός Eurogroup για μια προληπτική πιστωτική γραμμή προς την Ελλάδα όταν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στήριξης στα τέλη του έτους.
 
«Το μέγεθος της προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα καθοριστεί με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας αξιολόγησης», είπε ο Ντάισελμπλουμ, παραπέμποντας στους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους που θα γίνουν με βάση τα τελευταία στοιχεία που θα συγκεντρώσουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών. Είναι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να εργαστούν με την τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είπε.


Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει πολλά, ωστόσο συμπλήρωσε υπάρχουν ακόμα περισσότερα που πρέπει να γίνουν για να συμφωνηθεί η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Κάλεσε μάλιστα τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν για να βρεθεί «μια συμφωνία».

«Ψάχνουμε λύσεις που θα βοηθήσουν τους πολίτες να αποδεχθούν τις μεταρρυθμίσεις, η τρόικα θα επιστρέψει στη Αθήνα πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ώστε να προετοιμάσουν τις αποφάσεις για την συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου», είπε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί.

«Οι Έλληνες έχουν κουραστεί και δεν θέλουν να μας βλέπουν να κάνουμε μικροδιαχείριση, να μην αισθάνονται ότι τους κρατάμε το χέρι» εξήγησε. «Θα επισκεφθώ την Ελλάδα και την Κύπρο πριν από τις 8 Δεκεμβρίου για να υποβοηθήσω να προετοιμαστούν τα στοιχεία μιας συμφωνίας στις 8 Δεκεμβρίου», κατέληξε.

Προς την κατεύθυνση της ECCL έδειξε και ο εκτελεστικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες καθώς η σχετική συζήτηση εκκρεμεί.

O Κλάους Ρέγκλιγκ ανέφερε ότι είναι ενθαρρυντικό πως οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν και η Ελλάδα θα επιστρέψει σύντομα στην ανάπτυξη, «οι επενδυτές το βλέπουν, μιλάω μαζί τους και εκτιμούν ότι στο μεσοπρόθεσμό επίπεδο οι σημερινές χώρες σε πρόγραμμα θα αποδίδουν καλύτερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης».


Ο επικεφαλής του ESM υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει λαμβάνειν άλλα 1,8 δισ. ως δόση από τον EFSF και άλλα 1,8 δισ. ευρώ από κέρδη κεντρικών τραπεζών «αρκεί να τελειώσει ο έλεγχος της τρόικας με συμφωνία».


Από την πλευρά του ο Γ.Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιβεβαίωσε ότι η ECCL συνδέεται τόσο με προϋποθέσεις όσο και με παρακολούθηση (monitoring) της εφαρμογής των προϋποθέσεων αυτών.


Ο Γ.Ντάισλεμπλουμ επίσης χαρακτήρισε «πρόωρο συμπέρασμα» ότι για την προληπτική γραμμή στήριξης θα χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, επιμένοντας ότι το μέγεθος του προληπτικού εργαλείου θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και βάσει των συμπερασμάτων της για τις ανάγκες της χώρας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ πλέον και εάν θα υπάρχει επιτήρηση της προόδου που θα σημειώνει η Ελλάδα, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ ενισχύει την αξιοπιστία όσων κάνουμε για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι πρέπει πρώτα να μιλήσουμε με το ΔΝΤ, την Ελλάδα και την τρόικα.


Ο κ. Ντέισελμπλουμ τέλος καλωσόρισε το θετικό αποτέλεσμα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, αλλά και το γεγονός ότι προβλέπεται η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη έπειτα από έξι δύσκολα χρόνια.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:35 - 07 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.