ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Ελάχιστες πιθανότητες η Ελλάδα να προκαλέσει άλλη μία "μεγακρίση"

15:13 - 17 Δεκ 2014 | Οικονομία
Reuters: Ελάχιστες πιθανότητες η Ελλάδα να προκαλέσει άλλη μία "μεγακρίση"
«Αυτή τη φορά, οι πολιτικές επιπτώσεις θεωρούνται πιθανές, αλλά ο κίνδυνος οικονομικής διάχυσης (στην υπόλοιπη Ευρωζώνη) περιορισμένος», επισημαίνεται σε κείμενο-ανάλυση του πρακτορείου.

Πέντε χρόνια αφότου η Ελλάδα πυροδότησε μια κρίση του κρατικού χρέους που απείλησε την επιβίωση του ευρώ, η χώρα μπορεί και πάλι να προκαλέσει αναταραχή στους νομισματικούς εταίρους της αν οι Έλληνες χρειαστεί να εκλέξουν τον ερχόμενο μήνα μια νέα κυβέρνηση, αναφέρει σε σχετική ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.

Αυτή τη φορά ωστόσο, οποιαδήποτε επίπτωση για την ευρωζώνη μπορεί να είναι περισσότερο πολιτική απ' ό,τι οικονομική. Θα μεταφραζόταν σε μια αυξανόμενη υποστήριξη προς μαχητικά πολιτικά κόμματα μάλλον, παρά σε αύξηση του κόστους δανεισμού.

Αυτό συμβαίνει επειδή σχεδόν το 90% του ελληνικού χρέους κατέχουν τώρα επίσημοι πιστωτές --κυβερνήσεις της ευρωζώνης-- και, μετά την αναδιάρθρωση, το 2012, του ελληνικού χρέους που κατείχαν ιδιώτες, ουδείς στην Ελλάδα κάνει λόγο για άλλον ένα γύρο για τον ιδιωτικό τομέα.

"Δεν πιστεύω ούτε στο ελάχιστο ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προκαλέσει άλλη μια 'μεγακρίση'", δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ ο οποίος συμμετείχε στη λήψη οικονομικών αποφάσεων στη διάρκεια της κρίσης του χρέους. "Οτιδήποτε συμβεί τώρα, συνιστά πρωταρχικά ανησυχία για τα υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης και όχι για τους ιδιώτες επενδυτές".

Εντούτοις η αβεβαιότητα μεταξύ των χωρών που μετέχουν μαζί με την Ελλάδα στην ευρωζώνη είναι έντονη επειδή, αν η Αθήνα αναγκαστεί να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά που τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων μπορεί να χάσει από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το Reuters, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο υπόσχεται ότι θα σταματήσει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και θα ανατρέψει μερικές ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις, αλλά έχει επίσης ζητήσει μια παραγραφή χρέους από τους επίσημους δανειστές. Μια τέτοια παραγραφή θα ήταν απίθανη επειδή οι αξιωματούχοι πιστεύουν πως, τώρα που η Ελλάδα αναπτύσσεται ξανά, μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της. Μια παραγραφή θα έθετε επίσης την ευρωζώνη σε επικίνδυνη θέση έναντι άλλων οφειλετών.

Ενώ αξιωματούχοι της ΕΕ και οικονομολόγοι πιστεύουν πως τα ριζοσπαστικά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να μετριασθούν αν έρθει στην εξουσία, μια νίκη στην Ελλάδα του κόμματος που τάσσεται κατά της ΕΕ, θα ενίσχυε έτσι κι αλλιώς ομοϊδεάτες ευρωσκεπτικιστές της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς σε όλη την Ευρώπη.

 

Και αν γίνουν τον Ιανουάριο εκλογές, αξιωματούχοι και οικονομολόγοι επισημαίνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να μην πάρει αρκετές ψήφους για να κυβερνήσει μόνος και να χρειασθεί να σχηματίσει έναν συνασπισμό ο οποίος μπορεί να μετριάσει τις αξιώσεις του, σημειώνεται στην ανάλυση του Reuters. «Στην πολιτική συμπεριφέρεσαι διαφορετικά πριν και μετά τις εκλογές", δήλωσε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης. "Υπάρχει ένας βαθμός ανησυχίας, αλλά το τι θα συμβεί είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.