ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη ζυγαριά του ΣτΕ το θέμα των Κυριακών

11:47 - 07 Νοε 2014 | Οικονομία
Στη ζυγαριά του ΣτΕ το θέμα των Κυριακών
Για άλλη μια φορά η δικαιοσύνη καλείται να βγάλει το «φίδι από την τρύπα» καθώς το ΣτΕ θα αποφανθεί τελικά για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Η έκδοση, ωστόσο, αναμένεται περί το τέλος του έτους - αρχές του 2015, ίσως το καυτό εμπορικών διάστημα των εορτών.

Σημειώνεται ότι μέσα Σεπτεμβρίου, η επιτροπή αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ ζήτησε το πάγωμα της εφαρμογής της επίμαχης υπουργικής απόφασης μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της κύριας προσφυγής, που θα συζητηθεί σήμερα.
Η κύρια προσφυγή που είχαν καταθέσει η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, δύο εμπορικές εταιρείες με καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 10 έμποροι, ζητά να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές τον χρόνο στις εξής περιοχές: ιστορικό κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Χαλκιδική, στον δήμο Ραφήνας – Πικερμίου και σε Ρόδο, Μύκονο, Σαντορίνη, Κω και Σύρο.
Στην απέναντι πλευρά από τους μικρομεσαίους βρίσκονται ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ και ο ΣΕΛΠΕ οι οποίοι έχουν καταθέσει και εγγράφως τις θέσεις τους υπέρ της απόφασης του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιακουμάτου.
Χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, σε δήλωσή του τάχθηκε αυπερ της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, αναφέροντας ότι "ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές σημαίνει καλύτερες υπηρεσίες, καλύτερες τιμές, εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ποιοτικά αγαθά, περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή. Η στήριξη του μέτρου από τους κοινωνικούς εταίρους είναι ένα σαφές μήνυμα προς την κοινωνία και την αγορά ότι θα προχωρήσουμε μπροστά μόνο αν αλλάξουμε τους κανόνες". "Αλλιώς θα βλέπουμε την ανάπτυξη με τα κιάλια. Ας υπερασπιστούμε λοιπόν το δημόσιο συμφέρον τολμώντας το αυτονόητο και ας μη σκιαμαχούμε στο χτες", σημείωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι: "Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από πόρους και θέσεις εργασίας, που δεν θα έλθουν αν μείνουμε γατζωμένοι στην υπεράσπιση επιμέρους συμφερόντων και αγνοήσουμε το γενικό συμφέρον. Η επιχειρηματικότητα ήταν και θα είναι ταυτισμένη με την ελευθερία επιλογής και τις περισσότερες ευκαιρίες. Πώς είναι δυνατόν να αρνούμαστε ένα μέτρο που εφαρμόζεται πιλοτικά και στοχεύει στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης σε τουριστικές περιοχές;".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, χαρακτήρισε κρίσιμο το σταυροδρόμι για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την υπόθεση που εκδικάζεται στο ΣτΕ. Η ελληνική Δικαιοσύνη, όπως σημείωσε σε δήλωσή του ο κ. Κορκίδης, παραμένει το τελευταίο καταφύγιο ελπίδας για τον εμπορικό κόσμο «και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δικαιώσει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που δίνουν έναν άνισο αγώνα ανταγωνισμού» είπε, προσθέτοντας: «Για όλους εμάς, η Κυριακή αργία είναι μια μάχη αξιοπρέπειας και επιβίωσης. Όλοι οι Έλληνες εργοδότες και εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την Κυριακή ιδιαίτερη ημέρα και να μην επιτρέψουμε παιχνίδια με το μέλλον των επιχειρήσεων και των οικογενειών μας».
Από την πλευρά του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) σημειώνεται ότι το μέτρο είναι θετικό, ωστόσο ζητά ευρύτατο διάλογο για το θέμα ώστε να υπάρξουν κοινά αποδεκτές λύσεις.
Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.