ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To ξεπούλημα συνεχίζεται, δεν θέλουν να μείνουν με Ελληνικές μετοχές οι ξένοι ως το τέλος του χρόνου

18:53 - 11 Δεκ 2014 | Οικονομία
To ξεπούλημα συνεχίζεται, δεν θέλουν να μείνουν με Ελληνικές μετοχές οι ξένοι ως το τέλος του χρόνου
Διαλύεται η αγορά! Πτώση 20% σε μόλις τρεις συνεδριάσεις. Το πολιτικό ρίσκο και οι κίνδυνοι που σηματοδοτούν το να μην προκύψει Πρόεδρος Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, να προκηρυχθούν εκλογές, να επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται πρώτο κόμμα, αλλά με αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης κι ενώ μένουν μερικές μέρες για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αναγκάζουν τα hedge funds να φεύγουν όπως – όπως από το Χ.Α.

Η νέα μεγάλη βουτιά της αγοράς κατά 7,35%, με κλείσιμο στις 827,98 μονάδες, ενώ βρέθηκε και πιο χαμηλά, στις 819, σε συναδυασμό με την άνοδο των αποδόσεων στα δεκαετή Ελληνικά ομόλογα στο 8,7%, αποτυπώνουν εύγλωττα το σκηνικό διάλυσης που δημιουργήθηκε σε λιγότερο από πέντε μέρες στην αγορά και την οικονομία.

Ήδη, παρατηρούνται φαινόμενα στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων, η μία να μη δέχεται επιταγή της άλλης, παρά μόνο μετρητά, ενώ από χθες έχει διαφανεί διάθεση «σπασίματος» προνομιακών λογαριασμών πριν από τη λήξη τους στις τράπεζες. Κι αν το φαινόμενο τώρα θεωρείται μικρό, ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι, όσο θα πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών στο τέλος Δεκεμβρίου. Μάλιστα, τις πιέσεις ενέτειναν διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο σε δημοσιογράφους του τύπου, «ξεχάστε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, πάμε σε εκλογές και η Νέα Δημοκρατία θα τις κερδίσει»…

Τόσο άσχημο είναι το κλίμα στην αγορά, που προεξοφλείται πτώση και στις επόμενες  συνεδριάσεις, αφού το συμβόλαιο του 25άρη στα παράγωγα παρουσίασε πτώση 10%!

Η ζημιά έγινε πλέον, υποστηρίζουν οι χρηματιστές και πως το επόμενο διάστημα, δηλαδή μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου, το momentum είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την αγορά, χωρίς να αποκλείεται να δούμε νέα πολυετή χαμηλά.

Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 180 εκατ. ευρώ με τους πωλητές να βγαίνουν σε όλο το φάσμα του ταμπλό. Διαχειριστές σε Ελληνικά funds σημειώνουν ότι έχει γίνει το σπιράλ του τρόμου στο Χρηματιστήριο. Οι παραδοσιακές θέσεις των  ξένων παραμένουν, αλλά τα hedge funds πουλάνε. Κι αυτό το κάνουν για να μην έχουν μέχρι τέλος του χρόνου καμία σχέση με την Ελληνική αγορά. Μάλιστα, τονίζουν ότι πολλοί πουλάνε για να μην τους πουν τίποτα συνάδελφοί τους από άλλα funds!

Όπως και να ‘χει η μετοχή της Ελλάκτωρ άγγιξε σε πτώση το 11,06% και υποχώρησε στα 2,09 ευρώ με χαμηλό τα 2,05 ευρώ. Κοντά στα χαμηλά έτους η Τέρνα Ενεργειακή, στα 2,07 ευρώ, η ΔΕΗ στα 5,46, έγραψε νέα χαμηλα, πτώση 12,45% για τα Folli Follie στα 25,8 ευρώ, στα 8,35 ευρώ ο ΟΤΕ, στα 8,21 ευρώ υποχώρησε ο ΟΠΑΠ με πτώση 10,86%, σε νέα χαμηλά, στα 3,78 ευρώ η μετοχή των ΕΛΠΕ, η Βιοχάλκο, στο 1,96, με χαμηλό το 1,91 ευρώ. Ως προς τις τράπεζες, σε νέα χαμηλά υποχωρεί η ΕΤΕ, στο 1,45 ευρώ, στα 0,46 ευρώ υποχώρησε η Alpha με πτώση πάνω από 5,7% και πάνω από 5% οι απώλειες για την Eurobank, στα 0,215 ευρώ.  

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 19:05 - 11 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.