ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα δημιουργηθούν πάνω από 15.000 νέες θέσεις εργασίας από την κοινωνική οικονομία, σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση

15:06 - 24 Νοε 2014 | Οικονομία
Θα δημιουργηθούν πάνω από 15.000 νέες θέσεις εργασίας από την κοινωνική οικονομία, σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση
Πάνω από 15.000 νέες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, από την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, θεσμό τον οποίο παρουσίασε κατά τη διάρκεια ημερίδας.

«Ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου, είμαστε αποφασισμένοι να θωρακίσουμε την κοινωνική επιχειρηματικότητα, να την προστατεύσουμε και να την ενισχύσουμε», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Μάλιστα, ο υπουργός έκανε λόγο για ήδη καταξιωμένο θεσμό στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό είναι περίπου δύο εκατομμύρια. Στη Γαλλία, μάλιστα, όπου έχουμε τη μεγαλύτερη αξιοποίηση του θεσμού, η κοινωνική οικονομία καλύπτει το 10% της απασχόλησης. «Αναλογιστείτε λοιπόν τα περιθώρια ανάπτυξης του συγκεκριμένου τομέα στη Ελλάδα όταν, σύμφωνα πάλι με ευρωπαϊκές μελέτες, το ποσοστό απασχόλησης που καλύπτει η κοινωνική οικονομία στη χώρα μας μέχρι σήμερα υπολογίζεται μόλις σε 1,2%», σημείωσε.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης να στηρίξει το θεσμό. «Όπως κάναμε για αρχή με τη Λειτουργία του Κεντρικού Μηχανισμού για την Κοινωνική Οικονομία, έτσι λοιπόν συνεχίζουμε με τη σύσταση και στήριξη της πρώτης λειτουργίας των 13 Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας, δράση για την οποία διαθέτουμε σχεδόν 20 εκατ. ευρώ και που αναμένεται να ωφεληθούν από αυτή περίπου 12.000 ωφελούμενοι, περίπου 6.489 θα είναι δυνητικοί κοινωνικοί επιχειρηματίες και 6.000 θα είναι υφιστάμενοι κοινωνικοί επιχειρηματίες.

Για το σκοπό αυτό διαθέτουμε τους πόρους αυτούς προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι σε κάθε περιφέρεια θα στηθούν αποτελεσματικοί και παραγωγικοί μηχανισμοί για τη στήριξη και προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και της ιδέας του κοινωνικού «επιχειρείν».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε, αξίζει να σημειωθεί ότι στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 που θα διαχειριστεί το Υπ. Εργασίας, σχεδιάζουμε να διαθέσουμε σχεδόν 60 εκ € για τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, υλοποιώντας προγράμματα και καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση των θεσμών, αλλά και των ίδιων των κοινωνικών επιχειρήσεων, ενεργοποιώντας άμεσα - μέσα από αυτούς τους πόρους - το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, όπως προβλέπεται στο Στρατηγικό Σχέδιο για την κοινωνική οικονομία που έχουμε συμφωνήσει από κοινού με την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, οι κοινωνικές επιχειρήσεις είναι συχνά πιο παραγωγικές και ανταγωνιστικές απ' ό, τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως. «Αυτό οφείλεται στο πολύ υψηλό επίπεδο προσωπικής αφοσίωσης εκ μέρους των εργαζόμενων τους και στις καλύτερες συνθήκες εργασίας που διαμορφώνονται σε αυτές.», σημείωσε, προσθέτοντας πως στα πλεονεκτήματά τους συγκαταλέγονται:

- Η συμβολή τους στην μετατροπή αδήλωτων θέσεων απασχόλησης σε νόμιμες. Δηλαδή η μετάβαση από την ανεπίσημη οικονομία στην τυπική επίσημη οικονομία.

- Η αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων οικονομικών και κοινωνικών πόρων, όπως ο εθελοντισμός, τα αναξιοποίητα δημόσια κτίρια, οι δημόσιες υποδομές, η ανεκμετάλλευτη αγροτική γη και άλλα.

- Το χαμηλό κόστος παραγωγής μέσω οργανωτικών καινοτομιών, η αυξημένη παραγωγικότητα, η λιγότερη γραφειοκρατία, το χαμηλό διοικητικό κόστος, η ευελιξία στη χρήση των πόρων και η μεγαλύτερη δυνατότητα προσαρμογής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.