ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η καλύτερη εβδομάδα από τον... Μάιο του '13 στο ΧΑ

18:49 - 21 Νοε 2014 | Οικονομία
Η καλύτερη εβδομάδα από τον... Μάιο του '13 στο ΧΑ
Η καλύτερη εβδομάδα σε αποδόσεις από τον Μάιο του 2013 ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, με τα κέρδη του γενικού δείκτη να αγγίζουν το 11,71%!

 Η καλή μέρα φάνηκε από το πρωί, καθώς οι αγορές εξέλαβαν ως καλό σημάδι τις δηλώσεις Ντράγκι περί επίσπευσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, με αποτέλεσμα μέσα τη μέρα ο Γερμανικός Dax να φτάνει να καταγράφει κέρδη μεγαλύτερα του 2,5% και το Παρίσι 2,6%. Πλην όμως, η εσωτερική επικαιρότητα ήταν αυτή που μονοπώλησε του ενδιαφέροντος των traders.

 

Όλα δείχνουν, μετά μάλιστα από τις διαρροές των τελευταίων ημερών, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στο στόχο του να εξασφαλίσεις τις 180 πολυπόθητες ψήφους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.  Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την αγορά πάντα, ότι από  τη στιγμή που θα συμβεί αυτό, δεν υπάρχει λόγος συνεννόησης με την αντιπολίτευση, ενώ η τελευταία φαίνεται ότι έχει πάρει τα μηνύματα από τους δανειστές και τις αγορές κατά τις επαφές των στελεχών της με fund managers και αναλυτές ξένων οίκων.

 

Σημειωτέον ότι μετά τη λήξη των παραγώγων το μεσημέρι της Παρασκευής, η αγορά εκτινάχθηκε ως τις 997 μονάδες για να κλείσει τελικά λίγο πιο κάτω, στις 995,07 μονάδες, με κέρδη 3,67% και τζίρο 114,7 εκατ. ευρώ. Το Χ.Α. τελεί εν αναμονή της αξιολόγησης της Fitch, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα έρχονται ανακοινώσεις και από την Moody’s. Αν το κλίμα στην οικονομία ήταν καλό και υπήρχε η μίνιμουμ συναίνεση, όπως υποστηρίζουν χρηματιστές, η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει νέες αναβαθμίσεις από τους ελεγκτικούς  οίκους.

 

Ξέσπασμα για τις τράπεζες την Παρασκευή με τον δείκτη τους να αγγίζει τις 130 μονάδες και να καταγράφει κέρδη σχεδόν 5%. Τα περισσότερα κέρδη αποκόμισε η Eurobank που ενισχύθηκε κατά 6,64%, στα 0,289 ευρώ, σχεδόν 6% η άνοδος της Εθνικής, στο 1,96 ευρώ, 5,66% η Alpha, στα 0,56 ευρώ και λιγότερο η Πειραιώς, 1,67%, στο 1,22 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές φαίνεται να επιστρέφουν στην ΕΧΑΕ, παρά το γεγονός ότι δεν θα δώσει προμέρισμα ή δεν θα επιστρέψει μετρητά στους μετόχους της, με το χαρτί να ενισχύεται 6,90, στα 6,20 ευρώ.

 

Κέρδη 6,37% για τον ΟΤΕ που επιστρέφει από τα τάρταρα των 8,46 ευρώ, κλείνοντας στα 9,85 ευρώ, ατενίζοντας και το δεκάευρω. Αντίδραση 6,19% για την Ιντραλότ στο 1,20 ευρώ, 5,67% τα Folli Follie, στα 28,72 ευρώ, που ευνοούνται από την άνοδο του δολαρίου. Κέρδη χωρίς υπερβολές για τον Μυτιληναίο που έκλεισε στα 6,12 ευρώ και στα 9,48 η ΜΕΤΚΑ.  

 

Στην εβδομαδιαία ανάλυσή του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης, αναφέρει πως, «τεχνικά, οι κυριότεροι δείκτες τάσης άρχισαν να επανέρχονται σε αισιόδοξη διάθεση με τον MACD να ξαναδείχνει ανοδικά και τον κινητό μέσο των 30 ημερών να αλλάζει φορά μετά την υπέρβαση των 940 μονάδων. Επόμενη χρονοσειρά αναφοράς είναι οι 50 ημέρες που κινείται ακριβώς πάνω στις 1000 μονάδες. Η διάσπαση των δύο κινητών μέσων θα βάλει και τεχνικά την αγορά σε μεσοπρόθεσμη ανοδική τροχιά και μάλιστα η έως τώρα άνοδος δεν έχει εμφανίσει κάποιο συναλλακτικό όγκο που να παραπέμπει σε διανομή. Ανάμεσα στις 1000 και τις 1040 μονάδες βρίσκεται η επόμενη ζώνη αντίστασης ωστόσο η διαπραγμάτευση των ταλαντωτών αφήνει ακόμα περιθώριο μέχρι την προσέγγιση των υπερτιμημένων ζωνών. 

 

Συμπερασματικά», σύμφωνα με τον ίδιο, «η αγορά γύρισε κόντρα στην ροή των γεγονότων γεγονός που άφησε αρκετούς από τους καθημερινούς εμπλεκόμενους εκτός του πρόσφατου ανοδικού πάρτι. Η ταχύτητα και η δομή της ανόδου είναι τέτοια που δείχνει ότι η Ελληνική αγορά βρίσκεται κοντά σε μια κομβικής σημασίας είδηση. Ως εκ τούτου θεωρούμε πλέον άκυρη την εκτίμηση για προσέγγιση των προηγούμενων φετινών χαμηλών και αναθεωρούμε την άποψη μας για συνέχιση της ανοδικής τάσης και την ερχόμενη εβδομάδα».

Τελευταία τροποποίηση στις 19:15 - 21 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.