ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις τολμούν στην Ινδία

01:01 - 20 Νοε 2014 | Οικονομία
Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις τολμούν στην Ινδία
Τι λέει έγγραφο του Ελληνικού Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.

Σημαντικές προοπτικές διαγράφονται για την είσοδο και καθιέρωση βασικών παραδοσιακά εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων, σύμφωνα με έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Νέο Δελχί,  καθώς στην ινδική αγορά και καταναλωτική κοινωνία, διαμορφώνεται πλέον υψηλή ζήτηση για ποιοτικά προϊόντα και νέες ποικιλίες που να συνοδεύουν γευστικότερα την πικάντικη ινδική κουζίνα. Παράλληλα στους κύκλους των υψηλών εισοδηματικών στρωμάτων καταγράφεται αξιοσημείωτη τάση ενασχόλησης με την εγχώρια παραγωγή οίνου, διαδικασία στην οποία οι Ελληνες παραγωγοί θα μπορούσαν να συνεισφέρουν το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας τους. Αναλυτικότερα σύμφωνα πάντα με το προαναφερθέν έγγραφο:

Τυποποιημένα Τρόφιμα

Προοπτικές παρουσιάζουν οι κονσέρβες φρούτων-λαχανικών, χυμοί φρούτων, γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί, σταφίδα, προϊόντα ζαχαροπλαστικής. Πρόβλημα συνιστούν οι υψηλοί δασμοί εισαγωγής, ειδικότερα στις κονσέρβες ροδακίνων.

Ελαιόλαδο: η φήμη του είναι γνωστή στην ινδική αγορά. Η διαφημιστική εκστρατεία (2006) του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου σχετικά με την προώθηση του ελαιολάδου ως συστατικού της μεσογειακής διατροφής έθεσε κάποιες βάσεις για δυναμικές εξαγωγές χωρίς όμως απτά αποτελέσματα για το σύνολο των ελαιοπαραγωγών χωρών. Η αποδεδειγμένη ποιότητα του ελληνικού προϊόντος έχει δημιουργήσει ευνοϊκό περιβάλλον καταναλωτικής και επιχειρηματικής ζήτησης (εισαγωγείς, χονδρέμποροι). Σημειώνεται ότι η συνολικά εξαχθείσα ποσότητα ελαιολάδου προς την Ινδία πολλαπλασιάστηκε μέσα σε μια πενταετία (από 100 τόνους σε 4.500)! Εξακολουθεί όμως να αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικά καταναλισκόμενης ποσότητας σπορελαίων στην ινδική αγορά (12 εκ.τόνοι ετησίως). Παρά όμως και το γεγονός ότι εξαλείφθηκε ο δασμός εισαγωγής για το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, βελτιώνοντας αισθητά τις προοπτικές, το ελληνικό λάδι ήδη πωλείται υψηλότερα από τα ανταγωνιστικά ιταλικά και ισπανικά στις διεθνείς αγορές ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις, μέχρι στιγμής, δεν έχουν διαθέσει ποσά για την προώθηση στην εδώ αγορά (εξαγωγικό μάρκετινγκ).

Κρασιά – Aλκοολούχα Ποτά

Η Ευρ.Ενωση ήδη έχει δρομολογήσει σχετικές διαπραγματεύσεις με την Ινδία στο πλαίσιο του Dispute Settlement Board του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π.Ο.Ε) με αποτέλεσμα ορισμένες από τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας να έχουν δρομολογήσει πολιτικές μείωσης των πρότερων επαχθών εισαγωγικών επιβαρύνσεων (άγγιζαν το 550% σε ορισμένες Πολιτείες). Ο βαθμός συμμόρφωσης όμως κάθε Πολιτείας ποικίλλει καθώς συχνά παρατηρούνται φαινόμενα αυθαιρεσιών και ανομοιόμορφης εφαρμογής (όπως για παράδειγμα στην περιφέρεια Μαχαράστρα, με πρωτεύουσα την Βομβάη, όπου πρόσφατα επεβλήθη επιπλέων φόρος 200% με σκοπό την ενίσχυση της εγχώριας οινοποιητικής βιομηχανίας η οποία υπόκειται σε μηδενική πρόσθετη φορολόγηση).  Παράλληλα, έντονος είναι ο ανταγωνισμός από άλλες οινοποιητικές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ν. Αφρική, ΗΠΑ, Χιλή, Αυστραλία).

Υλικά Δομικών Κατασκευών

Προοπτικές διαγράφονται για τους κλάδους μαρμάρου και αλουμινίου, λόγω των συνθηκών υψηλής ζήτησης που προκαλούν οι ταχύτατα αυξανόμενες κατασκευαστικές δραστηριότητες (οικιστικά σχέδια, οδικά έργα υποδομής, τουριστικά σχέδια).

Φαρμακ/τικά

Προϊόντα

Έμφαση δίδεται στην εξαγωγική ανάπτυξη των ελληνικών καλλυντικών, των οποίων οι πρώτες ύλες και οι μέθοδοι παραγωγής βασίζονται σε φυτικά συστατικά. Μειονέκτημα η σχετικά μικρή σε μέγεθος υψηλή εισοδηματική τάξη που μπορεί να υποστηρίξει αγορές.

Ενέργεια

Αποτελεί ευρύ πεδίο για ανάπτυξη επενδυτικών συνεργασιών, καθώς παρουσιάζονται σημαντικές ευκαιρίες για τους μεγάλους κατασκευαστικούς και τεχνικούς ομίλους της χώρας μας με εξειδίκευση στα  μεγάλα ενεργειακά έργα. Ειδικότερα, τώρα που η ινδική κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πρόγραμμα υψηλότερης συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Υποδομές

Οι μεγάλοι ελληνικοί κατασκευαστικοί και τεχνικοί όμιλοι διαθέτουν όλες τις προδιαγραφές (μέγεθος, εξειδίκευση, πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, δυνατότητα συμμετοχής σε μεγάλες διεθνείς κοινοπραξίες) προκειμένου να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον κατασκευαστικό οργασμό που ήδη παρατηρείται, λόγω της πιεστικής ανάγκης ριζικού εκσυγχρονισμού των βασικών υποδομών της Ινδίας. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το 2015 θα απαιτηθούν επενδύσεις υποδομών μεταφορών, άνω των 5 τρισ. Δολ.

Ποιες επιχειρήσεις τολμούν στην μακρινή Ινδία

ΚΥΡΙΕΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ  ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ  ΣΤΗΝ  ΙΝΔΙΑ

 

Μητρική Εταιρεία

Επωνυμία Επιχείρησης

Τόπος Εγκατάστασης

Αντικείμενο

%

Συμ/χή

1.

FRIGOGLASS SA / NORCOOL HOLDINGS (Oslo)

“Frigoglass (India) PVT LTD”  [2000]

Gurgaon, Haryana

Κατασκευή/εμπορία επαγγελματικών ψυγείων

100%

2.

S&B INDUSTRIAL MINERALS SA / S&B HOLDINGS (D)

“Stollberg (India) PVT LTD”

West Bengal

Εξόρυξη μετάλλων για κατασκευή συλλιπασμάτων στην παραγωγή χάλυβα

99,99%

3.

M.J. MAILLIS SA (Athens)

“Maillis Strong Strap Private LTD” [2007]

Mumbai

Παραγωγή πλαστικής ταινίας περίδεσης

13,07%

ΜJ MAILLIS SA / EUROPACK (Lux)

“Maillis Strong Strap Private LTD” [2007]

Mumbai

Παραγωγή πλαστικής ταινίας περίδεσης

36,93%

4.

SOL ENERGY HELLAS SA (Athens)

“Savitar Sol Energy Efficiency Systems Pvt.Ltd”

New Delhi

Tεχνογνωσία εξοικονόμησης ενέργειας για βιομηχανική χρήση

36%

5.

ΙΝΤRAKOM SA (Athens)

«Intracom Sitronics Pvt. Ltd”

Gurgaon

Παραγωγή/Συμβουλευτική τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών

100%

6.

PYRAMIS S.A. (Athens)

Pyramis Marketing India Pvt. Ltd.

New Delhi

Κατασκευή χαλύβδινων συσκευών & νεροχυτών

100%

7.

DANAOS GROUP

Danaos Software Services Pvt. Ltd

Mumbai

Πληροφορική

66,66%

 

8.

 

PHARMATHEN S.A.

Adventus Laboratories (India) Pvt. Ltd.

Gujarat

Φαρμακευτικά Προϊόντα

 

100%

9.

TORUX SOFTWARE PVT LTD

 

TORUX SOFTWARE PVT LTD

 

Maharashtra

Παραγωγή/Συμβουλευτική τεχνολογίας πληροφορικής

100%

10.

INDIGREEK CONSULTING

Indigreek Consulting

Maharashtra

Επιχειρηματική Συμβουλευτική

100%

11.

 EUROCERT S.A.

 

EUROCERT S.A.

Haryana

Ελεγκτική

 

12.

LEAF TOBACCO A. MICHAILIDES  S.A.

ML GROUP

Andhra   Pradesh

    Καπνοβιομηχανία

55%

13.

VELTIS GREEK SHAREHOLDERS (KASKAVELIS CH. - MOUKAS A. -  SKOULOUDIS M.)

HTMOBILE

 

Παραγωγή/Συμβουλευτική τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών

10,57%

 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:26 - 19 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.