ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρόικα: Ζητεί εδώ και τώρα δεσμεύσεις σε 5 σημεία

17:05 - 28 Νοε 2014 | Οικονομία
Τρόικα: Ζητεί εδώ και τώρα δεσμεύσεις σε 5 σημεία
Εντός των επόμενων ωρών, η τρόικα αναμένει απαντήσεις με συγκεκριμένες δεσμεύσεις στα μέτωπα που αποτελούν τα σημεία διαφοράς με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα γα να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί ο έλεγχος θέλει να δει πώς θα καλύψει το δημοσιονομικό κενό η κυβέρνηση στη βάση των δικών της εκτιμήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές διαμηνύουν ότι ο χρόνος τελειώνει και ότι πρέπει η Ελλάδα να δεσμευθεί σε μία σειρά μέτρων για να ξεκινήσει εκ νέου ο έλεγχος και να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Έτσι, η τρόικα ζητά τις θέσεις της Κυβέρνησης σε πέντε βασικά σημεία:

  • Κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού που οι δανειστές το εκτιμούν σχεδόν στα 2,5δις€
  • Αξιόπιστη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό (αύξηση ορίων για κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος κλπ.)
  • Αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ (αυξήσεις συντελεστών)
  • Ώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων
  • Αλλαγές στην ρύθμιση των 100 δόσεων για τα χρέη προς τις εφορίες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η τρόικα ζητά την ολοκλήρωση του ελέγχου, ως προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα και την προληπτική γραμμή στήριξης προς την Ελλάδα. Άλλωστε το μεγάλο ζήτημα αποτελεί το πώς θα καλυφθούν οι τράπεζες, που χωρίς μνημόνιο θα βγουν από την «ομπρέλα» της ΕΚΤ και θα δανείζονται πολύ ακριβότερα από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA). Το κυριότερο όμως είναι ότι μέσω του ELA, όπως μεταφέρουν στο Reporter στελέχη της αγοράς τα χρήματα γίνονται άμεσα απαιτητά οπότε μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή οι τράπεζες μπορεί να μείνουν χωρίς γραμμές ρευστότητας, όπως συνέβη στην Κύπρο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.